ASRock X670E Taichi

ASRock X670E Taichi

Zen master

Vrhunska AM5 matična ploča koja je opremljena najboljim komponentama, posjeduje moćnu VRM jedinicu, te se ističe izvrsnom opremljenošću, što uključuje podršku za PCIe 5.0 i USB 4. Entuzijaste će razveseliti veliki broj opcija za overclocking, a s pločom dolazi i ekstravagantan hladnjak za NVMe diskove s ugrađenim ventilatorom

Za entuzijaste i overclockere koji ciljaju AMD-ovu najnoviju AM5 platformu ploče s X670E chipsetom svakako su najpoželjniji odabir. ASRockova X670E Taichi svakako spada u uski krug ponajboljih X670E ploča trenutno dostupnih na tržištu, kako po opremljenosti, tako i po kvaliteti ugrađenih komponenata.

 

„Blindirana“ i super opremljena

Vizualno je ploča prilično tamna uz naglašene svijetle površine što izgleda vrlo atraktivno. Djeluje prilično „blindirano“ s obzirom na količinu crnih metalnih dijelova. Osim toga, dosta je teška s obzirom na masivan hladnjak za VRM jedinicu, kao i hladnjake za NVMe diskove i svojevsrni „oklop“ za neke druge komponente.

Valja napomenuti kako je ovo ploča E-ATX formata dimenzija 30x26,7 cm što znači da je osjetno šira od klasičnih ploča, pa zahtijeva odgovarajuće kućište.
Dakako, ovakve prilično skupe high end ploče dolaze s brojnim dodacima i detaljima koji ih izdvajaju od manje skupih ploča. U ovom slučaju najzanimljiviji dodatak svakako je masivan hladnjak za NVMe diskove koji posjeduje i odgovarajući ventilator. Ovo bi moglo dobro doći čim se pojave PCIe 5.0 diskovi.

Raspored komponenata na ploči dosta je dobar, a ima nekoliko zanimljivih detalja. Naime, PCie 5.0 priključak za NVMe diskove nalazi se smješten vertikalno s desne strane ploče pored memorijskih utora.

Također, što se tiče ostalih detalja, izdvajamo tipke za uključivanje i reset na samoj ploči, kao i tipke za Clear CMOS i BIOS flashback na stražnjem panelu. RGB osvjetljenje je prilično decentno izvedeno. Nalazimo ga kod hladnjaka za chipset i vrlo malim dijelom s desne strane ploče.

Dakako, ključna prednost ove ploče je podrška za PCIe 5.0. Zanimljivo je napomenuti kako ovdje nalazimo čak dva PCIe 5.0 utora za grafičke kartice što bi moglo biti od velike koristi planirate li ovu ploču koristiti za profesionalnu primjenu.

Opremljenost je vrhunska. Istaknimo dva dostupna USB 4 (40 Gb/s (Type-C) priključka s DisplayPort funkcionalnošću. Na raspolaganju vam je također i ukupno 5 USB 3.2 Gen 2 priključka na stražnjem panelu. Odličnu opremljenost zaokružuje integrirani Killer AX1675 Wi-Fi 6E bežični modul.

 

ASRock-X670E-Taichi-2.jpg

Masivan hladnjak s dodatnim malim ventilatorom koji je skriven u unutrašnjosti prekriva moćnu VRM jedinicu s 27 faza

 

Top opcija za Zen 4

Moćna VRM jedinica s ukupno 27 faza svakako bi trebala omogućiti odgovarajuću podršku za sve AM5 procesore. Ove komponente prekriva masivan hladnjak, a zanimljivo je kako se unutra krije i mali ventilator koji bi trebao dodatno poboljšati hlađenje.

Kako nam je ASRockova X670E poslužila kao testna ploča za testiranje najnovijih AMD-ovih 65 W procesora serije 7000 imali smo priliku detaljno ju isprobati tijekom proteklih tjedana. BIOS koji smo koristili za testiranje bio je beta verzija 1.11.AS06.

Ploča se pokazala vrlo stabilnom tijekom testiranja. ASRockovo UEFI sučelje već nam je dobro poznato od ranije. Možda i nije vizualno najdotjeranije, ali sve opcije su na svom mjestu. Posebno je kod ove ploče što zaista imate na raspolaganju ogroman broj opcija za overclocking i napredna podešavanja. Isprobali smo overclocking i PBO sa svim testnim procesorima i rezultati su bili i više nego dobri. Temperatura VRM jedinica pritom je također bila u vrlo prihvatljivim granicama. Određenu zamjerku možemo uputiti dosta visokoj potrošnji energije u idle načinu rada.

Raskošna Taichi verzija X670E chipseta svakako čini jednu od ponajboljih AM5 ploča. Cijena joj je, dakako, paprena, međutim sviđa nam se što se ASRock fokusirao na opremljenost i funkcionalnost, a ne na vizualno blještavilo, bespotrebne LCD displeje i sl. Prostora za poboljšanje dakako ima. Voljeli bismo vidjeti još pokoji M.2 priključak ili 10 Gbit mrežni priključak. No ovo je u konačnici odlična AM5 ploča, ako si ju možete priuštiti.

Više informacija

  • Model: X670E Taichi
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Dojam: 5
  • Dodatna oprema: tipka za uključivanje i reset na samoj ploči, BIOS flashback tipka, Clear CMOS tipka
  • Proizvođač: ASRock
  • Čipset: AMD X670E
  • USB portovi: 2x USB 4 Type C, 5x USB-C 3.2 Gen 2, 3x USB-A 3.2 Gen 1
  • Socket: AM5
  • Konektori na ploči: 2x PCIe 5.0 x16 (1x x16/ 1x x8), 1x M.2/​M-Key (PCIe 5.0 x4, 2280), 1x M.2/​M-Key (PCIe 4.0 x4, SATA 22110/​2280/​2260/​2242/​2230), 2x M.2/​M-Key (PCIe 4.0 2280), 1x M.2/​E-Key (PCIe, 2230, popunjen WiFi6E/ Bluetooth modulom)
  • Konektori straga: 1x HDMI 2.1 (iGPU) (podrška za 4k na 120 Hz), 2x USB 4 Type C uključujući DisplayPort 1.4 (40 Gb/s iGPU), 5x USB-C 3.2 Gen 2 (10 Gb/s), 3x USB-A 3.2 Gen 1 (5 Gb/s), 1x 2.5Gbase-T LAN (Killer E3100G), SPDIF, 1x line out audio, WLAN
  • Format i dimenzije: E-ATX 30,5 x 26,7 mm
  • Plus: Dizajn, kvaliteta izrade, moćna VRM jedinica, odlična opremljenost, podrška za PCIe 5.0, DDR 5 i sve najnovije AM5 procesore, ukupno 4 M.2 priključka za diskove uključujući PCIe 5.0 priključak, integrirani WiFi 6E modul, napredne mogućnosti za overclocking i podešavanje, podrška za USB 4, dolazi s posebnim M.2 hladnjakom s ventilatorom
  • Minus: Visoka cijena, ukupno „samo“ 4 M.2 priključka, izostanak 10 Gbit mrežnog priključka, izostanak quick release opcije za M.2 priključke
  • Ustupitelj i cijena: ASRock www.asrock.com, Cijena: 684 €/ 5153,60 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASRock X670E Taichi

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASRock X670E Taichi - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.