Dynabook Satellite Pro C50-H-10W

Dynabook Satellite Pro C50-H-10W

Poslovna razina izrade

Dynabook, nekada Toshibin brand laptopa, sada je u vlasništvu Sharp korporacije, no i dalje se često može vidjeti pod Toshiba brendom

Toshiba već neko vrijeme nije svojim laptopima previše zastupljena u svijetu, pa tako niti kod nas. Svoj Dynabook brend laptopa su prodali te se on ponovno počeo vraćati na tržište u zadnjih nekoliko godina s modernim hardverom i prepoznatljivom kvalitetom izrade.  koja, s obzirom na traženu cijenu u ovoj kategoriji, odskače od standardnih modela laptopa.

 

Dynabook-Satellite-Pro-C50-H-10W--slikica-1-crop.gif

Odlične komponente: ovaj laptop dižu iznad konkurencije, a tipkovnicu i touchpad je užitak koristiti

 

Ono što moramo istaknuti je da smo na test uspjeli dobiti model s 10. generacijom Intelovog čipseta. Dok je to za test idealna verzija jer pokazuje generacijski napredak u performansama, svakako valja istaknuti da Dynabook ima na našem tržištu i modele s modernijim čipsetom 11. generacije koji je i dalje ispod 500 eura.

 

Dynabook_Termalna.jpg

  visoka temperatura: je rezultat tišeg rada ventilatora

 

Dynabook dolazi s prepoznatljivom tamno plavom bojom, a na testu imamo Satellite Pro verziju sustava koji dolazi sa 15,6” IPS zaslonom FullHD rezolucije koji ima vjerni prikaz boja iz svih kutova. Jedino svjetlina zaslona opada pod oštrijim kutovima gledanja. Gledanje izravno u ekran nudi visoku svjetlinu i kvalitetu usporedivu s ostalim IPS zaslonima na testu. Ostatak kućišta je plastičan, a laptop ima i full-size tipkovnicu s numeričkim tipkama na desnoj strani. Tipkovnica je vrlo ugodna za tipkanje, iako nema pozadinsko osvjetljenje. Tipke su dovoljno velike i imaju raumaka između gumba adekvatnim za brzo precizno tipkanje. Ispod tipkovnice je poveći trackpad koji dolazi s čvrstim dizajnom te se ne savija previše u kućište, već ima zadovoljavajući klik kod pritiska. Oko rubova laptopa imamo ukupno tri USB-a kategorije USB 3.2 Gen 1, od kojih su dva klasična USB-A, a jedan je USB-C koji, osim prijenosa podataka, podržava i punjenje kao i prijenos video signala putem DisplayPort Alternative moda rada. Odvojeno, tu je i HDMI izlaz za povezivanje monitora. Laptop ima još i MicroSD čitač kartica sa nešto sporijim čitanjem od očekivanog, a tu je još i audio 3,5 mm izlaz. Laptop ima i ethernet port za povezivanje s internetom žicom, ako ste u situaciji gdje vam je to potrebno.

 

Dynabook-Satellite-Pro-C50-H-10W--BBOCNA-1-CROP.gif

  Micro SD čitač: odličan je dodatak iako bismo voljeli malo veće brzine čitanja i pisanja

 

Ovaj model ne dolazi s operativnim sustavom, pa ćete trebati sami skinuti Windows 11 instalaciju sa službenih Microsoft stranica na USB veličine barem 8 GB. Jednom kada je instalacija na USB-u, jednostavno ga ubacite u laptop i upalite, po potrebi usmjerite boot na USB ako se automatski ne pokrene. Kod instalacije će vas tražiti da se prijavite novim ili postojećim Microsoft računom što je standardno, no Windowse nije potrebno aktivirati za dobivanje potpuno funkcionalnog sustava, te će limiti biti samo na nekim vizualnim značajkama. Ako poželite kasnije možete aktivirati svoju Windows 11 kopiju. Što se drivera tiče, trebat ćete otići na službene Dynabook stranice i preuzeti upravljačke programe kako biste imali najnovije verzije. Kao i uvijek, savjetujemo da prvo odvrtite Windows update do kraja, zatim instalirate Visual C++ redistribucijske pakete kao i DirectX kako biste neometano uživali u sustavu u nadolazećim godinama.

 

DynaBook_Satellite_Pro_C50-H-10W-1.jpg

 Nadogradnja: je moguća, no postojećih 8 GB RAM memorije možete jedino zamijeniti s jednim “keksom” od 16 GB

 

Nakon što smo odvrtjeli benchmarke, bilo je vrijeme otvoriti laptop i vidjeti što i kako možemo nadograditi. Otvaranje stražnjeg poklopca nije teško, a svi vijci lako su dostupni. Primijetili smo da je laptop iznutra novijeg dizajna, prilagođen novim Intelovim procesorima te heatspreader rashladnog sustava pokriva cijeli procesor od Intela. Toplovodna cijev je kratka i brzo vodi do bakrenog radijatora većih dimenzija od prosjeka na testu što je svakako plus za rad procesora kao i glasnoću ventilatora. Ono što je manji plus je činjenica da laptop dolazi s 8 GB radne memorije, a jedini utor za DDR4 SO-DIMM memoriju je već ispunjen. To znači da, iako je moguće upgradeati sustav na 16 GB kupnjom memorije 1x 16 GB, nemate pristup dual-channel tehnologiji, pa performanse ovog Intelovog čipseta nikada neće doseći svoj maksimum. Osim radne memorije, moguće je nadograditi i pohranu zamjenom M.2 SSD diska s obzirom na to da će postojeći vjerojatno brzo biti napunjen sa svojih 240 GB, no imajte na umu da se radi o SATA III konektoru. Napomenimo i to da WiFi kartica nije zamjenjiva, no, s obzirom na to da nudi brzine do 300 Mb/s, to ne smatramo minusom. Za kraj spomenimo i da baterija od 45 Wh ima trajanje od impresivnih 7,24 h što je svakako dovoljno za radni dan, a testiranje smo odradili pomoću PCMark Modern Office Battery testa.

 

DynaBook_Satellite_Pro_C50-H-10W-2.jpg

 Veći radijator: omogućuje sustavu da ne pokreće ventilator kod kraćih radnih zadataka

 

Dok ovaj model laptopa naoko ima nekoliko nedostataka što se tiče upgradea, nudi solidan ekran kao i kvalitetu izrade, a kod nas se može naći i za manje od 300 eura što ga čini iznimno atraktivnim.

 

Dynabook_Satellite_Pro_C50-H-10W__SPEC_CROP.PNG

 

USPOREDNI TEST LAPTOPA DO 500 EURA

VATRENI ZA 500 EURA

Nakon nekog vremena odlučili smo se na novi test entry-level laptopa koji sada dolaze s potpuno novim tehnologijama i performansama, no sadrže i nekoliko vječnih tehnologija kojih se nisu uspjeli osloboditi.

Više informacija

  • Model: Dynabook Satellite Pro C50 H 10W
  • Ukupna ocjena: 3,63
  • Performanse: 2,49
  • Ekran: 1920 x 1080 IPS
  • Opremljenost: 4,00
  • Performanse baterije: 2,56
  • Procesor: Intel Core i3 1005G1 (13 15 W)
  • Memorija: 8 GB DDR4
  • Grafički sustav: Intel UHD (32 EU)
  • Priključci: 2x USB-A, USB-C, HDMI, ethernet, audio, MicroSD čitač
  • OS: Nema
  • Baterija: 2244 / 2208
  • Dimenzije i masa: 362,5 x 240,5 x 19,7 mm, 1,8 kg
  • Ustupitelj i cijena: Dynabook, 344,95 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Dynabook Satellite Pro C50-H-10W

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dynabook Satellite Pro C50-H-10W - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.