Apple iPhone 6s+ - 5.0 out of 5 based on 1 vote
iOS9 OS je ostao više-manje isti s prilagodbama centriranim oko 3D toucha, a na mobitel smo instalirali i Vidijeve aplikacije

Apple iPhone 6s+

Dotjerani velikan

Umjesto dramatičnih promjena na hardveru o kojima se šuškalo, dobili smo promjene na internom hardveru - očekivano za S modele

Promjene na hardveru moramo tražiti povećalom. Golim okom, na dizajnu se nije ništa promijenilo. Najuočljivija razlika je, ako ne gledamo ružičastu Rose Gold verziju dostupnu samo od ove generacije, dodatak malenog slova S na stražnjoj stranici. No kada 6s+ primimo u ruke, razlika je drastična. Novi model teži je oko 25 grama od prethodnika. Iako ne zvuči puno, 6s+ je sada pozitivno težak što ostavlja odličan dojam solidnosti koji nam je nedostajao kod prethodnika.

Materijali iskorišteni u izradi su također drugačiji. Anodizirani aluminij serije 6300 koji je bio podložan savijanju zamijenjen je čvršćim aluminijem serije 7000. Kućište je i diskretnije povećano, no po samom držanju u ruci to ne možemo primijetiti. Samo preciznijim mjerenjima može se ustanoviti da su bočne stranice nešto podebljane kako bi se mobitel napravio čvršćim. Dojam iPhonea 6s+ u ruci je time drastično drugačiji, a konačno i prati visoku cijenu koja ga karakterizira.

Apple iPhone 6S Plus 1 2

SENZOR OTISKA PRSTA Iznimno je brz pa smo lockscreen rjeđe viđali

 

Sve je u dodiru

Apple više ne radi inovacije – rečenica je koju često znamo čitati i čuti kod nekih korisnika. Istina, Apple nije prvi koristio Full HD ekrane niti senzor otiska prsta na svojim mobitelima, no prvi je po dotjerivanju korisničkog iskustva s novim tehnologijama. Najnovija tehnologija debitirana na novom Macbooku je Force Touch tj. 3D touch kako se naziva na Appleovim touchscreen uređajima. O čemu se ustvari radi?

Radi se o veoma preciznom digitizeru ekrana koji osjeti koliko čvrsto pritišćemo prstom na ekran. Time smo ustvari dobili još jedan dodatni način za interakciju. Sada nam na izbor stoji kratki, dugi i duboki dodir. Bez da iPhone probate vlastitim rukama mogli biste zaključiti da je 3D touch ustvari sličan dugom pritisku na ekran vašeg Android modela, no bili biste jako u krivu. 3D touch, uparen s novim Taptic Engineom, najboljim vibracijskim motorom kojeg smo ikad imali prilike vidjeti je jednostavno kako Apple voli reći – čaroban. Primjerice, unutar mail aplikacije kratkim pritiskom možemo otvoriti pregled kompletnog emaila, što nije ništa novo. Dugim pritiskom se ne dešava ništa, opet, ništa novo. No dubokim pritiskom email iskače u malom plutajućem prozoru, a vibracijski motor kao da nas lagano kucne po dlanu te nam kaže: „Ej, mail ti je otvoren“. Pritisnemo li još malo jače, mail odskače iz plutajućeg prozora i rasteže se preko cijelog ekrana, kao da smo kratko pritisnuli na njega.

U Safariju, stvar je slična. Browsanje webom je jednako kao i prije sve dok ne dođemo do nekog linka kojeg želimo otvoriti. Prije bismo dodirnuli link, a nova web stranica bi nam se otvorila u istom prozoru u kojem je stara. Sada, samo malo jače dodirnemo, nova web stranica iskoči, vidimo o čemu se radi, odmaknemo prst i vraćamo se nazad na glavni članak. Najkorisniji nam je 3D touch bio kada smo unaprjeđivali svoje znanje čitajući Wikipediju pa smo stvari za koje ne znamo mogli proskimati putem otvaranja linkova 3D touchom.

Međutim, implementacija 3D toucha je još relativno slaba. Većina funkcionalnosti je sadržana unutar Appleovih aplikacija, dok 3rd party aplikacije trebaju tek implementirati tu funkcionalnost. Tek su rijetke aplikacije, poput Facebooka implementirale 3D touch sa springpada gdje se nalaze sve ikone za instalirane aplikacije. Tako je dubokim pritiskom na ikonicu Facebooka moguće doći do prečaca za snimanje fotografije, uploadanje fotke ili pisanje novog statusa.

Apple iPhone 6S Plus 10
3D TOUCH Novi način interakcije manje je koristan na springpadu - trenutno ga podržavaju uglavnom Appleove aplikacije

 

A gdje je 32 GB?

Nalazimo se u 2015. godini, a Apple još uvijek nudi 16 GB model. Mislimo kako je već vrijeme da 16 GB modeli visoke klase nestanu s tržišta, pogotovo sada, kada iPhone 6s+ može snimati 4K video koji zauzima i do 4 puta više memorije nego Full HD video zapis iste duljine. 32 GB verzija nestala je još s prošlom generacijom, a nudila se kao dobar izbor između uloženog i dobivenog. No ipak nije sve tako negativno što se tiče memorije. Apple je pronašao način kako da implementira NVME SSD kontroler u mobitelu. Time je brzina pohrane i do dva puta brža, što se definitivno osjeti u radu. Pretpostavljamo da je za unaprijeđenu brzinu rada najzaslužnija ustvari memorija, no unaprijeđeni A9 procesor je po prvi puta popraćen s 2 GB RAM memorije. Možemo samo reći - konačno. Nema više ponovnih učitavanja aplikacija nakon što aplikaciju ponovno pokrenemo iz multitasking menija. Imamo dojam kao da sve aplikacije čekaju u letećem startu, sa splashscreenovima koji su jedva primjetni.

Jedva primjetan je i lockscreen kojeg smo kada bismo mobitel otključavali putem home tipke, vidjeli na fraktal sekunde. Novi senzor otiska je toliko precizan i brz da se lockscreen niti ne stigne učitati. Malo nam se čini blesavo da Apple, znajući koliko im je brz senzor otiska uopće prikazuje lockscreen. Logičnije bi nam bilo da se odmah odlazi u homescreen, preskakujući Lockscreen, kao što to rade mnogi Android modeli sa senzorom otiska prsta. No, lockscreen ipak nije postao nepotreban pa smo, kada bismo htjeli vidjeti imamo li kakvu notifikaciju, jednostavno pritisnuli tipku za otključavanje s desne strane mobitela.

Apple iPhone 6S Plus 9

SLOVO S Jedina hardverska naznaka da se radi o S modelu sve dok ga ne primimo u ruke

 

Ostaci šestice

Budući da se radi o S modelu, mnoge stvari su ostale iste. Jednak je ekran, čija IPS matrica nije ništa što bi nas oduševilo, kada pogledamo konkurenciju. Iako se razlika u rezoluciji spram 1440p modela u praksi ne vidi, Samsungovi AMOLED ekrani su postali toliko dobri da nas oduševljavaju. Ekran na 6s+ je vrlo dobar, no nije ništa što bi nas oduševilo.

Apple iPhone 6S Plus 2 2

LIVE PHOTOS S 3D touchem Apple je oživio naše fotke (snima par scena prije i poslije same fotografije)

 

Kamera, iako je povišena s 8 na 12 megapiksela, djeluje jednako. Iako zvuči kao pokuda, dodatnih 4 megapiksela ne pridonose slici. Kamera na iPhoneu 6+ je u najmanju ruku odlična pa je tvrdnja da su kamere gotovo identične velika pohvala. Ono što ipak nije isto je softver kamere koji je upotpunjen 3D touch tehnologijom. Slike se sada po defaultu slikaju u burst modeu kojeg Apple naziva Live Photos. Glavni kadar burstea je onaj koji je bio kada smo pritisnuli tipku za slikanje. Do ostalih slika, koje su nastale par trenutaka prije i poslije slike, dolazimo 3D touchem unutar galerije. Time možemo pogledati maleni filmić situacije koja se dešavala prije i poslije slikanja, što nam se čini kao zgodan detalj - time fotografije dobivaju malo života. Updateom na iOS 9.1 koji je došao tijekom testiranja više nećemo slučajno slikati kada mobitel vadimo iz džepa niti kada ga spremamo u džep budući da novi Live mode slikanja slika slike prije i poslije shuttera samo kada je mobitel miran.

Još jedna stvar koja je ostala ista je odlična autonomija koju bez grižnje savjesti možemo procijeniti na dva dana umjerenog korištenja, iako nominalno broji manji kapacitet. Našim korištenjem sačinjenog od dopisivanja iMessageom i Whatsappom te oko sat vremena browsanja na kraju dana imamo više od 60% preostalog kapaciteta.

Više informacija

  • Model: Apple iPhone 6s+
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS 9.1
  • Procesor: Apple A9, 64-bit, dual core, 1,84 GHz
  • Memorija: 2 GB RAM / 64 GB
  • Ekran: 5,5“, 1920 x 1080 px, kapacitivni, IPS LCD, 16 mil. boja, 3D touch
  • Fotoaparat: 12 megapiksela, dual-LED, HDR, OIS, prednja kamera: 5 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
  • Baterija: 2750 mAh
  • Dimenzije i masa: 158,2 x 77,9 x 7,3 mm/ 192 g
  • Ostalo: NFC, senzor otiska prsta
  • Plus: 3D touch, odlična izrada, performanse, kamera
  • Minus: 16 GB pohrane je premalo
  • Ustupitelj i cijena: Hrvatski telekom, www.hrvatskitelekom.hr, cijena: 7.889 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone 6s+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone 6s+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.