Apple iPhone 6s - 5.0 out of 5 based on 1 vote
iOS 9: Promjene su uglavnom ostale u pozadini

Apple iPhone 6s

Očekivani update

Kao s većim 6s Plus modelom, promjene su ostale manje, a glavna promjena na kompaktnom je 3D Touch tehnologija + dvostruko više RAM-a

Iako se čini da je Apple ostao vjeran sebi i napravio tek manje promjene ove godine, pod površinom nalazimo ipak neke velike zahvate. Kao i prošle godine, nalazimo Touch ID tipku podno 4,7 inčnog ekrana, s lijeve strane tipke za volumen i prekidač za stišavanje te s desnog boka tipku za zaključavanje. Lightning i 3,5 mm audio port su na dnu, kao i jedini mono zvučnik dok je vrh uređaja potpuno prazan. Jedina vizualna promjena na kućištu je dodatak malenog slova S ispod iPhone logotipa, dok se prava promjena krije „pod haubom“. Dodatkom 3D Touch tehnologije dodan je i novi vibracijski motor, Taptic engine koji je mnogo veći i teži, čime daje osjetno veću masu uređaju.

Dodatna masa je dobrodošla pa sada 6s konačno ima dobar osjećaj u ruci, kao da se uistinu i radi o high-end modelu. Prošlogodišnji modeli su bili nešto prelagani za svoje gabarite, pa nam i nisu ostavljali dobar dojam u ruci. Spomenuta Touch ID tipka znatnije je unaprijeđena spram prethodnika te sada gotovo trenutno prepoznaje otisak prsta, čime lockscreen ustvari samo bljesne pred našim očima.

 Apple iPhone 6S 10 1

STRAŽNJA STRANICA: Maleno slovo S ukazuje jedinu očiglednu razliku spram prethodnika

 

Sve je u ekranu

Iako je ekran po dimenzijama i rezoluciji ostao isti kao prošlogodišnji model, dodana mu je funkcionalnost 3D Toucha, sličnog onome na Appleovim laptopima gdje se funkcionalnost naziva Force Touch. Radi se ustvari o veoma naprednom digitizeru koji može osjetiti jačinu pritiska na ekranu pa se u suradnji s naprednim vibracijskim motorom dobiva dojam kao da se ekran klika.

U nekim slučajevima, imali smo i osjećaj da nam prst prodire u ekran, slično kao i na već arhaičnom Blackberry Storm modelu iz 2008. godine. 3D Touch funkcionalnost ima mnoge upotrebe, a većina ih je za sada sadržana u Appleovim aplikacijama. Primjerice, u Springpadu (Homescreenu) moguće je jako pritisnuti na ikonicu, čime se dolazi do njenih dodatnih prečaca, kao direktnog otvaranja selfie kamere.

Druga mogućnost je dublji pritisak na linkove unutar Safarija, gdje se stranice sadržane iza linkova otvaraju u plutajućem prozoru kako bi se samo moglo doći do kraćeg pregleda stranice.

3D Touch je time iznimno praktičan u čitanju Wikipedije pa se vrlo brzo može doći do brzih informacija o pojmu kojeg ne znamo iz članka kojeg trenutno čitamo. Slično je i s Mailom, gdje se dubljim pritiskom može otvoriti preview poruke, a još jačim dodirom se može otvoriti kompletna poruka. Međutim, ostali načini interakcije, poput kratkog i dugog dodira su i dalje ostali čime je Apple ustvari implementirao treći način interakcije s uređajem.

Apple iPhone 6S 9

3D TOUCH: Novi način interakcije je pronašao svoj put s Macbook trackpadova i na zaslon manjeg Appleovog modela

 

Živahno fotografiranje

Senzor kamere je također jedno od rijetkih unaprjeđenja, kamera je spram prethodnika pojačana za dodatnih 4 megapiksela te sada iznosi 12 umjesto prošlogodišnjih 8. Po kvaliteti slika, razlike nema puno, kao što je i slučaj s Plus modelom. Kamera nudi jednak odličan kontrast i vjernost boja, s brzim fokusom, no sada s dodatnom razlučivosti koja rezultira nešto oštrijim slikama koje ne dolaze do izražaja na iPhoneovom ekranu, čudnovate 750 x 1334 rezolucije. Novost su Live fotografije koje su pak ustvari napredne burst fotke. Kamera automatski snima slika prije i poslije pritiskanja shuttera pa se tako ustvari dobiva kratak filmić koji se na internu memoriju pohranjuje kao, Appleu tipična, .MOV datoteka.

Iako se .MOV datoteka može prebaciti na računalo kao zasebni video, unutar iPhoneove galerije video je moguće pokrenuti samo 3D Touchem na sliku. Ovisno koliko čvrsto pritisnemo toliko brzo pokrećemo video. Time su naše fotografije zaista oživjele, mnogo intenzivnije nego kao što je slučaj s konvencionalnim burst slikanjem. Moguće je i snimati 4K video, no manji Appleov model ne posjeduje optičku stabilizaciju slike. Time su video zapisi nešto nestabilniji, no ne i mutni, što je veoma pohvalno za ne-stabilizirani senzor.

Malo je pak zagonetno zašto još uvijek postoji model sa 16 GB pohrane, pogotovo kada je dodana mogućnost 4K snimanja, koji može zauzeti i do 4 puta više prostora nego konvencionalni 1080p video zapis.

 apple raylike 1


Maleni kompromisi

Dodatkom 3D Touch tehnologije i Taptic engineom, Appleu je kućište iPhonea 6 postalo pomalo pretijesno za nove module. Naravno, žrtva u jednadžbi je baterija, koja je smanjena za 95 mAh, odnosno 5%, čime sada iznosi 1750 mAh. Iako iPhone i nije poznat kao jedan od modela s jačom autonomijom, autonomija je ove godine ostala gotovo jednaka kao na prošlogodišnjem modelu.

Srednjim korištenjem, dopisivanjem putem IM aplikacija, sufranjem webom i oko jednog sata slušanja glazbe, 6s bi na kraju dana imao oko 35% preostalog kapaciteta. Intenzivnijim korištenjem, poput igranja igara, bateriju smo ispraznili relativno brzo. Kontinuiranim igranjem FIFA 16, iPhone 6s nam se isključio za 3 sata dok bi 30 minuta igranja Need For Speeda No Limits ispraznilo kapacitet i za čak velikih 40%.

Dobra vijest je da se 6s gotovo uopće nije zagrijavao tokom igranja dok bi poneka Android konkurencija bila nemoguća za držanje u rukama. I ove godine Apple nije dopustio korištenje NFC-a za ništa osim Apple Paya, koji i dalje nije dostupan u Hrvatskoj i regiji. Slično je i s iOS 9 koji je doživio promjene uglavnom u sustavu za očuvanje baterije dok su neki problemi i dalje ostali. Primjerice, još uvijek ne možemo deinstalirati aplikacije koje ne koristimo pa ponovno pribjegavamo stvaranju foldera za nekorištene aplikacije, poput burza i aplikacije za Apple Watch.

Jednako tako, back tipka još uvijek nije integrirana u sve aplikacije, a one koje ju posjeduju postavljaju ju u gornji lijevi rub koji i nije toliko teško dohvatiti na manjem modelu, no ostavlja dojam nekonzistentnog korisničkog sučelja.

Apple još uvijek odbija u svoje modele ugrađivati neke elemente koje nalazimo u Android konkurenciji, poput bežičnog punjenja i praktičnog IR odašiljača.

Više informacija

  • Model: Apple iPhone 6s
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS 9.1
  • Procesor: Apple A9, 64-bit, dual core, 1,4 GHz
  • Memorija: 2 GB RAM / 64 GB pohrane
  • Ekran: 4,7“, 750 x 1334 px, kapacitivni, IPS LCD, 16 mil. boja, 3D touch
  • Fotoaparat: 13 megapiksela, dual-LED, HDR, OIS, prednja kamera: 5 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
  • Baterija: 1750 mAh
  • Dimenzije i masa: 138,3 x 67,1 x 7,1 mm/ 143 g
  • Ostalo: NFC, Senzor otiska prsta
  • Plus: 3D touch, odlična izrada, performanse, kamera
  • Minus: 16 GB pohrane je premalo, nema bežično punjenje
  • Ustupitelj i cijena: VIPnet, 091 / 77 00 www.vipnet.hr, cijena: 8.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone 6s

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone 6s - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.