HTC U Ultra i U Play - 5.0 out of 5 based on 1 vote
HTC U Ultra i U Play

HTC U Ultra i U Play

Briljantin

Dva nova staklena HTC-a najavljuju eru umjetne inteligencije.

Početak godine pravo je vrijeme za najavu novih modela, netom prije MWC-a u Barceloni. Dva nova modela iz HTC-a na prvi pogled izgledaju kao flagshipovi koji će HTC voditi kroz ovu godinu. Ipak, pravi „brod“ s kojim će na vrhu valova HTC ploviti u 2017. godini stići će tek kroz nekoliko mjeseci, nasljednik HTC-a 10. Do tada se družimo s moelima HTC U Ultra i U Play koji još nisu u prodaji, startaju krajem ožujka, ali smo ih netom nakon svjetske premijere uzeli u ruke i isprobali.

HTC U Play i U Ultra

EFEKTNO: HTC je materijal stražnje strane kućišta razvijao dvije godine

Već je na prvi pogled vidljiv drugačiji smjer u kojem HTC ide, jer na stražnju stranu nisu stavili metal nego staklo. Napominjemo kako oba modela na prvi pogled, na fotografijama, izgledaju vrlo slično, ali pažljivo oko će primijetiti da je U Ultra veći (ima quad HD ekran od 5,7 inča), a manji je U Play s full HD ekranom dijagonale 5,2 inča. Play ima prednju kameru na desnoj strani, Ultra na lijevoj dok je stražnja kamera na Ultri pravokutnog oblika a na Playu okruglog.

Još jedan ekran

Ipak, najveća razlika je u dodatnom ekranu na Ultri – dual ekran na vrhu desno ima dijagonalu od 2,05 inča (160 x 1040 px) te uz veliku gustoću prikazuje notifikacije, prečace do aplikacija koje sami postavimo te do određenih kontakata koje možemo pozvati upravo preko tog malog, ali očigledno moćnog ekrana. Znamo, podsjeća vas na istu stvar kod LG-ja V10 i V20. Prečaci se na ekran vrlo jednostavno postavljaju i miču dužim pritiskom prstom na ikonu, a zgodno je što ekran radi i kad glavni od 5,7 inča ne radi. Na taj se način štedi energija, jasno je na prvi pogled, ali preko tog ekrana možemo upravljati i s HTC Sense Companionom.

HTC U Ultra 8

DUAL EKRAN: Štedi energiju, ali i ubrzava rad preko prečaca koje postavimo

Radi se o umjetnoj inteligenciji koja uz pomoć informacija koje unosimo u telefon, putem raznih servisa koje prati i uputa danih preko čak četiri mikrofona može predviđati naše sljedeće korake. Na primjer, ako u kalendaru imamo zakazano putovanje zrakoplovom u određeno vrijeme, a vremenska prognoza za taj dan kaže da će pasti snijeg, U Ultra će sama zaključiti kako bi nam vrijeme potrebno za odlazak na aerodrom trebalo biti duže pa će nas na vrijeme upozoriti da krenemo ranije od kuće. S obzirom da ovu mogućnost ipak nismo isprobali jer su oba telefona bila pretprodukcijska, test ćemo napraviti u skoroj budućnosti jer telefoni na domaće tržište stižu krajem ožujka.

Oba modela dolaze u četiri zanimljive boje koje se uz stakleni finiš zaista lijepo presijavaju na svakom svjetlu. Viđali smo i do sada staklena kućišta, ali nitko nije otišao toliko daleko i dobio takve efekte. Usput, sve boje osim bijele su i magneti za otiske prstiju pa ćete telefone sigurno glancati svako malo, ako ne budu u nekoj zaštitnoj maski. Izrada kućišta je HTC-ovski briljantna – staklo je s prednje i sa stražnje strane spojeno metalnim okvirom unutar kojeg se nalaze „prolazi“ za signale antena. Prednja strana zaštićena je Gorilla staklom, a kod Ultre inače postoji verzija sa 128 GB koja će imati safirno staklo. Ispod ekrana se nalaze kapacitivne tipke te srednja touch tipka koja je istovremeno i senzor otiska prsta.

Sličnosti i razlike

Ultra ima 4 GB radne memorije, pokreće ju Snapdragon 821 a Android 7.0 uz HTC Sense nudi lijep osjećaj korištenja, bez dvostrukih aplikacija koje su se nekada nalazile u HTC-ovim telefonima (mislimo na aplikacije poput kamere i galerije koje su dolazile i od HTC-a i od Googlea pa ste mogli birati koju želite koristiti, ali vam je to možda istovremeno i smetalo). Play model ima 3 GB RAM-a, pokreće ga MediaTek Helio P10 s osam jezgri, a u odnosu na inače jači Ultra model nudi po broju megapiksela veće kamere – stražnja i prednja imaju po 16, dok kod Ultre stražnja ima 12 uz bolji otvor blende od f/1.8 i laserski auto fokus.

HTC U Ultra 13

BRZI TEST: Novinar Vidija je samo nekoliko dana nakon predstavljanja novih telefona isprobao mogućnosti novih HTC-a

Rezultat su, barem prema onome što smo uspjeli isprobati na pretprodukcijskim modelima, odlične fotografije i video zapisi, s dobrim kontrastom, oštrinom i saturacijom boja. Klasično, kod HTC-a nema nabrijavanja boja. Oduševio nas je velik broj postavki unutar kamere pa se tako s prednjom kamerom mogu napraviti panoramske fotografije, selfie video, koristiti Pro način koji je ovaj put proširen i s određenim automatskim načinima unutar ručnog načina. Zgodno za one koji se ne zadovoljavaju automatskim postavkama nego žele koristiti ručne, ali nisu baš dovoljno stručni.

Velika novost na telefonima je izostanak 3,5 mm utora za slušalice pa se od sada za spajanje slušalica koristi USB Type-C ili pak adapter za 3,5 mm slušalice. HTC-ovci su ovo predstavili kao plus, a ne kao nedostatak, jer se preko Type-C konektora može dvosmjerno komunicirati pa tako njihove slušalice priložene u pakiranju putem USOnic sonara odnosno ultrazvuka mogu istražiti oba uha te zatim u telefonu prilagoditi glasnoću pojedinom uhu ukoliko recimo na jedno uho slabije čujemo ili nam je uho manje ili veće nego kod drugih korisnika. Stereo zvučnici su glasni. Smješteni su kao kod HTC-a 10 – za niže tonove pored ulaza za punjač, a za više tonove u slušalici u gornjem dijelu telefona. S nestrpljenjem očekujemo telefone na dužem testu, kada ćemo moći istražiti još mogućnosti kod oba telefona.

Jediničnu recenziju HTC U Ultra pročitajte ovdje.

Jediničnu recenziju HTC U Play pročitajte ovdje.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HTC U Ultra i U Play

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HTC U Ultra i U Play - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.