Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro

Viši nivo fotografije

Prošlogodišnji Huawei P20 Pro postavio je nove standarde mobilne fotografije i zato njegov nasljednik mora ispuniti vrlo velike cipele želi li nastaviti u istom smjeru.

Najveći pomaci u mobilnoj fotografiji dogodili su se u posljednjih nekoliko godina i upravo je Huawei svojom P serijom pametnih telefona imao najveći utjecaj na industriju mobilne fotografije.

Evolucija dizajna

Dizajn novog Huaweija P30 Pro je evolucija dizajna P20 Pro te se Huawei oslanja na nove boje kako bi svoj novi flagship izdvojio iz mase. Nove boje inspirirane su prirodom, a naš testni primjerak nosi gradijent pod imenom Aurora koji je, kao što samo ime implicira, inspiriran Aurorom Borealis. Iako su nove boje atraktivne, one ne uspijevaju odvratiti pozornost od činjenice da je dizajn pozadine P30 Pro pomalo nespretno izveden. Sustav kamera podijeljen je u dva dijela koji su postavljeni paralelno kako bi dubinski senzori mogli raditi zajedno sa sve tri kamere. Huawei definitivno zna dizajnirati atraktivan sustav kamera, što su dokazali s Mate 20 serijom koja ima atraktivan i prepoznatljiv sustav, no ovaj put su inženjeri, čini se, imali glavnu riječ pri dizajniranju.

Zaslon novog P30 Pro ima najveću dijagonalu ikada na uređaju P serije, no dolazi s Full HD+ rezolucijom

Huawei P30 Pro 1

Staro i novo

Kada se na zaslonu veličine dijagonale 6,47 inča rastegne FullHD+ rezolucija, gustoća piksela pada na 398 piksela po inču. Kutovi gledanja su široki, kao i dinamički raspon, no ovaj zaslon nije na razini flagshipa u ovom cjenovnom razredu. Iza ovog zaslona nalazi se optički skener otiska prsta identičan onom u Mateu 20 Pro, no zahvaljujući novom algoritmu mnogo je precizniji i pouzdaniji. Nažalost, položaj mu je promijenjen, pa se sada nalazi pri samom dnu zaslona, što otežava njegovo korištenje u odnosu na skener u Mateu 20 Pro koji je smješten na idealnom položaju – na trećini zaslona. Nismo sigurni zašto je Huawei mijenjao položaj skenera, no promjena je definitivno veliki korak unazad, osobito za korisnike s velikim dlanovima koji će morati dodatno saviti palac da otključaju uređaj. Kao ni prethodnik, P30 Pro nema 3,5 mm izlaz za spajanje slušalica, no Huawei je ovaj put otišao korak dalje te po uzoru na Apple iz paketa uklonio adapter za spajanje slušalica. Kad smo se već dotakli stvari koje je Huawei oduzeo korisnicima, moramo spomenuti nedostatak sekundarnog zvučnika. P20 Pro i dan danas ima jedan od najboljih sustava stereo zvučnika, no njegov nasljednik ima mono zvučnik. Sekundarni zvučnik je zamijenjen zvučnikom u zaslonu koji se može koristiti isključivo za pozive, dok se za reprodukciju ostalih zvukova koristi mono zvučnik na donjoj strani uređaja. Ovaj je zvučnik glasan i ima dobar balans zvučne slike, ali je i dalje samo jedan, tako da možete zaboraviti na ikakav oblik surround zvuka.

Performanse

Ako pratite tržište pametnih telefona, nećete biti iznenađeni činjenicom da je Huawei svoj novi flagship opremio vlastitim čipsetom, s kojim smo se upoznali prije pola godine u Mate 20 seriji telefona. HiSilicon Kirin 980 ima osmojezgreni procesor s četiri Cortex-A76 i četiri Cortex-A55 jezgre te Mali-G76 MP10 grafički procesor. Iako koristi dvije vrste jezgri, njihova je konfiguracija 2 + 2 + 4 kako bi se ostvarila maksimalna energetska učinkovitost. Iako je stariji od većine flagship čipseta na tržištu, još uvijek je među najboljima po pitanju performansi. Pokretanje aplikacija i igara ne predstavlja problem za Kirin 980, no tijekom testiranja uočili smo kako se još uvijek muči s video encodingom te tijekom snimanja ispušta frameove. Čini se kako ovo nije problem softvera, već se uistinu radi o problemu čipseta, tako da će korisnici koji vole snimati video morati potražiti alternativu.

Impresivna autonomija

Huawei P30 Pro ima bateriju kapaciteta 4200 mAh, identičnu onoj koja se nalazi u Mateu 20 Pro. Iako je opremljen istom baterijom, P30 Pro ostvaruje i do 30% bolju autonomiju u odnosu na Mate 20 Pro, koji je među najboljim flagshipima po pitanju autonomije. Zaslon niže rezolucije, zajedno s optimizacijama sustava, daje P30 Pro najbolju autonomiju među flagship uređajima, pa ako vam treba telefon koji će izdržati super intenzivno korištenje te maratonske gaming sesije, P30 Pro je idealan izbor. Autonomija nas je uistinu impresionirala, pa jednom kada smo uspjeli bateriju spustiti na jednoznamenkasti postotak kapaciteta, u manje od sat vremena napunili smo je do kraja zahvaljujući Huawei SuperCharge punjaču snage 40 W. Ako niste obožavatelj kablova, P30 Pro možete bežično puniti punjačima maksimalne snage 15 W. Jedan od najimpresivnijih aspekata novog Huawei flagshipa je autonomija. Očekivali smo da će autonomija Huaweija P30 Pro biti nešto bolja nego kod Matea 20 Pro, no nismo očekivali ovako velik skok.

Kamere

Fokus P serije je fotografija, odnosno pomicanje granica mobilne fotografije. Prošle nas je godine P20 Pro impresionirao svojim trostrukim sustavom kamera, a ove nam godine Huawei donosi svoj prvi sustav s četiri kamere. Primarna kamera ima standardnu širokokutnu optiku sa senzorom rezolucije 40 megapiksela i novim RYYB filterom, koji zelene piksele klasičnih senzora zamjenjuje žutima, što uvelike povećava osjetljivost senzora na svjetlo. Sekundarna kamera ima ultra-širokokutnu optiku i senzor rezolucije 20 megapiksela. Tercijarna kamera ima novu periskopsku telefoto optiku koja omogućava 5x optički zoom u kompaktnom kućištu. I na kraju, tu je TOF senzor, koji se koristi za mjerenje dubine te stvaranje što izraženijeg bokeh efekta. Performanse novog sustava kamera su uvjerljivo najbolje na tržištu: sve kamere imaju visoku oštrinu i vrlo širok dinamički raspon.

Huawei P30 Pro kamera

Raspon žarišnih duljina proteže se od 16 mm sve do 125 mm, što omogućava fotografiranje u svim situacijama, pa ako vam je prioritet fotografija, P30 Pro je uistinu najbolji izbor. Prednja kamera ima novi senzor rezolucije 32 megapiksela, no kao i prethodne kamere Huaweijevih flagshipa nema autofokus. Performansama je nadprosječna, no nedostatak autofokusa može predstavljati problem kod grupnog fotografiranja. Snimanjem videa je Huawei po mogućnostima i kvaliteti još uvijek iza konkurencije: P30 Pro nema mogućnost snimanja 4K videa u 60 sličica u sekundi, bitrate videa je ispodprosječan, a zbog njega je i oštrina niska. Uz to, P30 Pro često ispušta frameove, što rezultira trzanjem u snimkama, a to je nuspojava loših performansi video procesiranja čipseta.

Performanse novog sustava kamera su uvjerljivo najbolje na tržištu.

Huawei P30 Pro 1 1

Zaključak

Huawei je pri izradi svog novog flagshipa velik trud uložio u sustav kamera, koji pruža vrhunske performanse te optimizacije koje rezultiraju impresivnom autonomijom, no kao cjelina P30 Pro je korak unazad u odnosu na Mate 20 Pro. Zaslon niže rezolucije, mono zvučnik i uklanjanje infracrvenog skenera lica veliki su nedostaci u odnosu na Mate 20 Pro. Huawei je napravio nekoliko velikih koraka unaprijed i nekoliko koraka unazad, no jedno je sigurno: tražite li telefon s najboljim sustavom kamera, to je P30 Pro.

Više informacija

  • Model: P30 Pro
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Huawei
  • Procesor: HiSilicon Kirin 980
  • Pohrana: 256 GB
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB 3,1 Type-C, IR
  • Ekran: 6,47“ OLED, 2340 x 1080 piksela
  • Baterija: Li-Po, 4200 mAh
  • Plus: Performanse čipseta, performanse stražnjih kamera, autonomija
  • Minus: Performanse prednje kamere, tek prosječan zaslon, kvaliteta videa, cijena
  • Ustupitelj i cijena: Huawei, www.huawei.com/hr, 7.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Huawei P30 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Huawei P30 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.