Samsung Galaxy S10e - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Samsung Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10e

Dugoočekivani Galaxy

Novi član Galaxy S serije dokaz je da Samsung sluša svoje korisnike te da se ponekad isplati biti vokalan u nadi da će proizvođači poslušati savjete korisnika i dati im uređaj kakav traže.

Prošlo je mnogo vremena otkad je Samsung napravio olakšanu verziju svojega flagshipa, no čekanje se isplatilo. Novi, manji Galaxy S10 punopravni je član Galaxy S10 obitelji koji, iako je najmanji i cijenom najpristupačniji Samsungov flagship, performansama ne zaostaje za Galaxyjem S10 i S10+.

Mala galaksija

Samsung je u prošlosti paralelno s flagship uređajima na tržište plasirao i „mini“ inačice koje su nudile povoljniju cijenu i slabiju konfiguraciju te ono najvažnije: kompaktne dimenzije. Galaxy S10e ima zaslon dijagonale 5,8 inča, što ga čini vrlo kompaktnim među flagshipima, čiji zasloni nerijetko prelaze veličinu dijagonale od 6,3 inča. Veličina dijagonale ista je kao kod standardnog Galaxyja S9, no zahvaljujući većoj pokrivenosti površine zaslonom, S10e je osjetno kompaktniji.

Galaxy S10e po performansama ne zaostaje za Galaxyjem S10 i S10+

S10e 1

Novi zaslon je Dynamic AMOLED FullHD+ rezolucije koja pruža nešto nižu gustoću piksela, no isto tako ima pozitivan utjecaj na autonomiju. Iako je manjih dimenzija, Galaxy S10e ne djeluje maleno, osobito kada koristite navigacijske geste koje oslobađaju dodatni zaslonski prostor. Najveća prednost kompaktnog S10 je mogućnost korištenja jednom rukom – nekoć ključni aspekt dizajna pametnih telefona koji je dolaskom velikih zaslona otišao u zaborav. Galaxy S10e podsjeća nas na bolja vremena kada nismo morali istezati palčeve da dosegnemo vrh zaslona. No, iako ne moramo istezati palčeve, na raspolaganju imamo veliki zaslon, tako da smo dobili najbolje iz oba svijeta, odnosno uistinu kompaktni flagship.

Atraktivan i kvalitetan

Dizajnom je Galaxy S10e drugačiji od S10 i S10+, no ne izgleda nimalo manje impresivno od veće braće. Izmjene dizajna napravljene su prvenstveno zbog ravnog zaslona, koji se nakon dvije generacije vratio na Samsungov flagship. Mnogi korisnici su molili i preklinjali Samsung da vrati ravni zaslon na svoj flagship i Samsung ih je poslušao. Zbog ravnog zaslona je aluminijski okvir mnogo širi i zajedno s kompaktnijim dimenzijama S10e ostavlja dojam visoke kvalitete i čvrstoće, kao da je cijeli telefon napravljen od jednog komada. Veliki novitet dizajna desete generacije Samsungova flagshipa je izrez u zaslonu u kojem je smještena prednja kamera. Ovaj izrez je nešto veći nego kod Honora View 20, no isto tako nije prevelik te ne ometa iskustvo korištenja telefona, kao što je slučaj s velikim izrezom na zaslonu Galaxyja S10+. S novom generacijom Samsung je uveo i nove boje te je čak i dosadna crna postala zanimljivom, a za one koji se zaista žele istaknuti tu je i žuta, boja koju definitivno nismo očekivali od Samsunga, koji je prilično konzervativan pri izboru boja. Dizajnom i kvalitetom izrade Galaxy S10e je pravi flagship te u potpunosti opravdava svoju cijenu.

Novi čipset, nova baterija

Kao punopravni član Galaxy S10 obitelji, S10e koristi novi Samsung Exynos 9820 čipset proizveden na 8 nm proizvodnom procesu koji omogućava bolje performanse i višu energetsku učinkovitost. Iako na prvu novi 8 nm proizvodni proces zvuči impresivno, moramo se podsjetiti da konkurenti koriste manji 7 nm proces, tako da je Samsung u startu korak iza konkurenata. Novi čipset dolazi s osmojezgrenim procesorom i novim grafičkim procesorom te pruža odlične performanse neovisno o vrsti zadatka koji stavite pred njega. Procesor ima 2 + 2 + 4 konfiguraciju jezgri koju predvode Samsungove Mongoose M4 jezgre, koje rade u tandemu s Cortex-A55 jezgrama te ih podupiru Cortex-A55 jezgre, tako da je ovaj procesor odlično izbalansiran za izvršavanje svih zadataka. Mali-G76 MP12 grafički procesor sve igre pokreće na najvišim postavkama bez padova frameratea, što će obradovati mobilne gamere.

Kapacitet baterije dobio je skromnu nadogradnju u odnosu na bateriju Galaxyja S9 te sada iznosi 3100 mAh. Iako na papiru ne djeluje impresivno, u praksi nas je S10e iznenadio vrlo dobrom autonomijom. Uz intenzivnije korištenje S10e izdržao je cijeli dan – više zaista ne možemo tražiti od baterije relativno niskog kapaciteta koja mora napajati jedan od najsnažnijih čipseta na tržištu. Nažalost, Samsung i ove godine ima problema s visokim korištenjem energije tijekom mirovanja, koje uzrokuju VoIP pozivi, koji sprječavaju da uređaj uđe u stanje dubokog mirovanja, i sve dok Samsung ne isporuči zakrpu koja će ispraviti ovaj problem, preporučujemo da onesposobite VoIP pozive.

Dobra stara biometrija

Bez sumnje najveća mana Galaxyja S10 i S10+ je novi ultrazvučni skener otiska prsta koji je vrlo nepouzdan i spor te čini nove flagshipe lošijim od većine konkurenata. Istina je da je skener samo jedna od komponenti, no ista je vrlo važna i zbog toga uređaj kao cjelina ostavlja mnogo lošiji dojam. Srećom, Samsung je najpovoljnijem S10 podario klasični kapacitivni skener otiska prsta i smjestio ga na desni bok uređaja. Ovaj položaj mnogo je bolji od klasičnog položaja na poleđini jer omogućava otključavanje kada je uređaj, primjerice, na stolu ili auto držaču. Skener otiska prsta ujedno je i tipka za zaključavanje, što je vrlo intuitivan dizajn, no sama tipka ima manjak taktilnosti, tako da korištenje iste nije idealno iskustvo. Samsung je sa svojih flagshipa uklonio skener šarenice te se za skeniranje lica koristi isključivo kamera koja vrši 2D skeniranje lica, što stvara mogućnost zaobilaženja sigurnosnih provjera fotografijom vlasnika uređaja. Kod Galaxyja S10e dvodimenzionalno skeniranje lica nije veliki problem kao kod S10 i S10+ jer skener otiska prsta na S10e zapravo funkcionira tako da se ne morate oslanjati na skeniranje lica za biometrijsko otključavanje.

Kamere

Sustav kamera ugrađen u S10e sastoji se od standardne širokokutne kamere te kamere s ultra-širokokutnom optikom. Ove kamere identične su onima u Galaxyju S10 i S10+, tako da kupnjom najpovoljnijeg člana S10 obitelji ne propuštate mnogo kada je riječ o kamerama. Izostanak telefoto kamere predstavljat će problem ljubiteljima portreta, no većini korisnika će kamera s ultra-širokokutnom optikom biti od mnogo veće koristi. Performanse glavne kamere su odlične, oštrina vrlo visoka, a dinamički raspon vrlo širok. Boje su nešto zasićenije, što se može očekivati od Samsunga, no ne u tolikoj mjeri da bi fotografije izgledale neprirodno. U lošijim svjetlosnim uvjetima gubici detalja veći su nego kod konkurenata koji koriste veće senzore, no i s tim gubicima fotografije su uistinu impresivne.

Sustav kamera ugrađen u S10e sastoji se od standardne širokokutne kamere te kamere s ultra-širokokutnom optikom

 

Samsung Galaxy S10e 2

Sekundarna kamera ima manji senzor i uži otvor blende, tako da joj za stvaranje dobrih fotografija treba mnogo svjetla. Također morate imati na umu da sekundarna kamera nema autofokus, što može predstavljati problem u određenim situacijama. Prednja kamera je definitivno korak unazad u odnosu na prednju kameru Galaxyja S9, osobito u lošijim svjetlosnim uvjetima u kojima su gubici detalja vrlo visoki te su fotografije ponekad doslovno neupotrebljive. Ako ste ovisnik o selfiejima, morat ćete istu tu ovisnost zadovoljiti u dobrim svjetlosnim uvjetima ili potražiti drugi uređaj.

Zaključak

Samsung Galaxy S10e je poput „best of“ glazbenog albuma, sadrži sve hitove u jednom kompaktnom paketu bez svih mrskih vam pjesama kroz koje je izvođač pokušavao eksperimentirati. Najmanji S10 ujedno je i najbolji jer ne traži kompromise te nudi pravo flagship iskustvo. Najbolje je što to čini po nižoj cijeni te dokazuje kako skuplje nije uvijek bolje.

Više informacija

  • Model: Galaxy S10e
  • Ukupna ocjena: 4,8
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Procesor: Samsung Exynos 9820
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 6 GB
  • Konektor: USB 3,1 Type-C, 3,5 mm
  • Ekran: 5,8“ Dynamic AMOLED, 2280 x 1080 piksela
  • Plus: Zaslon, performanse čipseta, performanse stražnjih kamera, pouzdan i brz skener otiska prsta, cijena
  • Minus: Performanse prednje kamere, problemi s autonomijom u mirovanju
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.com/hr, 5.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S10e

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S10e - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.