Samsung Galaxy A54 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung Galaxy A54

Samsung Galaxy A54

Svaki detalj je bitan

Samsung polira svoju mid-range ponudu svake godine, dodajući bitna ažuriranja kako bi uređaj ostao svjež za nove korisnike.

Ako ste na višegodišnjem ciklusu ažuriranja svojeg mobitela, novi mid-range uređaj od Samsunga svakako će ponuditi osvježen pogled na kategoriju. Dizajn mobitela prati njihovu premium liniju ponude S linije mobitela, a isto je i s većinom softvera koji Samsung nudi za svoje mobitele. Tu su i neki manji dodaci koji novi uređaj svakako čine atraktivnijim u odnosu na prošlogodišnji, no pogledajmo i kako će se nositi s direktnom konkurencijom.

Dizajn mobitela bismo u ovoj generaciji mogli opisati kao „očišćen“ - dobivate mobitel koji nema niti jedan detalj van linije. Prednja i stražnja strana mobitela sada su potpuno ravne te su utisnute u okvir mobitela, što će im po našem mišljenju ponuditi dodatnu zaštitu kod padova. To ne znači da možete izbjeći korištenje maskice, jer je okvir izvana plastičan i na njemu će se brzo nakupiti ožiljci kod manje pažljivih korisnika. Novost kod ovog modela je da su obje strane mobitela zaštićene staklom, dok je prošlogodišnji model straga imao plastiku. Osim standardne crne i bijele, ove godine dolazi u ljubičastoj i „limeta“ boji koju imamo i na testu te garantiramo da će ga biti puno teže zametnuti po kući. Straga tako imamo čisto Gorilla Glass 5 staklo otporno na udarce i grebanje, a jedini detalj koji se može zamijetiti su tri odvojene izbočine za kamere, dizajn koji su mnogi hvalili kada je prvi puta predstavljen na flagship modelima. Okvir mobitela prati odabranu boju, no nešto je svjetlijeg i matiranog izgleda. Stranice su ove godine dosta pravilnije bez puno zakrivljenosti što je, izgleda, novi trend, a mobitel čini velikim u rukama. To nije samo dojam jer ima i solidnih 200 grama, pa spada među teže modele na testu. Bez puno promjena, lijevi rub mobitela ostaje bez detalja, dok se na desnom nalaze gumbi za zaključavanje mobitela i kontrolu glasnoće. Na vrhu imamo sekundarni mikrofon, dok su na dnu USB-C utor za punjenje, glavni zvučnik te glavni mikrofon. Uz SIM karticu koja se klasično može u njega staviti, podržava i eSIM tehnologiju. Sprijeda ponovno imamo Gorilla Glass 5 zaštitno staklo koje čuva zaslon na čijem je vrhu u sredini selfie kamera. Iznad nje imamo sekundarni zvučnik, tako da mobitel ima i dobar stereo zvuk za multimediju.

 

Samsung-Galaxy-A54-3.jpg

  Standardizirani dizajn Samsung je svoj dobro prihvaćeni pristup dizajnu sada proširio na sve uređaje u high-end i mid-range ponudi pa je teško na kraju reći koji model imate u ruci

 

Zaslon mobitela koristi Samsungov Super AMOLED s 120 Hz brzinom osvježavanja te sada u High Brightness Modeu dostiže i 1.000 nita svjetline, što je oko 20% više od prethodnika. Podsjetimo, ovako visoka svjetlina zaslona može se dobiti samo u automatskom načinu osvjetljavanja zaslona, kada se detektira snažna ambijentalna svjetlost poput sunčeve, a samostalnim postavljanjem maksimuma dobivate oko 450 nita svjetline. Zaslon ima FullHD+ rezoluciju od 1.080 x 2.340 piksela, što smatramo sasvim adekvatnim za ovu cjenovnu skupinu. Zanimljivo je da je ove godine mobitel mrvicu manji u usporedbi s prošlogodišnjim – dijagonala mu iznosi 6,4”. Podržava HDR prikaz tako da ćete uvijek imati odlične i bogate boje, bilo da na njemu zaigrate ili pogledate film.

 

Spremni za ljeto!

Kamere su malo promijenjene za ovu godinu, većinom radi dizajna mobitela. Da se dobije poznati dizajn od tri izbočine straga, maknuta je „kamera za mjerenje dubine“ koja „pomaže u dobivanju bokeh efekta“. Jasno je što mislimo o takvim kamerama, a bokeh efekti imaju potpuno istu kvalitetu i bez nje, tako da se nije ništa izgubilo. Ostaje ista 5 MP Makro kamera, tako da i dalje možete dočarati sitan svijet oko sebe s pristojnom rezolucijom, iako savjetujemo mnogo svjetla za solidne rezultate. Druga kamera je ultraširokog pogleda te se radi o istom senzoru kao i zadnjih nekoliko godina. Solidna po danu i s dosta svjetla, navečer postaje mutna i gubi preciznost boja. No, ako trebate širok pogled za vrijeme snimanja videa, idealan je odabir. Imajte na umu da se ne može fokusirati, pa će imati zonu solidne oštrine koju sami morate pronaći za dobivanje najboljeg sadržaja. Na kraju, tu je i glavna širokokutna kamera. Dobiva novi 50 MP senzor koji je malo veće dijagonale od prošlogodišnjih s 1/1,56”, pa dobiva i malo bolje performanse u svjetlosno zahtjevnim uvjetima slikanja, a ako imate mirnu ruku, noćne fotografije mogu ispasti uistinu impresivne. Standardno povezuje četiri piksela u jedan veći te dobivate slike od oko 12 megapiksela koje imaju solidne boje i nisu previše teške za memoriju. Alternativno, možete slikati s punih 50 MP, no pripremite se na memorijski zahtjevne slike koje neće dobiti toliko Samsungovog uređivanja, pa mogu ispasti nešto zrnatije ako uvjeti nisu idealni. Na kraju je tu dobro poznata 32 MP selfie kamera koja je nepromijenjena već dobre četiri generacije. Nudi dva moda slikanja, zumirani s 8 MP slikama i prošireni (kada detektira više ljudi) s 12 MP slikom. Danju su slike sasvim solidne s puno detalja, no u tamnim scenama bez dobrog osvjetljenja slika često ispada mutno bez jasnih detalja.

 

20230422_173805.jpg

Bogate boje po kojima je Samsung poznat možda neće ponuditi 100% realnu sliku, no zato je uvijek izrazito atraktivna

 

Od hardvera, mobitel koristi Samsungov vlastiti Exynos 1380 koji ima nadograđene performanse u odnosu na prošlogodišnji model. Dobivate četiri jače A78 jezgre i četiri štedljive A55 jezgre, što je osjetni upgrade nad prošlogodišnjom 2+6 kombinacijom jezgara. Brže su svakodnevne radnje poput surfanja webom i aplikacijama za društvene mreže, no trajanje baterije zato je nešto malo niže. I dalje se koristi 5.000 mAh baterija koju se i dalje može puniti sa svega 25 W snage, što je za današnje standarde ipak nešto sporije od idealnog. Mobiteli kod nas dolaze s 8 GB radne memorije što je sasvim solidna brojka koja osigurava višegodišnji rad svih aplikacija bez ikakvih problema, uključujući i multitasking. Na izbor vam je 128 ili 256 GB pohrane, s time da nemate opciju proširivanja MicroSD karticom.

Sve u svemu, radi se o vrlo primamljivom paketu koji nudi odličan zaslon i zvuk, pristojne performanse kao i moderan izgled, sve upakirano u atraktivan dizajn. Jedino bismo voljeli da je malo više pažnje posvećeno modernijem sustavu kamera, no nešto moramo ostaviti i za nadolazeće godine.

USPOREDNI TEST: MID-RANGE MOBITELI 2023.

ZA SVAKOGA PONEŠTO

U ovom pregledu novijih atraktivnih mid-range mobitela otkrite koje imaju prednosti (kao i mane) za postizanje željene cijene, pa će samim time imati i idealnog kupca.

Više informacija

  • Model: Galaxy A54
  • Performanse (usporedni test): 2,97
  • Ekran (usporedni test): 4
  • Kamera (usporedni test): 3
  • Baterija (usporedni test): 3,5
  • Ergonomija: 3,5
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 13, One UI 5.1
  • Procesor: Octa-core (4x2.4 GHz Cortex-A78 & 4x2.0 GHz Cortex-A55)
  • Grafički sustav: Mali-G68 MP5”
  • Pohrana: 256 GB
  • Memorija: 8 GB RAM
  • Konektor: USB-C, USB 2.0
  • Ekran: 1200 x 2340 piksela / 6,4 inča / 120 Hz
  • Stražnja kamera: “50 MP, f/1.8, širokokutna, 1/1.56””, 1.0µm, PDAF, OIS 12 MP, f/2.2, 123˚ (ultraširokokutna), 1.12µm 5 MP, f/2.4, makro”
  • Prednja kamera: 32 MP, f/2.2, širokokutna, 1/2.8”, 0.8µm
  • Komunikacija: WiFi 6 / Bluetooth 5.3 / 5G
  • Baterija: 5.000 mAh, 25 W punjenje
  • Dimenzije i masa: 158.2 x 76.7 x 8.2 mm 202 g
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, Cijena: 619,00 €
  • Grand Prix: 3,52
  • Best Buy: 3,07
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy A54

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy A54 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.