Samsung Galaxy Z Flip5

Samsung Galaxy Z Flip5

Forma i funkcija

Samsung Flip linija mobitela dobila je novog predstavnika, a lako se prepoznaje po većem vanjskom zaslonu.


Gotovo svake godine kod lansiranja novih preklopnih mobitela od Samsunga, točnije Fold i Flip serije, manji Flip uglavnom zauzima sekundarno mjesto. Isto tako, svake godine ponavljamo kako mu je glavni nedostatak što za svaku sitnicu morate mobitel otvarati, makar samo željeli na poruku odgovoriti sa smajlićem. 

Samsung je ove godine napokon povećao i vanjski zaslon, sličan onome koji smo vidjeli na Motorolinom novom Razr 40 Ultra modelu. Još veći broj proizvođača najavljuje vlastite kompaktne preklopne modele, pa ova scena postaje sve zanimljivija jer na kraju uvijek pobijede upravo kupci. Samsung svakom iteracijom preklopnog mobitela unaprjeđuje specifične detalje, a kao i kod Fold modela, smatramo da danas možete kupiti ovaj preklopni mobitel bez straha prema novom hardveru. Ipak se radi o petoj generaciji ovog mobitela, s riješenim svim manjim nedostacima koje su mnogi spominjali kod opisivanja mobitela. Problem vodootpornosti je riješen još u prošlogodišnjem modelu, tako da mobitel ima IPX8 certifikat te ako se smoči, nije problem, samo izbjegavajte slanu vodu. Ove godine napokon je riješen i problem preklapanja koji je Samsunga pratio od početka, a odnosi se na potpuno ravan dizajn jednom kada je mobitel preklopljen. Do sada je rub koji se previja bio malo širi kako bi bilo mjesta za sam OLED zaslon te za dizajn šarke koji omogućuje držanje mobitela otvorenim pod gotovo bilo kojim kutom. Izazov je u tome što je OLED zaslon poput jednog lista papira - možete ga presavijati dok god ga ne spljoštite, nakon toga na papiru ostaje trag presavijanja, a OLED zaslon puca. Dodatan rezultat osjetljivog centra koji se nalazi na preklopnim mobitelima svakako je i neravnina koja ga prati, a ostaje vidljiva i lako se osjeti na ovom modelu, no to će ostati jedan od nedostataka ove tehnologije još neko vrijeme.

Druga glavna promjena, osim novog hardvera, je puno veći vanjski zaslon. Prijašnji modeli također su imali sitne vanjske zaslone za jednostavan prikaz osnovnih obavijesti i pomagali su vam u slikanju selfija, no kod Flip5 modela, napokon dobivate veći vanjski zaslon koji bismo nazvali funkcionalnim. Jedini minus je što se i dalje radi o zaslonu koji podržava samo prikaz widgeta te se nadamo da će mu se funkcionalnost proširiti s budućim modelima, poput zaslona na Motorolinom Razr Ultra mobitelu. S druge strane, za razliku od Motorole, Samsung je u svoj preklopni mobitel ubacio najmoderniji i najjači čipset na tržištu, Qualcommov Snapdragon 8 Gen 2 čipset, dodatno pojačan za Samsungove mobitele s malo višom frekvencijom. Ovaj čipset osigurat će dugogodišnji rad mobitela bez ikakvih problema, a 8 GB radne memorije možete dodatno proširiti softverski u Androidu kako bi se olakšao multitasking. Imajte na umu da se za to koristi pohrana. Sve to pokreće baterija od 3.700 mAh koja se pokazala adekvatnom za jednodnevni rad. Uglavnom će vam ostati oko 20-30% baterije na kraju dana, a mi smatramo da je to idealno za paljenje Samsungovog održavanja baterije koje limitira punjenje na 85% i tako osigurava dugogodišnje zdravlje baterije o kojem možete detaljno pročitati na našim portalima. Baterija se može puniti brzinom do 25 W žicom ili 15 W bežično, što i nije velika brzina za današnje mobitele, no za veličinu baterije bit će adekvatno - iako bismo na dulja putovanja nosili i punjač.

 

20230902_183543.jpg

Ultraširoka kamera: koristi isti senzor kao i prošle godine, a danju dobivate Samsungove prepoznatljive slike pune boja, iako će rubovi biti blago izobličeni

 

20230902_183650.jpg

 Selfie: glavnom kamerom nudi daleko oštriju i detaljniju sliku u svim uvjetima nego što to mogu postići klasične selfie kamere

 

Vrh preklopne ponude

Unutarnji zaslon nema značajnih fizičkih promjena te je i dalje riječ o Dynamic AMOLED 2X zaslonu koji postiže osvježavanje od 120 Hz, a ima rezoluciju 1.080 x 2.640 piksela, pa je nešto uži od standarda. Novost je, kao i kod Fold5 mobitela, što unutarnji zaslon dobiva daleko veću svjetlinu zaslona, do 30% u svim situacijama. Tako je top HDR svjetlina za multimediju sada 1.750 nita, a sami možete podići svjetlinu na nekih 1.250 nita. Mobitel u automatskom načinu kontrole svjetline može dodatno posvijetliti zaslon kako bi bio čitak na suncu, a u postavkama još imate opciju „dodatne svjetline“ koja će boostati svjetlinu kroz cijeli spektar postavki. Nasuprot tome, postoji opcija za zatamnjenje zaslona ispod standardnog minimuma, tako da smatramo kako je Samsung ovdje pokrio baš sve tipove potencijalnih korisnika i njihove jedinstvene zahtjeve. Drugi, vanjski zaslon sada je veći te dobiva malo nepravilan oblik kako bi se zaobišle glavne kamere, no funkcionalno je u potpunosti iskorišten te mali izrez u donjem kutu prikazuje navigaciju. Ovaj zaslon koristi Super AMOLED tehnologiju, nudi 720 x 748 piksela s dijagonalom od 3,4” i dovoljno svjetline da bude čitak danju. Jedini trik je što tehnički ovaj zaslon i dalje podržava samo prikazivanje widgeta. No oni su sada puno jednostavniji za korištenje i prikaz informacija. Slikanje selfija i snimanje također su poboljšani stražnjim kamerama, jer imate veći zaslon kako biste mogli točno namjestiti kadar i uvijek pogledati stanje snimanja. Kad smo kod snimanja, novi Flip5 zadržava iste kamere kao i prošlogodišnji model. Glavna kamera ima 12 megapikselni senzor dijagonale 1/1.76”, što ga stavlja u kvalitetu mid-range mobitela. Danju će slike biti solidne, no za večernje slike trebat će vam mirna ruka te očekujte rezultate s blago ispranim bojama i gubitkom detalja u tamnijim scenama. Ova kamera ima solidan 2x digitalni zoom, no sve više od toga bit će mutno.

Ultraširoka kamera je odmah pored, koristi 12 megapiksela za slikanje i snimanje, no nema autofokus. Također, izbjegavali bismo same rubove jer dosta razvlače okolinu, pa će sadržaj ispasti mutan, uključujući i osobe na samom rubu slike. Selfie kamera ima 10 MP sa solidnim performansama, iako ovaj mekši zaslon možda ne nudi oštrinu kao standardni stakleni, pa su slike malo isprane. Kad već imate ovakav mobitel, svakako savjetujemo selfije s glavnim kamerama, a ultraširoka kamera nudi vam priliku za neke poprilično šaljive selfije, uz malo truda.

 

infogalax.png

 

Više informacija

  • Model: Z Flip5
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: Odlične
  • Cijena: Vrlo dobra
  • Isplativost: Visoka
  • Cool faktor: Odličan
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 13, OneUI 5.1.1
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
  • Grafički sustav: Adreno 740
  • Pohrana: 256 GB
  • Memorija: 8 GB
  • Stražnja kamera: 12 MP, širokokutna, 1/1,76”, 1,8µm, Dual Pixel PDAF, OIS 12 MP, f/2,2, ultraširoka, 123˚ 1,12µm
  • Prednja kamera: 10 MP, f/2,4, 1,22µm, HDR
  • Baterija: 3.700 mAh, 25 W punjenje žicom, 15 W bežično
  • Dimenzije i masa: 165,1 x 71,9 x 6,9 mm / 84,9 x 71,9 x 15,9-17,1 mm sklopljen, 187 g
  • Plus: Mobitel ima dobro zaokruženu listu specifikacija i softverskih rješenja koje ovaj model drže na vrhu preklopne ponude.
  • Minus: Voljeli bismo vidjeti veću bateriju s obzirom na zahtjeve modernog hardvera.
  • Ustupitelj i cijena: Samsung https://www.samsung.com/hr 1.239,00 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Z Flip5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Z Flip5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.