Mainstream grafičke kartice AMD vs Nvidia 2023

Mainstream grafičke kartice AMD vs Nvidia 2023

Test grafičkih: Je li veličina bitna?

Nakon dugo vremena donosimo pregled mainstream grafičkih kartica. U VIDILAB-u smo testirali šest mainstream kartica najnovije generacije iz AMD-a i Nvidije u nekoliko cjenovnih kategorija. Koliko se trenutno isplate mainstream kartice i koja je trenutačno najisplativija kupnja?


Nakon dugo vremena i poznatih turbulencija na uvijek dinamičnom tržištu grafičkih kartica, donosimo vam pregled najnovijih kartica u, vjerujemo, najzanimljivijoj mainstream kategoriji tržišta. Sakupili smo sve najnovije mainstream kartice iz AMD-a i Nvidije koje su predstavljene tijekom proljeća i ljeta ove godine, te ih direktno sučelili kako bismo vidjeli koja nam kartica može ponuditi najbolji omjer cijene i performansi. 

Nažalost, u današnje vrijeme za nekakvu mainstream karticu najnovije generacije morat ćete izdvojiti barem 300-tinjak eura, a osjetno brže kartice koštaju i po 500-600 eura. Zapravo je danas vraški nezahvalno definirati što trenutno spada u nekakvu srednju klasu, jer je raspon cijena poprilično velik, a potom je tu još i ogroman broj modela različitih proizvođača koji su temeljeni na istom grafičkom čipu.

Uglavnom, mi smo se tijekom ovog pregleda mainstream grafičkih kartica pozabavili s po tri AMD-ove i Nvidijine kartice najnovije generacije.

AMD-ova tri RDNA 3 modela predstavljaju Radeon RX 7600, RX 7700 XT i RX 7800 XT, dok s druge strane imamo tri najnovije Nvidijine kartice temeljene na Ada Lovelace arhitekturi - RTX 4060, RTX 4060 Ti i RTX 4070. Svaka od ovih šest kartica je manje-više cjenovno i tržišno pozicionirana da bude direktna konkurencija modelu iz suprotnog tabora. Tako da smo mogli u direktnom sučeljavanju vidjeti koja je brža ili isplativija.

Konačno, napomenimo kako je ovdje sve redom riječ o karticama najnovije generacije, predstavljenima tijekom 2023. godine s odgovarajućom podrškom za najnovije tehnologije. S obzirom da AMD i Nvidia u dogledno vrijeme ne planiraju predstaviti neke nove modele u mainstream klasi, ovo je zapravo idealno vrijeme za pravi test mainstream grafičkih kartica.

Posebno zato što ćemo ove modele kartica sljedećih mjeseci viđati kao dio brojnih gotovih gaming računala.

Mnogi će se možda zapitati što je s Intelom? Točno, Intel je protekle godine po prvi put predstavio svoje prve Arc grafičke kartice, no ove godine nisu predstavili ništa novo. Ipak, Intelovim karticama smo odlučili posvetiti jedan poseban okvir, primarno iz razloga da vidimo jesu li novije verzije upravljačkih programa donijele bolje performanse i stabilnost Intelovim karticama.

Na kraju spomenimo kako smo ovu usporedbu mainstream kartica radili na bazi performansi grafičkog čipa, odnosno kartica u nazivnoj izvedbi. Različitih modela kartica temeljenih na pojedinom grafičkom čipu ima u velikom broju i mogu se razlikovati po pitanju hlađenja, radnih taktova i sl. Jasno, nismo u mogućnosti testirati sve modele, no smatramo kako smo na ovaj način stekli odličan uvid u performanse i mogućnosti svake pojedine kartice, odnosno pojedinog grafičkog procesora.

 

Slike_testiranja-3.jpg

Prilikom testiranja koristili smo moćno računalo pogonjeno Intelovim procesorom Core i5 13600K, kao i neke najnovije igre poput Bethesdinog Starfielda

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Mainstream grafičke kartice AMD vs Nvidia 2023

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Mainstream grafičke kartice AMD vs Nvidia 2023 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.