Huawei Mate Xs

Huawei Mate Xs

Početak vlastitog puta

Huawei je svoj revolucionaran dizajn napokon donio i na naše prostore, no to nije jedina novost koja prati ovaj uređaj.

Novi Hauweijev Mate Xs zapravo je druga generacija Huaweijevog preklopnog mobitela. Prvi, Mate X bio je fokusiran na kinesko tržište, a novom modelu su dodane ekstra 5G mogućnosti kao i najnoviji HiSilicon Kirin 990 SoC s fokusom na bolji grafički sustav. Huawei ima vlastitu verziju preklopnog mobitela te je svoju viziju doveo na svijetlo dana, sada i na međunarodnoj razini.

Dakle kako smo spomenuli, Mate Xs također se preklapa, no za razliku od Samsungovog Flipa, Mate Xs se iz standardnog mobitela otvara u posve pristojan tablet. Mogli biste reći da je to priča slična Galaxy Foldu, no pristup se u potpunosti razlikuje te su svi mobiteli drugačiji.

 

Mate Xs 1

Naime, Mate Xs i kada je sklopljen ima zaslon s vanjske strane te se u potpunosti može koristiti kao standardan mobitel. Ono što svi preklopni mobiteli dijele je mekan zaslon. Kako se standardno staklo koje inače koristimo na mobitelima ne može presavijati, koristi se drugačija, mekša zaštita čiji je zadatak očuvati OLED zaslon.

S pozitivne strane, ovakav zaslon neće popucati pri padu s visine. Negativna strana tog zaslona je pak velika osjetljivost na oštre predmete. I pod time ne mislimo samo na oštrice, već će ga i jači pritisak vašeg nokta permanentno udubiti, a možete i oštetiti OLED sloj ispod.

No, Huawei je dodatno ojačao zaslon s ovom drugom Xs verzijom, te za vrijeme našeg druženja s mobitelom nismo po zaslonu zagrebli iako smo ga normalno nosili kao standardan mobitel.

Upravo je u tome i ljepota što preklopljen ima dimenzije standardnog smartphonea dijagonale 6,7 inča. Debljina mu naravno je nešto veća, no ne bismo ga nazvali nezgrapnim, pogotovo jer zaštitni slojevi zaslona nisu skliski poput stakla pa vam daje sigurnost u ruci pri korištenju.

Dok je zaklopljen, stražnji zaslon uglavnom je ugašen, osim ako ga sami ne upalite primjerice kod slikanja u “selfie” modu, no nudi vam opciju da obje strane budu upaljene i kod normalnog slikanja. Tako primjerice ako se slikate u selfie modu možete nastaviti raditi na toj strani mobitela, iako je zaslon nešto manji, a na dnu vam se nudi zakretanje na glavni zaslon.

 

Mate Xs 2

Prava magija događa se kada pritisnete mali gumb sa stražnje strane ispod kamera koji ima crvenu crticu. On drži ekran u zaklopljenoj poziciji te se zaslon kao da je na opruzi otvori za nekih 90°. Do kraja ćete ga sami morati otvoriti, a prvih par puta i mi smo bili nervozni s obzirom da je cijeli postupak neobičan, barem kada pričamo o mobitelima.

No, nakon par puta vidjet ćete da nema opasnosti te se mobitel jednostavno može koristiti i otvarati. Naravno ipak koristite zdravu dozu pažljivosti jer se ipak radi o mehaničkim komponentama. Šarka prema izjavama Huaweija koristi oko 150 dijelova kako bi prijelaz bio što glađi te fiksno držao mobitel.

 

Kako funkcionira šarka

Glavni i očiti izazov bio je dobivanje ravnog zaslona što je puno teže nego što se čini na prvu, a postaje jasno ako ste ikad presavili bunt papira i vidjeli kako rubovi izgledaju.

Tako se straga može primijetiti metalni sjajni aluminijski dio po sredini mobitela koji se presavijanjem uvlači u vanjsku matte aluminijsku masku kako bi zaslon ostao najširi dio mobitela, a stražnja maska se zapravo skupi zajedno za oko centimetar. Isto tako se otvaranjem mobitela vanjska maska širi kako bi zaslon ostao “napet” te se izbjegava boranje.

Huawei je pametno dizajnirao izbočinu gdje se nalaze sve kamere jer je tamo smjestio i kompletan SoC te ostale bitne komponente koje se zatim mogu lakše hladiti pomoću heatspreadera u mobitelu. Ispod samih zaslona najveći dio prostora zauzimaju dvije baterije s ukupno 4500 mAh.

Njih je moguće vrlo brzo napuniti zahvaljujući skromnom punjaču maksimalne snage od 65 W, a punjač podržava i brojne druge standarde punjenja izlistane na kućištu, a telefon se puni snagom do najviše 55 W.

 

Mate Xs 4

Baterija napaja HiSilicon Kirin 990 SoC s podrškom za 5G mrežu koji je njihov najjači procesor te osim što su mu povećani radni taktovi na svim jezgrama, ima značajno jači grafički sustav nad prošlim Kirinom 980. Dolazi i s 512 GB pohrane te 8 GB radne memorije, a za proširenje interne memorije morati ćete kupiti njihove specifične Nano Memory kartice, do dodatnih 256 GB memorije.

Od kamera imamo solidan set s glavnom kamerom od 40 megapiksela koja standardno slika u 10 megapikselnoj konfiguraciji kako bi izvukla više svijetla iz scena. Zatim tu je i 2x zoom kamera sa senzorom od 8 megapiksela, a na kraju imamo i 16 megapikselnu ultrawide kameru koja zahvaljujući velikoj rezoluciji senzora nudi odlične rezultate.

Kamere od Huaweija zajedno sa softverom izbacuju slike na koje se stvarno nećete žaliti. Tu je i 3D ToF kamera koja omogućuje precizniji umjetan Bokeh efekt oko subjekata.

Na kraju dolazimo do realnog problema cijelog sustava. Od kada je Huawei prestao koristiti Googleovu inačicu Androida, prebacio se na Open Source verziju Androida 10 koja zajedno s Huaweijevim EMUI 10 sustavom nema primjetne razlike u funkcionalnosti ili dizajnu samog sustava niti Huaweijevih aplikacija.

No, problem je nedostatak Googleovih servisa, znači ne postoji Google Play Store, ne dobivate njihovu tražilicu kao niti jednu njihovu aplikaciju. Bez aplikacija od Googlea se može, no nedostupnost dućana znači da ne možete pristupiti niti jednoj aplikaciji.

 

 

Mate Xs 6

Oni s tehničkim vještinama mogu naravno skidati pojedine APK-ove aplikacija, pa čak i postaviti Google Store, no naravno iskustvo neće biti idealno te će se aplikacije rušiti.

Huawei naravno ima vlastiti App dućan pod nazivom AppGallery, no naravno morali su krenuti od nule te se aplikacije za ovaj store tek rade. Korištenje tražilice većinom će vam izbaciti TikTok ili Fortnite zajedno s brojnim kineskim znakovima koje ne možemo razumjeti.

Domaće aplikacije poput onih bankovnih naravno već su ili u funkciji ili se rade, a vjerujemo da će ih veliki broj biti prebačeno u ovoj godini, no morati ćete se pomiriti s gledanjem Youtubea putem Huaweijevog browsera.

Podsjeća nas to na doba Microsoftovog mobilnog operacijskog sustava čijem padu je upravo bio pridodan nedostatak aplikacija u usporedbi s Androidom, uključujući i Googleov Youtube.

Naravno, Huawei ipak ima malo veće tržište i poticaj da jače zagrebu u razvoju aplikacija, no kao rani korisnik njihovog novog sustava, morate očekivati da će se od vas tražiti veća stručnost u instalaciji APK-ova od standardnog korisnika, kao i naknadni troubleshooting.

Više informacija

  • Model: Mate Xs
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Mogućnost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Huawei
  • Operativni sustav: Android 10, EMUI 10
  • Pohrana: 512 GB, UFS 2.1
  • Memorija: 8 GB RAM
  • Konektor: USB 3.1, USB Type-C
  • Ekran: Preklopni OLED, 8”, 2200 x 2480 piksela (Preklopljeni ekran: 6,7”, OELD 1148 x 2480 piksela)
  • Stražnja kamera: 40 MP, f/1.8, 27 mm (široka), 1/1.7”, PDAF 8 MP, f/2.4, 52 mm (2x zoom) 16 MP, f/2.2, 17 mm (ultraširoka) TOF 3D, (dubinski senzor)
  • Baterija: 4500 mAh
  • Plus: Atraktivan i kompaktan dizajn s visokofunkcionalnim zaslonom u oba načina rada
  • Minus: visoka cijena, nedostatak Google Play dućana i aplikacija
  • Ustupitelj i cijena: Huawei https://consumer.huawei.com/hr/ Očekivana cijena: 18.900,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Huawei Mate Xs

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Huawei Mate Xs - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.