MSI B350 Mortar: Sve što gamer treba za AMD setup

MSI B350 Mortar: Sve što gamer treba za AMD setup

Činjenica je da vam za računalo jednostavno ne treba ATX matična ploča. Micro ATX manjih je dimenzija s kompaktnijim dizajnom, no zadržava sve bitne stavke koje bi vam mogle zatrebati.

Micro ATX matične ploče savršen su izbor većini zbog pregršt opcija koje zadržavaju od svojih većih modela izuzevši PCIe utore. Jednostavna je stvar da danas u 90 % slučaja nećete imati više od dvije PCIe kartice spojene na računalo. Jedna je naravno grafička kartica, a druga će većinom biti Wi-Fi kartica za one koji žele bolji signal od USB ponude.

Zvučne kartice stvar su prošlosti za sve osim profesionalaca, a korištenje većeg broja grafičkih kartica na samom je kraju postojanja. NVIDIA se ni ne pravi da želi podržavati takve sustave, dok AMD još dozvoljava dvije kartice da rade u Crossfire konfiguraciji. Istina, te tehnologije više nisu potrebne jer DirectX 12 sada može koristiti kakve god kartice nabacali u računalo. Zadatak podrške sada je na developerima, a garantiramo vam da neće odmah skočiti na priliku da podrže opciju koju si može priuštiti nezamjetan broj ljudi.

Tako na kraju, ili bolje rečeno samom početku priče, možemo uštedjeti značajan prostor smanjenjem matične ploče i izbacivanjem nepotrebnih komponenti. Samim time možemo smanjiti i veličinu kućišta, no idemo po redu. S obzirom kako je AM4 platforma organizirana, i matične ploče srednje kvalitete poput ove imaju ogromnu listu mogućnosti te tako podržavaju sve procesore Ryzen obitelji, kako trenutne, tako i one najavljene za izlazak u travnju. Ukomponirani video izlazi daju nam do znanja kako će i nadolazeći APU procesori također imati mogućnosti korištenja grafičkog dijela procesora. Na kakav god sustav se odlučili, imat ćete solidan proizvod za sve potrebe.

Za koji se god procesor odlučili, bio on četverojezgreni R3 1200 ili čak šesnaesterojezgreni R7 1800X, radit će bez problema na ovoj matičnoj ploči. Smanjene dimenzije donose i neke izazove, a niži rang ploče i neke mjere štednje od strane proizvođača. Tako su VRM moduli na matičnoj ploči koji kontroliraju napon za procesor malobrojni i s limitiranim mogućnostima hlađenja. To nam daje do znanja da jače procesore ne biste smjeli dodatno tjerati pretjeranim overclockovima. Neće iste sekunde eksplodirati, no duže vrijeme rada pod opterećenim uvjetima uzrokovat će oštećenje dijelova što bi moglo dovesti do slabijih performansi, nestabilnosti sustava pa čak i kvara matične ploče. Ako procesor planirate gurati do limita, preporučamo ipak nešto skuplji primjerak s boljom kontrolom napona.

B250M Detalj 1

Tu su standardna četiri utora za RAM koji podržavaju dual-channel konfiguraciju brzine do 3200 MHz što su zadovoljavajuće performanse s obzirom na traženu cijenu. Podržava četiri SATA III konektora što je s obzirom na veličine diskova danas sasvim dovoljno za prosječnog korisnika uzimajući u obzir i M.2 utor za dodatnu SSD memoriju.

LED rasvjeta nije izostala, no samo je crvene boje, potvrđujući inferioran status ove ploče u usporedbi sa skupljima koje su obvezno RGB. Kako bi nadomjestili ovaj nedostatak i prikrili manjkavost opcije, ploča ima izlaz za RGB LED trake kako biste mogli dodatno rasvijetliti unutrašnjost što pridonosi performansama računala.

Više informacija

  • Model: B350M Mortar
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • OC potencijal: 3
  • Proizvođač: MSI
  • Čipset: MAD AM4, (Zen)
  • USB portovi: 3 x 3.1 Gen 1 type A, 1 x 3.1 Gen 1 Type C, 2 x 2.0
  • Konektori straga: LAN, USB tip A x 5, tip C x 1, 5 + 1 audio, DisplayPort, DVI-D, HDMI
  • Format i dimenzije: 24,3 cm x 24,3 cm, Micro-ATX
  • Plus: solidna RAM brzina, dovoljno mjesta za veće hladnjake, ojačan PCIe za grafičku karticu
  • Minus: limitirane mogućnosti BIOS-a, limitirano VRM hlađenje, mali broj SATA utora
  • Ustupitelj i cijena: MSI, www.msi.com 730,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za MSI B350 Mortar: Sve što gamer treba za AMD setup

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MSI B350 Mortar: Sve što gamer treba za AMD setup - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.