Giant Explore E+ 1 Pro GTS 45km/h - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Giant Explore E+ 1 Pro GTS 45km/h

Giant Explore E+ 1 Pro GTS 45km/h

Kralj ceste

Uz pomalo natrpani naziv ovog modela, dobivate pravu trekking zvijer koja se pokazala iznimno udobnom za cestovnu vožnju, a bicikl nema problema ni s utabanim zemljanim stazama

Dok svakako razumijemo privlačnost MTB modela, ako ne namjeravate lutati po blatnim putovima van grada, dobar trekking bicikl daleko će vas bolje služiti. Nešto uže gume plosnatijeg profila puno su tiše na asfaltu te je sam bicikl lakše tjerati pri višim brzinama i bez pomoći elektromotora. Ovom prilikom tako smo na test dobili dobro opremljeni Giantom Explore E+ 1 model koji će vam pomoći u vožnji pri brzinama do 45 km/h. Bicikl je sasvim lagano voziti i bez pomoći elektromotora zahvaljujući 2x11 brzinama, što ga čini potpuno upotrebljivog gdje god se našli. Samo je prednja vilica amortizirana sa 63 mm hoda, što ga čini solidnim za cestovnu vožnju i poravnatu zemljanu ili čvrstu makadam stazu, no ne bismo se upuštali na neravne putove.

Bicikl dolazi u četiri veličine od M do XL modela tako da postoji verzija za svakoga, a dolazi s detaljima koje nećete naći standardno na MTB modelima koji uključuju integrirani nosač za nogar, prednje i stražnje svjetlo te nosač tereta straga za pričvršćivanje torbe i košara. Sam pogon je ponovno u sredini bicikla integriran u sustav pedala, a riječ je o Giantovom SyncDrive Pro motoru od Yamahe. Kako smo spomenuli, u ovoj izvedbi pomaže vam brzinama do 45 km/h, no i dalje neće prelaziti snagu od 250 W tako da ćete morati i vi raditi zajedno s njime. No puno ste dinamičniji u prometu tako da ne smetate drugima, ali treba imati na umu da ste na cesti i dobro razumjeti sve znakove, kao i pravilno ponašanje biciklista na cesti.

 

GIANT-EXPLORE-E-1-PRO-GTS-45KMH-5.jpg

Motor bicikla je moćan i ostvaruje maksimalnu brzinu od 45 km/h.

 

Pravo prijevozno sredstvo

Bicikl ima spreman dio straga za registraciju, jednom kada se napokon i zakonski riješe ovakva vozila. Do tada ste na cesti i biciklističkim stazama limitirani s 25 km/h, tako da ovakav bicikl zablista ako trebate putovati i van grada. Ovaj model bicikla dolazi s najboljim putnim računalom na testu sa LCD zaslonom u boji koji se vidi i po suncu, a nudi brojne informacije podijeljene u tri kategorije, s jednom glavnom i dvije manje ispod. Tako možete imati informacije o brzini na centru zaslona s primjerice prijeđenim putom i snagom motora ispod. Prikaz zaslona možete prilagoditi s obzirom na to da se ovaj model povezuje i s mobitelom. Jednostavno skinite Giantovu RideControl aplikaciju, ona će pronaći upaljeni bicikl te vam omogućiti da personalizirate izgled. Nas je naravno dočekalo i ažuriranje koje je trajalo par minuta. Aplikacija ima dosta podataka o samom biciklu te omogućuje personalizaciju, planiranje putovanja, pregled prijeđenih putova itd. Baterija ovog bicikla je među većima (i težima) s 625 Wh kapacitetom, no zahvaljujući dizajnu bicikla lagano je nositi dodatnu na putovanje straga. Bicikl na ravnom terenu lagano može prijeći 100 km s prosječnom osobom za volanom. Mi smo naravno nadprosječni sa 135 kg mase, kao i zahtjevnim pravcem koji nas ponovno preko Gornje Kustošije vodi do Medvedgrada, zatim se spuštamo na Ilicu, penjemo na Grmoščicu, spuštamo skroz do Jaruna gdje radimo jedan krug te se vraćamo u redakciju. Kao i drugi model s baterijom od 625 Ah, cijelu vožnju smo završili s nekih 27 % baterije, no motor na ovom biciklu ipak je malo glasniji od Boschovog CX modela. Za vrijeme vožnje po nama je većinom dovoljno mijenjati samo dvije prednje brzine s obzirom na asistenciju motora, gdje je samo pravi uspon zahtijevao spuštanje u 3. ili 4. brzinu, ovisno o terenu. Penjali smo se brzinom od nekih 13- 15 km/h, što je odlična brzina s obzirom na to da vlastitom snagom ne bismo mogli dogurati do polovice bez povremenog pješačenja. Ovaj bicikl idealan je za dulja putovanja na posao, kao i avanture koje ne zahtijevaju prelazak tehničkog terena. Bicikl se može puniti direktno ili možete skinuti bateriju za koju dobivate nastavak pa ju možete puniti u stanu dok je bicikl drugdje. Dobivate i brzi punjač koji može napuniti do 80 % baterije unutar dva i pol sata, dok se ostatak naravno puni puno sporije da se baterija što manje ošteti.

 

b3.jpg

tb3.jpg

 

KOMPLETAN USPOREDNI TEST E- BICIKLI

MALO DODATNOG VJETRA U LEĐIMA

Električni bicikli pokazali su se iznimno zanimljivim, što transportnim sredstvom, što sredstvom za rekreaciju, jer omogućuju veći domet i zabavniju vožnju čak i ako niste u top kondiciji.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.