Giant Talon E+ 3 29 Blue Ashes

Giant Talon E+ 3 29 Blue Ashes

Uvod u električni svijet

Ako tražite nešto jednostavno i lako upravljivo, Talon E+ je odličan početak vaše avanture.

Giantova Talon E+ linija podijeljena je na 1, 2 i 3 modele gdje je verzija 3 početna i samim time cjenovno najatraktivnija. Ovdje je bitno znati i kakav ste vozač te treba li vam uistinu skuplji bicikl za vožnju kakvu planirate imati na ovakvom modelu. Ako se tu i tamo vikendom provozate, ovo je idealan model za vas koji vam značajno povećava udaljenost koju možete prijeći te se samim time i više zabaviti s istom tjelesnom spremom. Bicikl dolazi s osnovnim komponentama te je sama vožnja malo glasnija s ponekim škripanjem, no uz pravilno održavanje i umjereno zahtjevne vožnje nećete imati nikakvih problema. Dolazi sa SR Suntour vilicom od 100 milimetara dubine koju možete zaključati, kao i disk kočnicama na koje se možete osloniti. Klasičan pogon je Shimanov starter set Alivio s 9 brzina i Altus ručicom mjenjača. Pomaže mu centralni motor pored pedala koji se sastoji od Giantovog SyncDrive Core modela od Yamahe sa 50Nm okretnog momenta.

Ovaj bicikl se može nabaviti u četiri veličine od S do XL tako da će svatko naći sebi idealnu verziju, a baterija je djelomično integrirana s gornje strane tako da se ne morate saginjati da ju izvadite. Brzo ćete primijetiti da je cijeli dio gdje se baterija nalazi zapravo plastičan, no drago nam je da je konačna boja dobro ujednačena s metalnim dijelom bicikla.

 

 

flir_20220615T080644.jpg

  Nije sve u pogonu: Kod osvajanja brda imajte na umu da vam trebaju i solidne, ispravne kočnice pri spuštanju.

 

Punjenje je bitna stavka

Baterija se miče u stranu te se lagano može puniti direktno na biciklu ili pak odvojeno od njega. Punjenje i ovdje traje oko 5 sati, no do 80 % se brzo puni te joj treba oko 2 i pol sata. Baterija je nešto lakša od konkurencije, no manji je i kapacitet sa 400 Wh na jednom punjenju. Ipak, ponudit će vam oko 60 kilometara asistencije na ravnoj cesti, što naravno uvelike ovisi o samom vozaču, kao i terenu koji prelazite. Kod upravljača ne dobivate puno, samo kontroler s lijeve strane kojim palite sustav i kontrolirate razinu asistencije koju želite. Ponovno, što je asistencija agresivnija, kraći je domet sustava. Imate pet razina asistencije, a sve je prikazano pomoću 11 LED lampica od kojih je pet za asistenciju, a drugih pet za razinu baterije. U sredini je jedna koja označava da je sustav upaljen. Imate dodatne gumbe za paljenje rasvjete, no ne dolazi s ovim modelom, već ju morate naknadno nadograditi. Kao i kod ostatka ponude, motor je limitiran na 250 W asistencije, kao i 25 km/h nakon čega se gasi asistencija te ste prepušteni vlastitoj snazi. S obzirom na offroad gume i dizajn bicikla, nije ga lagano brzo voziti po cesti bez asistencije motora, a vožnja je glasna. Ako ste primarno na asfaltu, svakako preporučamo da gume zamijenite glađima za ugodniju vožnju.

Vožnju smo odradili već utabanim putem odlaskom do Medvedgrada preko Gornje Kustošije i zatim se spustili natrag do Ilice, pa popeli na Grmoščicu. Nakon toga je uslijedio krug oko Jaruna i povratak do ureda. Ovaj model osim osnovnog pregleda pomoću LED lampica nema precizniji prikaz. Do Medvedgrada smo došli s dvije od pet točkica upaljenih, a spust i penjanje na Grmoščicu ugasili su još jednu lampicu. Zadnja je izdržala put oko Jaruna i većinu kruga, no pred kraj se bicikl ipak ugasio. Napominjemo da smo bicikl vozili pod vrlo teškim uvjetima za motor i bateriju koja je ipak i osjetno manja od ostalih na testu. S druge strane, bicikl nije bilo posebno zahtjevno voziti bez pogona iako bi naravno gume za cestu ovdje značajno pomogle. Uz malo bolju kondiciju i nižu težinu, ovaj bicikl može vam biti odličan za produživanje vaše klasične rute, a oni koji nemaju snage ići uzbrdo taj limit lagano mogu prebroditi paljenjem motora kada je to potrebno, kao i kontrolom razine pomoći s obzirom da smo ga mi tjerali na maksimalnoj snazi. Vožnja na ovom modelu ipak će imati i čujnu trešnju sustava s obzirom na to da se radi o plastici kod baterije, što je uobičajeno kod starter bicikala te ne bi trebao biti problem.

 

b4.jpg

tb4.jpg

 

KOMPLETAN USPOREDNI TEST E- BICIKLI

MALO DODATNOG VJETRA U LEĐIMA

Električni bicikli pokazali su se iznimno zanimljivim, što transportnim sredstvom, što sredstvom za rekreaciju, jer omogućuju veći domet i zabavniju vožnju čak i ako niste u top kondiciji.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.