Asus Zenbook S 13 OLED UX5304VA

Asus Zenbook S 13 OLED UX5304VA

Najtanji OLED ultraprijenosnik

Ovogodišnji Zenbook S još je nešto tanji i lakši od svojih prethodnika i svakako spada među impresivno tanka i lagana ultraprijenosna računala.

Krasi ga i vrlo kvalitetan ekran visoke rezolucije, prilično sposoban Intelov procesor omogućuje mu dobre performanse, a dugo trajanje baterije također spada među prednosti ovog elitnog laptopa

Tijekom niza godina imali smo priliku vidjeti jedan prilično uzbudljiv razvojni put modernih ultraprijenosnika, pri čemu su iz godine u godinu postajali sve tanji i lakši. Međutim, u jednom trenutku daljnje inzistiranje na sve tanjim i lakšim uređajima dovodi do kompromisa po pitanju performansi i funkcionalnosti.

Ovogodišnji model Asusovog Zenbooka S doživio je posvemašnji redizajn, sa ciljem da bude još nešto tanji i lakši. No Asus nam i dalje s ovim modelom nudi OLED ekran i jako dobru opremljenost. Zanimljivo je kako je prošlogodišnji Zenbook S bio temeljen na AMD-ovom procesoru. Ove je godine, međutim, Asus odlučio svoj elitni ultraprijenosnik hardverski utemeljiti na Intelovoj Raptor Lake seriji procesora.

Supertanak i iznimno lagan

Najvažnija odrednica redizajna ovogodišnjeg Zenbooka S je svakako osjetno manja debljina (za nekih 3 mm) koja sada iznosi (ne)stvarno tankih 11,8 mm. Također, novi je Zenbook S „izgubio“ i na težini u odnosu na prethodnika. Premda ne tako drastično. Teži otprilike 1 kg, što ga čini iznimno lako prenosivim računalom. Iako se mora priznati kako trenutno na tržištu ima mnogo tankih i laganih ultraprijenosnika.

Glavna novost po pitanju dizajna ovogodišnjeg Zenbooka S svakako je i korištenje Ergolift mehanizma koji smo već viđali kod Asusovih prijenosnika. Radi se zapravo o posebnom dizajnu spoja ekrana i ostatka laptopa, pri čemu se prilikom otvaranja poklopca - odnosno podizanja ekrana - blago podiže prednji dio laptopa. Ovo omogućuje ergonomski bolji položaj, posebice za unos veće količine teksta. Ali ima i svoje mane, primjerice, kada laptop želite koristiti na neravnoj površini.

Posebno nam se kod novog Zenbook S dopao sam poklopac ekrana. Sam je laptop većinom napravljen od aluminija, no poklopac ekrana prekriven je površinom koja uključuje poseban sloj od keramike. Ovakva površina je grublja na dodir, nije skliska, vrlo je robusna i trebala bi biti daleko manje osjetljiva na ogrebotine i otiske prstiju. Dizajn je također vrlo zanimljiv i neobičan.

Ukupno gledano, novi je Zenbook S vrlo robustan ultraprijenosnik. Kvaliteta izrade je doista na vrlo visokoj razini.

Nadalje, možemo reći i kako je više nego dobro opremljen za ultraprijenosno računalo. Tehnološki gledano, ovdje se svakako izdvaja podrška za Thunderbolt 4 s ukupno dva dostupna priključka USB-C izvedbe. Ovdje ipak treba reći kako ćete jedan od ovih priključaka koristiti za punjenje uređaja, tako da u to vrijeme neće biti dostupan za drugu funkciju. Asus je ovaj prijenosnik opremio jednim USB-A 3.1 priključkom, no mi bismo voljeli vidjeti još jedan. Ovdje, primjerice, nema ni čitača SD kartica, ali nalazimo HDMI 2.1 priključak. Uređaj je također opremljen bežičnim mrežnim modulom s podrškom za Wi-Fi 6E, a istaknimo i ugrađenu 1.080p kameru koja posjeduje IR senzor za prepoznavanje lica i podržava Windows Hello.

 

Asus-Zenbook-S-13-OLED-UX5304VA-prva.gif

Redizajn ovogodišnjeg Zenbooka S donio nam je još lakši (oko 1 kg) i tanji (11,8 mm) uređaj iznimne prenosivosti

 

Živopisan OLED ekran

Vrlo važne osobine svakog ultraprijenosnika više klase svakako su tipkovnica i touchpad odgovarajuće kvalitete. U ovom slučaju, dojam nam je nekako podijeljen. Ugrađeni touchpad je stvarno velik, vrlo prostran i ugodan za korištenje. Površina nije skliska, a touchpad se pokazao dosta preciznim i pogodnim za poduže korištenje. Zanimljivo je kako ovogodišnji model više ne posjeduje poseban numerički dio unutar samog touchpada, koji je baziran na tipkama osjetljivim na dodir.

Tipkovnica se izdvaja dosta velikim kvadratnim tipkama, no s obzirom da je novi Zenbook S vrlo tanak laptop, tipke su prilično „plitke“ i ne daju pravi osjećaj prilikom tipkanja. Da se razumijemo, ovo nije loša tipkovnica, no nije ni osobito pogodna za duže tipkanje. Nije nas se osobito dojmilo ni pozadinsko osvjetljenje. Primjerice, ovdje nema automatske prilagodbe osvjetljenja s obzirom na osvijetljenost prostorije u kojoj se nalazite.

Svakako je jedna od ključnih prednosti ovog Asusovog ultraprijenosnika ugrađeni OLED ekran. Asus je među prvima kod svojih laptopa počeo koristiti OLED ekrane i sada su se već poprilično „udomaćili“. Ovdje je riječ o vrlo kvalitetnom ekranu dijagonale 13,3“ koji se osim toga ističe i visokom gustoćom piksela, s obzirom na rezoluciju od 2.880 x 1.800 piksela.

OLED ekrani su poznati po iznimnom kontrastu i vjernoj reprodukciji boja, što se potvrdilo i ovaj put. Po nama je veliki plus ovog ekrana i vrlo širok vidljivi kut, pa slika ne gubi na kvaliteti ukoliko ekran gledate malo sa strane. Ugrađeni ekran nudi podršku za 100% DCI-P3 spektar boja, a unutar aplikacije MyAsus na raspolaganju vam je nekoliko predefiniranih profila za prikaz slike. Ukupno gledano, ovaj ekran omogućuje odličan prikaz slike uz precizne boje i pogodan je za profesionalno korištenje. Ima, međutim, i neke nedostatke.

Naime, kod modela Zenbooka S koji smo mi testirali, ugrađeni OLED ekran nije posjedovao touchscreen funkcionalnost, odnosno nije omogućavao upravljanje dodirom. Također mu je frekvencija osvježavanja slike iznosila svega 60 Hz. Već smo vidjeli OLED ekrane s 90 ili 120 Hz, pa je ovo blago razočaranje. Također valja uzeti u obzir činjenicu da je ekran dosta reflektivan, što ga ne čini pogodnim za rad vani na otvorenom.

 

Asus-Zenbook-S-13-OLED-UX5304VA-DRUGA.gif

 Poseban Ergolift mehanizam donosi blago podignut stražnji dio uređaja nakon otvaranja poklopca ekrana, što donosi bolji ergonomski položaj prilikom tipkanja

 

Elitni ultraprijenosnik

Kod svakog ultraprijenosnika su nam, osim ekrana, svakako najvažnije performanse i trajanje baterije. U ovom slučaju je za što bolje performanse zadužen Intelov procesor Core i7 1355U koji spada u najnoviju Raptor Lake generaciju Intelovih mobilnih procesora. Odlikuje se tzv. hibridnim dizajnom, što znači da posjeduje moćnije P jezgre i energetski štedljivije E jezgre. U ovom je slučaju zanimljiva konfiguracija ovih jezgri. Moćnijih P jezgri ima samo dvije, a štedljivijih osam. Nadalje, ovaj je uređaj opremljen s 16 GB LPDDR5 memorije koju nakon kupnje ne možete više nadograditi. Svakako pozdravljamo činjenicu kako je ugrađen vrlo brz PCIe 4.0 x4 SSD, što znatno utječe na brzinu rada.

Općenito gledano, novi Zenbook S omogućuje vrlo dobre performanse za uređaj ove debljine i mase. Ipak, očito je kako je ugrađeni Intelov procesor dosta ograničen maksimalnim dostupnim limitom potrošnje unutar ovako tankog kućišta, pri čemu se dosta zagrijava. Za novi Zenbook S bismo rekli da ipak nije osobito pogodan za neke zahtjevnije zadatke poput obrade slike i videa. Za sve ostalo, dobro će poslužiti.

Što se tiče trajanja baterije, tu smo zabilježili nekih maksimalnih 10-ak sati uz lagano korištenje, te nekih otprilike osam sati uz intenzivno korištenje. Ovi su rezultati dobri, te u kombinaciji s malom debljinom i masom čine ovaj laptop vrlo pogodnim za često prenošenje i korištenje na putu.

Novi je Zenbook S bez dvojbe jako dobar ultraprijenosnik više klase, no ima i neke nedostatke koji su posljedica redizajna kako bi uređaj bio još tanji i lakši. Ukupno gledano, nije ni osobito jeftin, no tražite li prvenstveno osobito lagan i tanak prijenosnik s OLED ekranom, ovo je svakako dobar odabir.

 

Asus-Zenbook-S-13-OLED-UX5304VA-TRECA.gif

 Ovaj je Asusov ultraprijenosnik vrlo dobro opremljen, pri čemu se izdvajaju dva trenutno tehnološki najnaprednija Thunderbolt 4 priključka

 

Više informacija

  • Model: Asus Zenbook S 13 OLED UX5304VA
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Ekran: 13,3“, 16:10, 2.880 x 1.800 piksela, OLED, 60 Hz, 100% DCI-P3, HDR
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Asus
  • Procesor: Intel Core i7 1355U 2P+8E/10 threads 12/ 5 GHzRaptor Lake SoC
  • Memorija: 16 GB LPDDR5 4.800 MHz
  • Grafički sustav: Intel Iris Xe Graphics
  • Mreže: WiFi 6E+ Bluetooth 5.2
  • Priključci: 1x USB-A 3.2 Gen 2, 2x USB-C Thunderbolt 4, 1x HDMI 2.1, zvučnici, priključak za slušalice i mikrofon, 1.080p kamera s podrškom za Windows Hello
  • OS: Windows 11 Pro
  • Dimenzije i masa: 296,2 x 216,3 x 11,8 mm, 1 kg
  • Plus: dizajn, odlična prenosivost, iznimno tanak (11 mm), vrlo mala masa (samo 1 kg), kvalitetan OLED ekran, trajanje baterije, općenito vrlo dobre performanse, podrška za Thunderbolt 4
  • Minus: samo jedan USB-A 3.2 priključak, dosta bučan ventilator, performanse procesora su dosta ograničene unutar vrlo tankog kućišta, ekran s osvježavanjem slike od 60 Hz, izostanak touchscreen funkcionalnosti, izostanak čitača SD kartica
  • Ustupitelj i cijena:

    Asus, www.asusplus.hr

    1.537 €

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus Zenbook S 13 OLED UX5304VA

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus Zenbook S 13 OLED UX5304VA - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.