Garmin Epix

Garmin Epix

Za one koji vole hladovinu

Vizualno je najveća razlika Garminovih flagship satova bio njihov transreflektivni zaslon koji ima brojne prednosti, na račun njegova izgleda. Sada Garmin nudi i AMOLED verziju sata

Garmin Epix sat u suštini je novi Fenix 7 s AMOLED zaslonom. Kako bi mogao ponuditi solidan uređaj, Garmin donosi specifične funkcije za ovaj sat, a korisnicima nudi jednostavnu i preglednu tablicu najveće razlike u korištenju, a to je trajanje baterije. I dok AMOLED zasloni naravno troše više baterije, uz par postavki možete produljiti trajanje baterije na Epix satu dok će potrošnja energije kod samih rekreacija biti više-manje jednaka s obzirom na to da su sustavi satova potpuno jednaki.

Osim baterije, AMOLED zaslon nudi drugu primjetnu razliku, a to je osjetno veća količina detalja s obzirom na veću rezoluciju koju nudi. Sve je preciznije, od lica satova do grafikona vaših performansi i na kraju samih karata. Kao i Fenix linija, Epix također ima touchscreen kontrole kao i navigaciju gumbima, pa s te strane postojeći korisnici neće imati problema za naučiti se kontrolirati sat, dok će za nove korisnike sat nuditi jako velik broj opcija gdje je biranje sportova koje želite imati istaknute i početak praćenja sporta samo grebanje po površini.Kako to već bude s Garminom, sat ne dolazi samo u jednoj verziji, već na izbor imate dva modela (ne gledajući opcije boja).

Garmin Epix 1 3

Za sve: koji su na Fenix liniji htjeli AMOLED zaslon, san je postao stvarnost u ovoj Epix verziji flagship sata

Prvi, standardni model dolazi s čeličnim kućištem, standardnim staklom i 16 GB interne memorije za pohranu glazbe i drugih podataka. Druga verzija za samo 100 eura više nudi kućište od titanija, safirno staklo sprijeda koje je nešto otpornije na grebanje, dolazi s „pozicioniranjem u više frekvencijskih opsega” i na kraju ima 32 GB interne memorije. Mi na testu imamo crni safirni model koji izgleda uistinu impozantno, no njegova veličina neće pasati svakoj ruci. Za usporedbu, veličinom je jednak srednjem modelu Fenix serije. Točnije, koristi isti dizajn kućišta kao i Fenix 7 serija sata, a razlike su više u nekim detaljima koji se primijete samo kada gledate oba sata, poput obojanoga glavnog gornjeg desnog gumba. Sat ima kućište od polimera ojačanog vlaknima dok su prednja maska oko zaslona i stražnji poklopac od titanija, kao i drugi Fenix satovi. Oko sata imamo pet gumba za navigaciju koja pomaže zajedno s touchscreen funkcijama da upravljate satom. Ispod stakla nalazi se 1,3-inčni AMOLED zaslon rezolucije 416 × 416 piksela koji ima i always-on opciju. Po specifikacijama, zaslon je zapravo malen u usporedbi s ostalim satovima na testu, pogotovo s obzirom na tijelo sata. Straga imamo četvrtu generaciju Garminova HR senzora koji nudi najpreciznija mjerenja dosad, kao i nove funkcije, te sat stavlja uz bok ostatku Garminovih novih modela. Sam sat ima 47 × 47 × 14,5 mm te koristi 22-milimetarske QuickFit remene i donosi vodootpornost do 10 ATM.

 

Sustav

Garmin razvija vlastiti sustav za pametne satove već dugi niz godina i uspjeli su pronaći vlastiti pristup korisničkom sučelju koje će svaki korisnik morati upoznati. Kada već kupujete sat koji bez problema traži tisuću eura, isplati se uložiti par dana da se upoznate sa sustavom. Garmin je ispolirao najčešće korištene menije za praćenje sportova tako da vas prvo pita kojim se bavite i tako limitirate listu na nekoliko sportova. No, kliknete li „više”, dobiti ćete dugu listu sportova koji se mogu pratiti, a ovisno o sportu sat vam može ponuditi više vrsta praćenja. Nije to samo praćenje otkucaja srca već primjerice kod dvoranskog penjanja birate težinu staze, kod trčanja birate na kakvo se konkretno trčanje odnosi, HIIT treninzi, itd.

Uz samo praćenje sporta, sat podržava brojne dodatke poput prsnog remena za mjerenje srca ili pedale za mjerenje snage kod biciklizma itd. Svi ti podaci spremaju se za kasniju preciznu analizu kako biste mogli vidjeti kakve su vam bile performanse. Garmin već jako dugo razvija sportsku stranu praćenja performansi u satovima tako da je sada teško nabrojiti sve mogućnosti, no rekli bismo da je kupnja ovog premium sata svakako za one koji se ozbiljno bave sportom te teže usavršavanju. Dobivate i virtualnog trenera za trčanje kojem postavite cilj i on vas vodi kroz vježbanje, kada se treba odmoriti i na kraju svake vježbe vas ocijeniti, je li vježba bila korisna ili ste zabušavali, sve u cilju da uvijek date sve od sebe. Osim samog treninga, sat ima i napredne mogućnosti rada za avanturiste koji žele istraživati i uživati u prirodi, a ovdje na scenu dolaze brojni programi rada s kojima ćete se sresti. Cilj je omogućiti rad baterije na jednom punjenju kroz dulje vrijeme, a Epix sa svojim AMOLED zaslonom mora raditi malo ekstremnije radnje da sačuva bateriju.

Garmin uz Epix

Stres: kao i spavanje, disanje te drugi mjereni detalji, pomoći će vam da poboljšate neke loše navike

Standardno sat radi do 6 dana na jednom punjenju, no s limitiranjem postavki može bateriju rastegnuti na 12 dana. To uključuje isključivanje zaslona kada ga nemate u poziciji za gledanje, limitiranje rada pozicioniranja na samo GPS (drugi standardi isključeni) i neke druge postavke budu limitirane poput obavijesti na satu. Osnovna praćenja i dalje rade, kao i GPS koji ima nekoliko verzija rada. S obzirom na sve, smatramo da će ove postavke zadovoljiti sve osim najzahtjevnijih avanturista koji će se okrenuti Fenix liniji s nešto duljim trajanjem baterije. S druge strane, kod aktivnog praćenja sportova, baterija se troši otprilike kao i na Fenix liniji (sa zaslonom koji se pali samo kad ga podignete) tako da ćete ovdje imati podjednake rezultate. Što se pametnih funkcija tiče, sat se može povezati sa svakim mobitelom preko svoje aplikacije, primati obavijesti, skidati dodatne aplikacije putem Garminova app dućana, interna memorija omogućuje spremanje glazbe, pa možete trenirati i bez mobitela. Kako smo spomenuli UI, osim „površinskih” postavki, ima uistinu brojne opcije s menijima i podmenijima u kojima se lagano izgubiti, no dovoljno je jednom proći kroz njih da optimizirate sat sebi. Garmin je sada izbacio update kojim se kroz sve ove postavke može proći i na mobitelu, te će se one updateati na satu tako da na malom zaslonu ne morate prolaziti kroz sve postavke. Zapravo, mobilna aplikacija značajno proširuje mogućnosti, od analiza performansi do, kako smo spomenuli, dodatnih postavki i kontrole povezanih uređaja. AMOELD zaslon donosi veću rezoluciju što svakako poboljšava iskustvo u aplikacijama treće strane, a njegova snaga čini ga vrlo čitkim i danju, barem na ovom zimskom suncu. Smatramo da prava borba za prevlast tehnologija sada počinje, a tko zna, možda Garmin napravi i malo modernija standardna lica sata.

 

Garmin Epix ikone

VELIKI USPOREDNI TEST PAMETNIH SATOVA ZA 2022.

NOVA GODINA, NOVE FUNKCIJE

Pametni i sportski satovi nove generacije spremni su za dolazak proljeća, a nude sve veću količinu mogućnosti sa sve atraktivnijim dizajnom. Tržište se zasitilo bogatim izborom svih cjenovnih razreda, a vjerujemo da će svatko biti zadovoljan odabirom.

Više informacija

  • Model: Epix
  • Proizvođač: Garmin
  • Operativni sustav: Garmin OS
  • Memorija: 32 GB
  • Ekran: 1,3'', AMOLED
  • Baterija: do 16 dana/30 sati u GPS modu
  • Debljina i masa: 47 x 47 x14,5 mm/53 g
  • Ostalo: Akcelerometar, HR senzor, Pulse OX, barometar, magnetni senzor, termometar, kompas
  • Ustupitelj i cijena: Garmin www.garmin.hr Cijena: 7,120,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Garmin Epix

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Garmin Epix - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.