Apple iMac 27” 5K - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Radna površina Idealna za projekte u Final Cutu ili Adobeovom kreativnom paketu. Ogromna 5K rezolucija i jak hardver čine ovo ponajboljim All in One računalom. Problem je cijena sustava, ali u Windows kombinaciji zapeli bismo na prvoj prepreci – nepostojanju ovakvog monitora za PC

Apple iMac 27” 5K

5KORO savršeno!

Prije najave novih modela u listopadu 2015. Apple je u ponudi imao jedan “obični” i dva 5K 27” iMac modela. Novi update donio je nove Intel Skylake procesore i 5K za sve

Novi 27’’ iMac dobio je upgrade na Intel Skylake procesore. Manji 21,5” iMac dobio je 4K monitor i Intelov Broadwell procesor, a uz obnovljena računala predstavljeni su i obnovljeni Magic Mouse te Wirelles Keyboard. Glavna prednost novog All in One računala iz Applea je i dalje 5K monitor, ponajprije jer na tržištu monitora nema sličnog proizvoda koji bi oplemenio Windows alternativu.

Izvana ništa novo

Kod zadnjeg osvježavanja svoje 27” iMac linije računala, Apple je odlučio u sva tri modela ugraditi 5K ekrane. I to ekrane koji su još kvalitetniji od prošlogodišnjih 5K modela. Ali, počnimo od vanjštine. iMac je izvana ostao netaknut. Dizajn koji vidite na ovim “Late 2015” modelima nije se mijenjao od 2012. godine, ali moj subjektivni dojam jeste da je to i dalje najljepše all in one računalo na tržištu. Aluminijsko kućište savršene obrade, na rubovima računala tanko je samo 5 mm, dok se računalo krije u “trbuhu” na sredini. Na istom mjestu su i konektori, a tu su 3,5 mm konektor za slušalice, SDXC slot za memorijske kartice, četiri USB 3.0 porta, dva Thunderbolt 2 porta te Gigabitni Ethernet. Ispod postolja je i strujni utor te vratašca za RAM memoriju. Da, to je jedina stvar koju ćete bez problema zamijeniti u iMac računalu, i to samo na 27” modelima. Kroz par sličica prikazali smo vam i kako se dodaje memorija u iMac, što se pokazalo kao jednostavan zadatak.

Novo srce junaka

Prva Mac računala koja su dobila Intelove Skylake procesore upravo su 27” iMacovi. Mi smo testirali srednji model s 3,2 GHz Intel i5 Quad core procesorom, 8 GB 1867 MHz SODIMM memorije, 1 TB Fusion Drive diskom te AMD Radeon R9 M390 grafičkom karticom s 2 GB DDR5 memorije. Skylake procesor je donio malo poboljšanje što se tiče multicore performansi, gdje Geekbench 3 test iznosi 12,120 dok prošlogodišnji 3,3 GHz Haswell model ima rezultat 11,800. Grafička kartica je također popravila mrvicu stvari i za nekih 10-tak posto donijela ubrzanje cijelom sustavu.

U usporedbi s modelom koji je zamijenjen ubrzan je i RAM. ali mi nismo primijetili drastične pomake. Model koji smo testirali ima i Fusion drive, što kod Applea znači SSD + 1 TB mehaničkog diska. Do sada je kod Fusion drivea praksa bila 128 GB SSD + 1 TB 7200 disk, ali ovogodišnji iMac je razočaranje što se ovog dijela računala tiče. 1 TB 7200 disk je i dalje tu ali je SSD kapaciteta samo 24 GB. Fusion drive radi na principu da OS X sam odredi što će staviti na SSD prema vašim navikama. On u biti prati što najčešće koristite i stavlja isto na brži disk kako bi vam bilo brzo dostupno.

iMac 8

RAM Sustavu se na lagan način može dodati radna memorija, što smo mi u ovom slučaju i napravili i dodatno nabrijali ionako snažnu konfiguraciju

 

Nažalost ovih 24 GB se vrlo brzo potroši, jer OS X i npr. Adobe CC aplikacije, Final Cut Pro i sl. vrlo brzo popune toliki kapacitet, a fileovi onda idu na mehanički disk. Mi na sreću nismo uočili neko veliko usporenje računala jer smo radili na vanjskim Thunderbolt diskovima, ali zbilja jedan minus za Apple kod ove odluke. 128 GB SSD u Fusion driveu je sada samo kod najskupljeg modela sa 2 TB ili pak kod narudžbe 3 TB Fusion drivea.

5K čudo!

Ono što ovo računalo izdiže iznad svega što ste vidjeli u zadnje vrijeme, kad se radi o osobnim računalima, je njegov monitor. Čudesna rezolucija od 5120 x 2880, 14,7 milijuna pixela na ovom zaslonu, dočarat će vam boje kakve još niste vidjeli na osobnom računalu. Appleov 5K iMac koristi DCI P3 color gamu pomoću koje prikazuje oko 25% više nijansi boja od sRGB game, a to se pogotovo primjeti kod crvenih nijansi, zelenih… Iz Applea kažu kako tek sad možete na zaslonu vidjeti pravu crvenu boju londonskog autobusa. Detalji jednostavno iskaču iz slike, videa. Morate se naviknuti na takvo nešto. Kod obrade 4K videa s Panasonica GH4 imali smo prostora za puni prikaz 4K slike i još smo imali mjesta na ekranu za alate i timeline u Final Cut Prou. A detalji vrište sa svih strana. Ako ste grafički ili web dizajner možda vam ovo neće puno značiti. Ali fotograf i video montažer će znati cijeniti ovaj dragulj. Čak i font u Wordu, brojke u Excelu izgledaju čisto i oštro.
Nama je možda najteže bilo izabrati wallpaper jer svaka slika izgleda predivno na ovom ekranu.

Novi miš i tipkovnica

Tipkovnice usporedba

Apple je uz nove iMacove počeo isporučivati i obnovljeni Magic Mouse 2 te Magic Keyboard. Dizajn miša se nije promijenio ali je zato tipkovnica nova. Spuštena skoro u ravan nivo traži navikavanje, a i tipke imaju dosta plitak hod. Apple je odlučio promijeniti i font na tipkama i to sve u stilu iOS i OS X fonta.

Tipkovnica i Lightning port
I miš i tipkovnica su od sada opremljeni Lightning konektorom koji je tu za punjenje ugrađene litij-ionske baterije ili za sinkronizaciju s računalom. Dvosatno punjenje će kod oba uređaja rezultirati s otprilike jedan mjesec autonomije, što je odličan rezultat.

Mis i Lightning port

ZAMJERKU Upućujemo položaju Lightning porta na mišu. Nalazi se s donje strane, što automatski onemogućava punjenje miša dok radimo na računalu.  

 

Isplati li se?

Apple je ove godine odlučio izbaciti 2560 x 1440px model i ostaviti samo 5K u ponudi za 27” iMac. Iako 5K ekran trenutačno nema PC konkurenciju, cijena je užasno visoka. Doduše, All in One modeli drugih proizvođača ne nude ovakve performanse i specifikacije, prvenstveno ekrana. Šteta za mali SSD u Fuison Driveu, a srećom da smo u Europskoj Uniji i da ovaj uređaj u Austriji ili Njemačkoj možete dobiti za cca 3000 kuna manje.

Maloprodajna cijena:
19.109,00 kn

Više informacija

  • Model: Apple iMac 27” 5K
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Kvaliteta: 5
  • Isplativost: 5
  • Ergonomija: 4
  • Proizvođač: Apple, Inc.
  • Procesor: Intel Core i5 3,2 GHz
  • RAM: 8 GB DDR3 1866 MHz
  • Grafički sustav: AMD Radeon R9 M390 s 2 GB GDDR5
  • Tvrdi disk: 1TB Fusion drive
  • Zaslon: 5K 27” IPS s pozadinskim LED osvjetljenjem, 5120 x 2880 piksela
  • Optički uređaj: -
  • OS: OS X El Capitan 10.11
  • Mreže: WI-FI 802.11ac, Bluetooth 4.0
  • Dimenzije i masa: 650 x 516 x 203 mm, 9,54 kg
  • Plus: Odličan 5K ekran, kvaliteta izrade, brzina rada
  • Minus: Premali SSD u Fusion Driveu, nova tipkovnica traži navikavanje, miš se ne može puniti u radu
  • Ustupitelj i cijena: Osobni primjerak, maloprodajna cijena: 19.109,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iMac 27” 5K

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iMac 27” 5K - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.