dvostruki užitak: Dva daljinca smanjit će i mogućnost ratovanja oko “glavnog i odgovornog” za promjenu kanala

Panasonic TX-55AX630

4K za mase

Cilj ovog modela je ponuditi alternativu još uvijek skupim high-end 4K modelima uz neke ustupke. AX630 jedan je od prvih TV-a koji u „niži cjenovni razred“ donosi HDMI 2.0 specifikaciju…

Izraz „zlatna sredina“ nikada nije imao precizniju definiciju nego što je to uspio pogoditi Panasonic sa sjajnim modelima AS640 i AS650 koji imaju VA i IPS matrice. Razlika od nekoliko stotina kuna između dva modela a oba nude itekako poželjne karakteristike prikaza uz odličnu cijenu. Sada smo dobili nešto novo iz Panasonicove srednje klase: ovaj TV košta oko 10 tisuća kuna i pripada srednjem segmentu ponude za 2014. godinu u 4K segmentu.

Panasonic TX 55AX630 2

Prije pola godine rekli biste da smo ludi kada bi izjavili kako će 55-inčni 4K TV koštati manje od 10 tisuća kuna. No, svi koji se strpe i pričekaju da prođe prvi val reklama i marketinško ludilo oko novih tehnologija, kasnije uglavnom budu nagrađeni puno širom ponudom modela i nižim cijenama. Upravo ovaj „drugi val“ predstavlja 55AX630.

Otkako se Panasonic fokusirao na prodaju LCD-ova (i prestao proizvoditi plazme) primjetan je značajan napredak u dizajnu koji je godinama bio nepromijenjen iz generacije u generaciju novih modela. Sada nova serija za 2014. izgleda moderno, uz pravi high-tech izgled. Tanki obrub okvira izveden je od brušenog aluminija po gornjoj i donjoj stranici, dok su bočne linije od sjajne piano plastike visokog sjaja. Negdje se štedjeti ipak moralo, to je učinjeno na procesoru slike i manjoj preciznosti ugađanja i kalibracije boja, pa tako ovaj model nema Panasonicovu Hexa-Processing tehnologiju za poboljšanje slike ili Studio Master Colour kvalitetu boja.

No kao i FullHD modeli iz serije 6, ovaj TV ima obradu pokreta od 1200 Hz. Ulazno kašnjenje signala boljka je kompletne Panasonicove serije 6 (kod svih modela kreće se iznad 60 i 70 milisekundi) pa ako ste hardcore gamer, ovaj TV definitivno nije za vas. Podsjetimo, ulazno kašnjenje je vrijeme koje je potrebno elektronici da procesuira signal sa ulaznog priključka (primjerice HDMI-ja). Iako Panasonic ima specijalni Gaming mode (unutar kojeg se procesiranje pokušava minimalizirat pa se TV ponaša poput računalnog monitora) najzahtjevnijim igračima bi to mogao biti problem. AX630 podržava i posljednju HDMI 2.0 specifikaciju, što znači da je sposoban prikazivati video u 4K i 60 Hz, što smo i isprobali.

Panasonic TX 55AX630 6

Dvostruki užitak Dva daljinca smanjit će i mogućnost ratovanja oko “glavnog i odgovornog” za promjenu kanala
 

Solidne performanse za mid-range 4K

Nije tajna kako će za isti novac televizor iste dijagonale ali FullHD rezolucije ponuditi više po pitanju performansi prikaza slike nego AX630. Čak je i vlastiti Panasonicov AS640 sa svojim iznimnim statičkim kontrastom ali i dubinom crne boje stepenicu iznad „jačeg“ 4K modela. To naravno ne znači da je AX630 loš TV, naprotiv. Performanse prikaza su sasvim solidne uz dobro reproducirane boje, no jedina prava zamjerka je pokretna 4K slika koja nije uvjerljivo oštra kao kada gledamo statičnu 4K fotografiju na AX630. Osim toga AX630 ima iznenađujuće dobru definiciju crne boje i pravo ga je zadovoljstvo gledati u slabo osvijetljenoj do potpuno mračnoj prostoriji. Razlog tome je što AX630 nema IPS, već poput AS640 modela, VA matricu koja će dati znatno veći statički kontrast. Zbog tog razloga ovaj model nema pasivni već aktivni 3D, a kako bi cijena konačnog proizvoda bila atraktivnija, proizvođač je odlučio izbaciti 3D naočale iz paketa.

AX630 koji smo dobili na test imao je izbalansirano pozadinsko osvjetljenje (iako se ne radi o TVu sa naprednim lokalnim LED osvjetljenjem, što je i razlog njegove „debljine“ u odnosu na neke tanje modele) i prikaz tamnih kadrova iznimno je konzistentan po cijeloj površini ekrana. Panasonic je ponudio zaista kompletan 4K televizor po odličnoj cijeni pri tome radeći kompromise na područjima koja nisu značajno naštetili njegovim performansama, zbog čega je kompetitivan i sa nekim skupljim modelima. Ako tražite vrata za ulazak u 4K svijet, AX630 bi mogao biti pun pogodak.

Više informacija

 • Model: Panasonic TX-55AX630
 • Ukupna ocjena: 4,6
 • Performanse: 4
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 5
 • Proizvođač: Panasonic
 • Dijagonala/ rezolucija: 55” (140 cm) / 3840 x 2160 (4K)
 • Osvježavanje: 1200 Hz
 • AV priključci: 3 x HDMI, komponentni, kompozitni, Scart (s adapterom), slušalice
 • Dodatno/Ostalo: Ostalo: LAN, WiFi, pametni daljinski upravljač
 • Dimenzije: 716 x 1242 x 62 mm
 • Masa: 18,5 kg
 • Plus: Oštrina prikaza, definicija crne, HDMI 2.0, pametni daljinski upravljač sa touchpadom, dizajn, upscaling slike odrađen je vrlo dobro
 • Minus: Zbog ulaznog kašnjenje nije idealan TV za igrače
 • Ustupitelj i cijena: Panasonic, www.panasonic.hr, cijena: 9.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic TX-55AX630

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic TX-55AX630 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.