NOVI VIDI: Gaming na 144 Hz i 3D printanje za mase

NOVI VIDI: Gaming na 144 Hz i 3D printanje za mase

U novom Vidiju donosimo veliku temu o 3D printanju, usporedni test HRR monitora od 144 Hz, priču o poslu snova programera Brune u Gamepiresu (SCUM), radionicu izrade Retro Pi igraće konzole, a naučit ćemo vas i kako uhoditi ljude na internetu kako biste izbjegli da drugi uhode vas.

U novom broju časopisa VIDI br. 271 dominiraju dvije velike teme, 3D printanje i igranje na monitorima od 144 Hz.

Vidi Naslovnica 271 medium
3D printeri trebali bi postati nezaobilazan dio vašeg alata u skoroj budućnosti, iako već sad postoje vrlo pristupačni modeli. Trenutačno se 3D isprinti koriste od prototipiranja za industriju, preko ozbiljne primjene u medicini do gradnje metalnih mostova. Aktualnu situaciju prošli smo s tvrtkama koje se bave 3D printom, kao i Fakultetom strojarstva i brodogradnje, pri čemu smo pokrili velik raspon printera i materijala te primjena. Donosimo i vodič od izrade 3D modela do konačnog ispisa.

VIDI 271 3d print VIDIClanakVelika

U našem hardverskom usporednom testu isprobali smo devet atraktivnih monitora za gaming sa 144 Hz osvježenjem ekrana i FreeSync tehnologijom. Testiranje je bilo temeljito uz sate igranja novih igara, pa bez obzira na to spremate li se ući u vode kompetitivnog igranja ili uživati u gamingu kod kuće na monitorima s niskom latencijom i visokom frekvencijom osvježavanja, odabirom nekog od HRR (high refresh rate) monitora nećete pogriješiti.

VIDI 271 HRR monitori 144 Hz VIDIClanakVelika


Kako izgleda prosječan dan developera Brune Preguna iz Gamepiresa nakon ludog početka prodaje svjetskog survival hita Scum koji je do sada prodan u preko milijun primjeraka, saznat ćete u našoj temi IT karijere - Posao snova.

VIDI 271 Gamepires VIDIClanakVelika


Testirali smo najjači Threadripper druge generacije AMD Ryzen Threadripper 2990WX koji je sastavljen od četiri Ryzen 2700X procesora povezanih AMD-ovim Infinity Fabricom pomoću kojeg međusobno komuniciraju. Koliko jezgri je stalo, toliko su ih nabacali u procesor, a mi smo isprobali kako se nosi sa zahtjevnim zadaćama poput 3D-a, renderiranja zahtjevnih scena i izvođenja simulacija.

VIDI 271 Threadripper 2 VIDIClanakVelika


Ugurali smo se među 245.000 posjetitelja velikog tehnološkog sajma IFA Berlin 2018 kako bismo saznali koji trendovi će obilježiti skoru budućnost. Jedan od njih će biti 8K TV, a među 1814 izlagača koji su se rasporedili na 161.200 kvadratnih metara izložbenog prostora pronašli smo jako zanimljive stvari koje predstavljamo u našem reportu.

VIDI 271 IFA 2018 8K TV VIDIClanakVelika


U našoj softverskoj rubrici posvećenoj računalnoj sigurnosti donosimo vam temu provokativnog naslova: "Uhodite one koji uhode vas". Otkrijte uhođenje iz druge perspektive, pa ćete možda napokon odlučiti malo prekontrolirati svoje online račune i poraditi na sigurnosti kada iz našeg teksta otkrijete koliko ste zapravo ranjivi. Iako bi pojedine stvari iz našeg teksta netko mogao shvatiti kao školu uhođenja, namjera nam je bila isključivo da shvatite koncept ugrožavanja vlastite sigurnosti, a kad to svladate nemojte postati dijelom one mračne strane priče.

VIDI 271 Uhodenje na internetu VIDIClanakVelika

U našoj How-to radionici opisujemo vam kako možete pretvoriti Raspberry Pi u retro gaming konzolu i na njoj zaigrati brojne naslove s Amige, Komodorca i prvih generacija PC-a.

VIDI 271 How to RPI VIDIClanakVelika


Kako bi vaša Retro Pi (RPI) konzola izgledala kao pravi gaming gadget, za nju smo napravili i 3D printano kućište, čije datoteke 3D modela za 3D ispis i alate potrebne za instalaciju možete pronaći na priloženom DVD-u.

VIDI 271 DVD VIDIClanakVelika

Među pojedinačnim hardverskim recenzijama u ovom broju ističemo odličan flagship telefon Samsung Galaxy Note9 koji donosi mnoge novitete i ispravke prošlogodišnjeg Note 8 modela i puca na sam vrh najboljih Android smartfona.

VIDI 271 Note9 VIDIClanakVelika

Tu je i test gamerskog All-in-One računala HPC Nitro koje možete nabrijati sa žestokim komponentama i o kojem vrijedi ozbiljno razmisliti kao vašem idućem gaming stroju, posebice ako ste ograničeni prostorom za gaming setup.

VIDI 271 HPC Nitro VIDIClanakVelika


Svima onima koji u pametnom telefonu žele dobiti premium komponente po cijeni telefona srednje klase, vjerojatno će se dopasti recenzija Xiaomi Pocophone F1 uređaja koji se pojavio gotovo niotkuda i preko noći postao hit.

VIDI 271 Pocophone F1 VIDIClanakVelika


Pored njega, testirali smo i uređaj domaćeg branda Noa, odnosno telefon Noa N10, koji dolazi s impresivnim zaslonom, atraktivnim dizajnom i odličnim kamerama.

VIDI 271 NOA N10 VIDIClanakVelika


U našem posebnom prilogu Vidi.edu, donosimo vam pregled najboljih hrvatskih fakulteta i visokih učilišta s IT smjerovima, koja nude moderan pristup nastavi i po uzoru na najveća svjetska sveučilišta uključuju projektni pristup, rad u timovima i fokus na rješavanju problema, a svako od njih donosi i poneki "X faktor" koji bi budućim studentima mogao pomoći u konačnom odabiru.

 

VIDI 271 Vidi Edu VIDIClanakVelika

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.