IDF 2015

Intel Developer Forum 2015 – pogled u budućnost (prvi dan)

Ovogodišnji IDF ponovno pratimo uživo iz prvih redova smještenog u srcu, tj. downtownu San Francisco grada u sklopu Moscone konferencijskog centra. Ovaj neslužbeni glavni grad Silicijske doline već je godinama poprišite najvećeg Intelovog događaja koji se ponajprije fokusira na svoje partnere, odnosno developere kako sami naziv sama kaže, oni koji u suradnji s njima pomiču granice inovacije i postavljaju nove stanarde koje ćemo mi kao consumeri imati prilike koristiti u bližoj budućnosti.

Inicijalni keynote note i službeni početak IDF-a održao je ni manje ni više nego Intelov CEO hrvatskog porijekla - Brian Krznarich. Glavna misao koja se suptilno provlačila kroz svaku prezenetaciju bila je očekivano Internet of Things, a istu temu smo u detalje obradili u novom broju Vidija. Naglasak na ovaj trend proizašao je iz činjenice da većina nadolazećih inovacija stiže iz bliske suradnje s partnerima koji koriste Intelove tehnologije i hardverska rješenja. Krznarich je istaknuo kako je ovakva suradnja glavna karika u stvaranju novih tehnologija i oživljavanju vizija koje su do nedavno bile samo na papiru. Gledajući unatrag, u zadnjih godinu dana mnogo toga se promijenilo, tehnologija se ušuljala u gotovo sve sfere našeg života; odjeći, torabama, automobilima… Definitivno se sve više osjeti kako su računala pristuna na svakom koraku, a taj isti moment onda dovodi do sve većeg izražaja na njihovoj presonalizaciji, što pak prirodno iziskuje drugačije načine da se ista sprovede kroz nove tehnološke trendove i riješenja.

 5110822

Kao u uvertira u cijelu priču, Krzanich je krenuo s izjavom da budućnost računala prolazi iz tri pretpostavke – "Sensification", "Smart and Connected" i "Extension of you".  Njihovom kombinacijom dolazi se to totalno drugačije user expirience koji prije svega uporabu računala čini seemless, ali istodobno i više imerzivnijim. Ovdje je Intel odradio nekoliko "live" demonstracija i najavio nove proizvode, te prartnerstva. Neki od najimpresivnijih bili su Intel RealSense tehnologija (set kamera i različitih senzora) u kombinaciji sa Savioke Relay robotom koji radi kao butler u hotelima i donosi gostima narudžbe. Isti taj robot je Krzanichu donio piće na pozornicu u sklopu demonstracije. Paralelno s ovom prezentacijom Intel je najavio dostpnost Robot Operating System koji se može koristiti u razvoju softvera za robote. Ovdje je Intel RealSense najavljen kao deveolperski enviroment, odnosno bolje rečeno alat s vrlo širokom primjenom i podrškom od strane najvećih kompanija poput Twitcha ili Razera koji je čak predstavio svoj novi gaming pheripheral baziran na toj istoj tehnologiji. Još jedan dobar primjer raširenosti ove RealSense je i Googleov projekt Tango koji omogućava real time 3D skeniranje prostora, a demonstraciju istoga smo imali prilike vidjeti uživo. U sve dostupne tehnologije i alate za razvoj koji su developerima na raspolaganju, raznoliknost i mogućnost budućih aplikacija gotovo su beskonačne.

 5110845

Internet of Everything

Brian se u jednom trenuntku vratio nazad na temu IoT-u, a ovdje smo imali prikike vidjeti nekoliko različitih demoa čije su komercijalne primjene iza ugla, a sve zahvaljujući, kako to Intel kaže, činjenici da imaju robusnu i pouzadnu procesorsku platformu s popratnim tehnoologijama / mogučnostima koja se idealno uklapa u IoT segment.  Ovdje je N&W pokazao svoj dome kupnje hrane I piće na automatima koji na prednjoj strani ima transparetni zaslon I koji procjeni demografju kupca (starost, spol...), pa mu prema tome predlaže proizvode. Isti taj aparat prepoznaje ako je već imaju interakciju s istim kupcem. Intel ovdje posebno naglašava činjeicu da nije potrebno imati fizičku interkaciu sa samim uređajem, već je dovoljno uz pomoć gesta ostvariti kupovinu, što uređaj čini idealnim u sterilnim okolinama poput bolincama. Praktične primjene ovakvih tehnologija gotovo su neograničene, a brzina i vrijeme realizacije koje je potrebno da iste mogu doći do nas postaje neralno kratko. Danas u laboratoriju, sutra među vama. Budući da IoT kao vrlo personalizirana I privatna platforma, gledano s korisničke strane, zahtjeva veću razinu sigurnosti, Intel je u suradnji s Atmelo i Microchipom razvio sigurnosni hardversko-softverski ekosistem koji uvelike eliminira mogućnost probijanja u privatnost korisnika. Iako većina korisnika još uvijek možda ne doživljava IoT kao zaseban trend, sama činjenica da Intel ima kupno preko 250.000 developera IoT, 250 grupnih projekata I evente poput hackatonova kojih je do sada bilo održano preko 30, govori dovoljno o tome prema kojem smjeru on ide. 

 5110864

Wearables u rastu

 5110882

Najveći tako reći ogranak IoT-a defnitivno se odnosi na wearable tehnologiji koja je doživjela rast od čak 115%. Odmah po toj izjavi iz backsteage na pozornicu promotno izletio marketing advisor Fossil grupe, te najavio nove proizvode, ponajprije satove, koje su razvili u suradnji Intelom. O konkretima modelima nije bilo riječ, ali možete očekivati poveću grupu proizvoda. U nastavaku ove teme o nosivim tehnologijama Brian se nadovezao na svoju izjavu na CES gdje je rekao kako će računalo uskoro biti veličine gumba, a sljedeći taj komentar pokazao / najavio je Intelovu novu Curie platformu koja stvarno nije niti puno veća od toga. Ovakva platforma omogućila je ostvarivanje zanimljivih projekata, a jedan od njih kao za primjer je I senzor koji su postavili na BMX bicikl u sklopu demoa kako bi pokazali mogućnost praćenja samog bickila, njegov nagib, brzinu, rotaciju, pratkički sve fizičke atribute kako bi se lakše pratili podaci I time unaprijedili vozači. S ovim je Intel također najavio Intel IQ SDK koji će s alatima poput time IQ (pametno upravljanje kalendarom) i identity IQ (spremanje identiteta korisnika, lakša autentifikacija) moći poboljšati svakodnevnicu korisnika.

 5110927

1000x brži SSD-ovi

 5120056

Nova 3D Xpoint tehnologija trebala bi okrenuti tržište SSD-ova naglavačke. Iako tehnički detalji još nisu jasni, Intel je pokazao mali demo performansi koji je u prosjeku pokazao 5-7x bolje IOPS performanse, dok performanse čitanja i pisanja još nisu definirane. Intel zapravo ovdje ima još puno posla da bi došli do onog trenuntka kada će ovakvi SSD-ovi biti finalizrani kao komercijalni proizvodi, a vrlo vjerojatno da će do njihovog dolaska do end usera I vulagirs korisnika proći još dosta vremena, jer prije svega namjena je usmjerena prema enterprise rješenjima. Intel je i sam rekao da je još uvijek u fazi definiranja planova kada je riječ o načinu i realizaciji kroz koju bi oni htjeli prezentirati ovaj proizvod, počešvi od kapaciteta do raznolikosti uporabe (platforme i sučelja).

 5120063

10nm pod tepihom, za sada

Iako je tek ovo bio prvi dan, Intel nije prozborio ni riječi o nadolazećem 10nm proizvodnom procesu, što nas dovodi do zaključka da vrlo vjerojatno niti neće. Nakon ubacivanja Kaby Lake u roadmap isti bi trebao po prvi put unatrag nekoliko godina poremtiti Tick-Tock raspored predstavljanja novih platformi i procesora, što je vrlo vjerojatno I razlog zbog kojeg nisu htjeli svraćati pažnju na 10nm proizvodni proces, obzirom da je isti zapravo odgođen za još jednu generaciju.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.