Dobra strana Windowsa: Sučelje prilagođeno ekranu osjetljivom na dodir

Toshiba Encore WT8-A-102

Neočekivani obrat

Ekran se smanjio, a procesor je dobio još dvije jezgre - svi relevantni proizvođači predstavljaju 8-inčne Windows tablete

Moje dosadašnje iskustvo s Windows 8 tabletima nije bilo sjajno, uglavnom zbog visoke cijene, relativno slabe hardverske osnovice i Windowsa 8 koji, unatoč Microftovom trudu, ipak nije do kraja prilagođen touch screenu. Od ove godine, dolaskom 8.1 verzije Windowsa i novog četverojezgrenog Intelovog Bay Trail procesora, pušu neki drugi vjetrovi. Toshiba Encore s 8-inčnim svijetlim ekranom i općenito solidnom izradom, pravo je malo računalo velikog potencijala. No, ne očekujte čuda, onog trenutka kad iz Windows 8 sučelja dođete na desktop, na 8-inčnom ekranu jedva ćete moći nabosti ikone i izbornike. Na sreću, Windows 8.1 je smanjio takve trenutke na razumnu mjeru, a podrška aplikacija za Windows 8 sučelje sve je češća.

Toshiba Encore 1

Četverojezgreni Intel Atom Z3740 značajno je brži od prethodne dvojezgrene generacije i uz 2 GB radne memorije aplikacije s otvaraju brzo, pa čak i one nešto zahtjevnije. Virtualna tipkovnica je precizna i ima sva hrvatska slova na prvom ekranu, problem je mala širina tipkovnice u portretnom modu, zbog 16:10 omjera stranica ekrana rezolucije 1280x800 piksela.

Nažalost ugrađen je samo jedan micro USB priključak koji služi za punjenje i spajanje USB periferije, a kako je od ugrađenih 32 GB EMMC memorije korisniku dostupno samo 11 GB, dobro je da se putem micro SD kartice prostor za pohranu može proširiti. Nije čudno da su punokrvni Windowsi 8.1 zauzeli toliko prostora, a bojim se i pomisliti kako brzo će se tih 11 GB napuniti Windows aplikacijama. Smještaj stereo zvučnika i Windows tipke otkriva kako je ovaj tablet namijenjen korištenju u portretnom položaju, no meni je prirodniji ipak bio pejzažni način rada – navika sa stolnog računala.

Priključivanjem bežične Bluetooth tipkovnice i miša, te spajanjem vanjskog monitora putem micro HDMI izlaza, možete dobiti stolno računalo na kojem možete odrađivati osnovne zadatke. Masa od 450 g nije mala za 8-inčni tablet, no ne dovodi do umora u rukama, a zagrijavanje je u granicama normale. Prednja i stražnja kamera su prosječne kvalitete – očekivano za tablet. Ugrađena baterija može podnijeti oko 7 sati korištenja, što je neka srednja vrijednost u svijetu tableta.

Toshiba Encore 14

Ipak: 16:10 omjer stranica 8-inčnog ekrana nije idealan za korištenje u portretnom položaju

 

Windows 8.1 - plus i minus

U konačnici, ovo je prvi Windows tablet koji me uspio pridobiti na svoju stranu, kako solidnim hardverom i korisničkim iskustvom (u Windows 8 sučelju), tako i povoljnom cijenom, te mogućnošću korištenja i za nešto zahtjevnije Windows zadatke. Doduše, tabletno iskustvo nije na visini iOS i Android konkurencije, jednostavno iz razloga što nedostaje specijaliziranih tabletnih aplikacija na Windows Marketu.
No, s druge strane, punokrvni Windows OS otključava potencijale nezamislive novim mobilnim operativnim sustavima - ovo nije tablet za puku konzumaciju internetskih sadržaja, niti je namijenjen korisnicima kojima je to vrh “tabletnog iskustva”.

Više informacija

 • Model: Toshiba Encore WT8-A-102
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 4
 • Isplativost: 5
 • Cool faktor: 5
 • Proizvođač: Toshiba
 • Operativni sustav: Windows 8.1 32-bit
 • Procesor: Intel Atom Z3740, Quad-Core, 1,33 GHz
 • Memorija: 2 GB RAM/32 GB + microSD
 • Ekran: 8 inča, 1280 x 800, TruBrite, kapacitivni, IPS, 188 ppi
 • Baterija: Li-Po, 19,5 Wh
 • Fotoaparat: stražnja 8 MP, prednja 2 MP
 • Komunikacija: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth, micro USB 2.0
 • Dimenzije i masa: 213 x 135,9 x 10,68 mm, 445 g
 • Ostalo: Stereo zvučnici, GPS, 3,5 mm audio, micro HDMI
 • Plus: Solidna izrada i dobar ekran - precizan odziv na dodir, brz i štedljiv četverojezgreni procesor, povoljna cijena, Win 8.1 u malom pakiranju
 • Minus: Windows 8 u desktop režimu rada su gotovo neupotrebljivi na 8-inčnom ekranu, 11 GB slobodne memorije će Windowsi brzo „popapati“, jedan USB priključak za punjenje i spajanje periferije
 • Ustupitelj i cijena: Toshiba Hrvatska, www.toshiba.com.hr, cijena: 2.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Toshiba Encore WT8-A-102

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Toshiba Encore WT8-A-102 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.