Gaming konfiguracija

Gaming konfiguracija

Pozdrav kompletnoj redakciji,
želio bih nadograditi računalo HP Elite 8200, koje ima i3-2100 procesor, 4 GB RAM-a, 240 GB SSD disk i dodatni disk od 320 GB.

Možete li mi preporučiti što je najbolje kupiti kako bih nadogradio računalo na kojem bih mogao igrati igrice?
Jozo


Pozdrav,
na takvo računalo trebali biste staviti Intel Core i7-2600 procesor koji ima 4 jezgre te minimalno 8 GB RAM-a, uz napomenu: više je bolje. No sada se javlja problem s grafičkom karticom. Iako teoretski u računalo možete utaknuti bilo koju grafičku karticu (osim najnovijih modela, tj., bolje rečeno, modela koji premašuju cijenu od par tisuća kuna), to zbog napajanja nije tako jednostavno. HP računala imaju specifična napajanja i takvo napajanje nećete moći kupiti u trgovini, nego ga treba potražiti kod HP-a, a pitanje je stane li u to kućište napajanje koje će moći pogoniti vašu odabranu grafičku karticu. U trgovinama nećete moći kupiti ni i7 procesor sa socektom 1155 koji vam je potreban za vašu matičnu. Ukratko, sve komponente morate kupovati preko oglasnika, a lako se može dogoditi da na navedene komponente potrošite i do 2000 kn, što se po našem mišljenju ne isplati za hardver koji je star 7 godina.
Trajanje elektronike procjenjuje se na 5 godina, a za svaku elektroniku koja radi duže od toga, pitanje je vremena kada će otkazati kondenzator koji jednostavno nije dizajniran za dugotrajan vijek.Tako ispadne da je bolje otići u trgovinu i kupiti novo računalo, koje bi trebalo imati minimalno 8 GB RAM-a, minimalno SSD disk od 240 GB te minimalno procesor prošle generacije, što je, recimo, i3-8100. Naime, taj i3-8100 je četverojezgreni procesor i ujedno je najslabiji od generacije 8000, no uzevši u obzir da je generacija procesora i3-7000 imala samo dvije jezgre, znatno je jači i moći će pokrenuti odabranu grafičku karticu. Kako odabrati grafičku karticu? Pa tu gotovo uvijek vrijedi pravilo "skuplje je bolje" ako gledamo NVIDIA brand koji preporučujemo. Tako bismo kao minimum naveli Nvidia GTX 960 ili Nvidia GTX 1050 Ti grafičku karticu. Jačina napajanja će ovisiti o odabranim komponentama, no za ovako nešto napajanje od 600 W bilo bi poželjno.

Drugi put bilo bi dobro pogledati preporučenu konfiguraciju igara koje mislite igrati te na stranicama izdavača igre vidjeti što oni uvjetuju kao preporučenu konfiguraciju. Želite li na računalu igrati nekoliko igara, pogledajte preporučene konfiguracije tih igara, pa bi trebalo kupiti komponente koje su najjače od navedenih kako biste sve te odabrane igre mogli pokrenuti. No takav odabir konfiguracije mogao bi rezultirati nezadovoljstvom kada se na tržištu pojavi neka nova igra koja zahtijeva malo jače računalo od onoga koje ste nabavili jer je nećete moći zaigrati na vašem računalu.

Nadogradnja računala uvijek je teška odluka bez točnih odrednica što računalo mora raditi, a kako nam niste rekli sve te detalje, odgovorili smo vam poprilično široko. Slobodno se javite s konkretnijim zadatkom koji očekujete od računala te odlukom što namjeravate kupiti i rado ćemo vam pomoći.

Lijep pozdrav

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.