Što od aplikacija instalirati

Što od aplikacija instalirati

Pozdrav redakciji,
uskoro dobivam novi laptop. Sada imam stari tablet koji i nije baš nešto, ali ipak na njega mogu pisati e-mail i pokrenuti YouTube video.

Razgovarao sam s prijateljima oko pitanja koje programe instalirati na laptop. Jedni koriste Mozzilu Firefox dok drugi Google Chrome. Isto je i sa zipom. Jedni koriste 7zip dok drugi ne koriste ništa jer im ne treba, kažu.

Mene zanima vaše mišljenje. Što od programa instalirati na novi laptop.

Lijep pozdrav,

Fran

 

Koristiti Firefox ili Chrome vječna je dilema među korisnicima. Najčešće se koristi onaj koji ljepše izgleda. Niti Edge koji dolazi uz Windowse nije loš. Korisna mu je opcija čitanja teksta na glas i to na hrvatskom jeziku. Samo stisni CTRL + SHIFT + U kada si na stranici koju treba pročitati, a u opcijama možeš odabrati jezik koji želiš da Edge prepoznaje.

Možda se ta opcija može iskoristiti kada treba naučiti Engleski ili Njemački pa si na taj način možeš poboljšati izgovor nekih riječi. No zasigurno najljepši preglednik je Opera Gx. Potraži ga na linku: https://www.opera.com/gx, ali je moguće da u njemu neće baš dobro raditi online Teams ili druge Office365 aplikacije u oblaku ako ih kojim slučajem koristiš.

 

Doktor 2 314

Opera Gx: Lijep internet preglednik koji ima posebnu traku za slušanje glazbe, gledanje videa i dopisivanje dok u glavnom prozoru bezbrižno surfate.

 

Mnogi, poput recimo onih koji se bave izradom web stranica, imaju instalirane gotovo sve internet preglednike kako bi mogli provjeriti radi li njihova stranica u drugim preglednicima koje ipak netko koristi. Zato kroz pokušaj i korištenje trebate ipak stvoriti vlastito mišljenje o tome koji je preglednik vama najbolji. Mi ćemo vam ipak savjetovati još neke aplikacije koje trebate instalirati.

Ako trebate nekakav office paket programa, instalirajte besplatni LibreOffice. Kratke upute imate na: https://e-laboratorij.carnet.hr/libre-office/, a preuzmite ga sa službenih stranica: https://www.libreoffice.org/.

Iako imate program Bojanje unutar samog Windowsa, predložili bismo drugi s više opcija. Besplatni, a dobar uređivač fotografija je Paint.NET. Preuzmite ga s: https://www.getpaint.net/.

Video player je također uključen u Windowse, no odličan, ali ne baš lijep video player je VLC. Preuzmite ga s: https://www.videolan.org/.

7zip je dobar izbor iako za same .zip datoteke Windowsi imaju dovoljan alat za otpakiravanje, no možda nije nužno odmah instalirati baš sve aplikacije i time si oduzeti vrijeme i prostor na disku.

No ako baš morate instalirati puno aplikacija, https://ninite.com/ je odlično mjesto za posjetiti jer nudi instalaciju jednim klikom svega što imaju na popisu. A popis im je velik i vrijedan za pogledati.

Jednu stvar ipak nemaju. Kao svaki pravi gamer, posjetite https://store.epicgames.com/ i instalirajte si njihov Epic Store na računalo jer svaki tjedan nudi jednu do dvije besplatne igre. Čak i da nemate računalo koje je u stanju pokrenuti zahtjevnije igre, zgodno ih je besplatno zatražiti igru koju nude pa ćete je odigrati jednoga dana kada se domognete jačeg stroja.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.