Intel i Micron proizveli revolucionarnu memorijsku tehnologiju

Intel i Micron proizveli revolucionarnu memorijsku tehnologiju

Intel Corporation i Micron Technology, Inc. predstavili su tehnologiju 3D XPoint, zaštićenu memoriju naglašavajući kako bi mogla preobraziti sve uređaje, aplikacije i servise koji se oslanjaju na brz pristup velikim skupovima podataka.

Tehnologija 3D XPoint već je puštena u proizvodnju, a predstavlja revolucionarno postignuće u memorijskoj procesnoj tehnologiji i prvu novu kategoriju memorije od uvođenja NAND flash memorije 1989. Brzo širenje povezanih uređaja i digitalnih servisa generira vrlo veliku količinu novih podataka. Da bi ti podaci bili korisni, moraju se vrlo brzo pohranjivati i analizirati, što predstavlja izazov za davatelje usluga i graditelje sustava koji pri projektiranju memorije i rješenja za pohranu moraju misliti na odnos cijene, snage i performansi. Tehnologija 3D XPoint spoj je svih prednosti u pogledu performansi, gustoće, snage, zaštićenosti i cijene koje nude memorijske tehnologije danas dostupne na tržištu. Nova je tehnologija do tisuću puta brža i do tisuću puta izdržljivija od NAND memorije te deset puta gušća od klasične memorije, navodi se u priopćenju za javnost.

"Računalna industrija već desetljećima traži načine smanjenja kašnjenja između procesora i podataka kako bi se omogućila mnogo brža analiza", izjavio je Rob Crooke, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Non-Volatile Memory Solutions Group. "Ova nova klasa zaštićene memorije ostvaruje taj cilj te uvodi revolucionarne performanse u memoriju i rješenja za pohranu."

interact photo capsule 3dxpoint

Interaktivna foto kapsula 3D XPoint tehnologije

"Jedna od najvažnijih prepreka na koje nailazimo u suvremenom računalstvu jest vrijeme potrebno da procesor pristupi podacima u dugoročnoj pohrani", izjavio je Mark Adams, predsjednik tvrtke Micron. "Ova nova klasa zaštićene memorije revolucionarna je tehnologija koja omogućuje brz pristup iznimno velikim skupovima podataka i otvara vrata potpuno novim oblicima korištenja računala." 

S obzirom na brz rast digitalnog svijeta – od 4,4 zetabajta digitalnih podataka generiranih 2013. do 44 zetabajta koliko se predviđa do 2020. – tehnologija 3D XPoint nudi mogućnost pretvaranja te neizmjerne količine podataka u dragocjene informacije u samo nekoliko nanosekundi. Bezbrojne mogućnosti i u raznim sektorima pruža ova tehnologija. Maloprodajni lanci mogli bi, primjerice, pomoću tehnologije 3D XPoint brže otkriti prijevarne obrasce u financijskim transakcijama, a znanstvenici koji se bave istraživanjem zdravstvenih problema mogli bi obrađivati i analizirati veće skupove podataka u stvarnom vremenu te ubrzati obavljanje složenih zadataka kao što su genetska analiza i praćenje bolesti.

Poboljšanja performansi podržana tehnologijom 3D XPoint mogla bi poboljšati i rad na računalu te korisnicima omogućiti bržu interakciju s društvenim mrežama i suradnju te imerzivnija igraća okruženja. Činjenica da je riječ o zaštićenoj memoriji čini novu tehnologiju odličnim odabirom i za niz rješenja za pohranu niske latencije jer se podaci ne brišu s isključivanjem uređaja.

Nakon više od desetljeća istraživanja i razvoja tehnologija 3D XPoint iz temelja je osmišljena kako bi se ispunila potreba za zaštićenom, izdržljivom, cjenovno pristupačnom pohranom i memorijom visokih performansi i velikih kapaciteta. Njome se na tržište uvodi nova klasa zaštićene memorije koja znatno smanjuje latenciju te omogućuje da se blizu procesora pohrani mnogo više podataka kojima je moguće pristupiti brzinom dosad nezamislivom za zaštićenu pohranu.

Inovativna prepletena arhitektura bez tranzistora stvara trodimenzionalnu mrežu u kojoj su memorijske ćelije smještene na križištu redaka i stupaca, čime se omogućuje pristup pojedinačnim ćelijama. Zbog toga je podatke moguće zapisivati i očitavati u malim dimenzijama, čime se postiže brže i učinkovitije čitanje/zapisivanje. Tehnologija 3D XPoint moći će se isprobati još ove godine, a Intel i Micron razvijaju samostalne proizvode utemeljene na njoj. Vrijeme i testovi će pokazati kako će se ova revolucionarna tehnologija odraziti na hardverski svijet ali i svakodnevni život i da li je ovo samo reklamni hype. 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.