Sonyev ɑ99 II fotoaparat nudi rezoluciju od 42 MP - 4.0 out of 5 based on 6 votes
Sonyev ɑ99 II fotoaparat nudi rezoluciju od 42 MP

Sonyev ɑ99 II fotoaparat nudi rezoluciju od 42 MP

Sony je predstavio novi fotoaparat, ɑ99 II, koji čini nasljednika poznatog modela ɑ99.

Ovaj uređaj kombinira najnovije Sony tehnologije u području digitalnog snimanja, kao što je autofokusni sistem s hibridnom faznom detekcijom, s ekskluzivnim svojstvima Sony A-mount fotoaparata, kao što je tehnologija prozirnog ogledala (Translucent Mirror Technology – TNT). Novi autofokusni sistem s detekcijom faze nudi „neprekidno fokusiranje“ i prva je implementacija 4D FOCUS sistema u fotoaparatima punog formata iz ɑ serije. Ovaj autofokusni sistem omogućava senzor s namjenskih 79 točaka s faznom detekcijom, uparen s 399 točaka s faznom detekcijom. Cilj sistema je postizanje niza od 79 hibridnih ukrižanih autofokusnih točaka koje pružaju precizniji autofokus i napredno praćenje brzih subjekata u pokretu. Tehnologija prozirnog ogledala omogućuje kontinuiranu funkcionalnost autofokusa, dok prikaz ostaje nepromijenjen tijekom svakog režima snimanja, uključujući pregled uživo i snimanje video zapisa. Uvjeti slabog osvjetljenja također su pokriveni, navodeći kako precizni autofokus adekvatno funkcionira i pri nivou osvjetljenja od EV-4.

Novi prednji LSI procesor u kombinaciji sa senzorom, BIONZ X procesorom, kao i novim okidačem, omogućavaju uzastopno snimanje brzinom do 12 kadrova u sekundi s AF/AE praćenjem, uz korištenje pogodnosti senzora od 42,4 megapiksela. Zahvaljujući velikom bufferu i obradi podataka, snimke se mogu pregledati odmah nakon snimanja čak i u režimu uzastopnog snimanja pri velikoj brzini. Ukoliko je snimanje obavljeno unutra, pod umjetnim svjetlom, treperenje se automatski detektira, a okidač je podešen tako da umanji njegov efekt na krajnju fotografiju.

Sonyev ɑ99 II fotoaparat 2

Exmor R CMOS senzor punog formata s pozadinskim osvjetljenjem od 42,4MP odlikuje dizajn bez prostora između leća. Rezolucija od 42,4MP tako seže duž ISO opsega od 100 do 25600 (proširivo do ISO 50-102.400). Model ɑ99 II je dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera kako bi se omogućio dubok i vjeran prikaz delikatnih prirodnih detalja i tekstura, kao i izbor između kompresiranih i nekompresiranih RAW datoteka, u ovisnosti o potrebama korisnika.

Stabilizacija slike na pet osovina se pokazala kao vrlo popularna kod fotoaparata iz serije ɑ7 II, pa je kompanija Sony ovu funkciju po prvi put uvrstila u A-mount modele, premijerno u uređaj ɑ99 II. Osim umanjivanja vertikalnog i horizontalnog podrhtavanja do koga može doći pri većim žarišnim daljinama, stabilizacija slike efektivno detektira i kompenzira pomicanje duž X i Y osa prilikom fotografiranja izbliza, kao i ljuljanje koje se javlja pri snimanju fotografija i video zapisa noću. Novi precizni žiro-senzori omogućavaju precizno detektiranje čak i najsitnijeg pomicanja fotoaparata koje može izazvati zamućenje slike. Efekt stabilizacije slike se može pratiti preko tražila ili LCD ekrana tokom pregleda uživo, kada je okidač pritisnut do pola ili pri korištenju funkcija Focus Magnifier. Time se omogućava precizna provjera kadriranja i fokusa preko pregleda uživo tokom snimanja pri telefoto žarišnim daljinama i makro distancama.

Dizajn novog ɑ99 II je značajno unaprjeđen u usporedbi s prethodnim modelom, u skladu sa sugestijama profesionalnih korisnika. Novi model je za osam posto manji od originalnog modela ɑ99, s novim dizajnom rukohvata, tijelom od legure magnezija, dual SD slotom i drugim poboljšanjima korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Svi veći prekidači i kotačići su hermetički zaštićeni, dok su ulaz za medije za skladištenje podataka i ruba uređaja povezani pomoću žljebova, pa je tijelo otporno na prašinu i vlagu i može se koristiti u najtežim i najizazovnijim uvjetima snimanja.

Osim veće responzivnosti, novi okidač je također izdržljiviji i testiran kako bi izdržao više od 300.000 okidanja. XGA OLED Tru-Finder tražilo odlikuju ZEISS T* premaz i grupa od četiri elementa. Tražilo nudi uvećanje od 0,78 puta i pregled od kuta do kuta. Premaz od fluora na prednjem objektivu štiti od otisaka prstiju, prašine, vode, masti i prljavštine.

Sonyev ɑ99 II fotoaparat 3

Za video zapise visoke rezolucije u profesionalnom XAVC S formatu, uređaj α99 II nudi opciju internog 4K snimanja s punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela, pri čemu je omogućeno snimanje pri 100Mbps. Novi režim Slow and Quick (S&Q) podržava i usporeno i ubrzano snimanje. Brzine od 1 do 120 kadrova u sekundi (100 kadrova u sekundi) mogu biti izabrane u 8 koraka za do 60x (50x) ubrzan snimak i 5x (4x) usporen snimak. Ovaj model karakteriziraju i brojne opcije za profesionalnu produkciju filmova, među kojima su profili slika, vremenski kod i jasni HDMI izlaz, kao i Gamma Assist funkcija za S-Log monitoring u realnom vremenu i Zebra režim za jednostavnije prilagođavanje ekspozicije. Dostupne su i S-Log3 i S-Log2 game, koje omogućavaju snimanje pri širokom dinamičkom opsegu sa naglašenim jarkim elementima ili eliminiranim sjenkama.

Isporuka novog ɑ99 II fotoaparata počet će u listopadu, po cijeni od približno 3600 eura (oko 27.379 kn).

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sonyev ɑ99 II fotoaparat nudi rezoluciju od 42 MP - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.