Umjetna inteligencija u borbi protiv ranjivosti softvera

Umjetna inteligencija u borbi protiv ranjivosti softvera

U vrijeme kada se tehnologija razvija brže nego ikad, umjetna inteligencija (AI) postavlja se kao ključni igrač u borbi protiv ranjivosti softvera. Na nedavnom panelu trideset i prve najveće hakerske konferencije na svijetu - DEF CON, predstavljenom od strane Perri Adams iz DARPA-e, stručnjaci iz vodećih tehnoloških tvrtki poput Google-a, Microsoft-a, Anthropic-a i OpenAI-a okupili su se kako bi raspravljali o budućnosti sigurnosti softvera i ulozi koju AI može igrati u tome.

Najvažnija najava bila je lansiranje "AI Cyber Challenge", inicijative podržane od Bijele kuće koja obećava ukupan fond nagrada od nevjerojatnih 18 milijuna dolara! Cilj ovog izazova je razviti AI sustave koji mogu automatski otkriti i ispraviti ranjivosti u kodu. Kvalifikacijski događaj za AI Cyber Challenge planiran je za svibanj, s polufinalom na DEF CON-u 2024. godine. Najbolji timovi mogli bi osvojiti milijune dolara za svoja inovativna rješenja.

Ali kako točno AI može pomoći? Veliki jezični modeli (LLM), poput onih koje razvijaju OpenAI i Anthropic, mogu generirati, interpretirati i čak predlagati alternativne kodove, pružajući alate za otkrivanje i ispravljanje ranjivosti. Osim toga, AI može poboljšati tradicionalne alate za analizu programa i pomoći u automatizaciji zadataka koji inače zahtijevaju ljudsku intervenciju.

Ovaj izazov dolazi u pravo vrijeme, s obzirom na sveprisutnost open source koda u današnjem digitalnom svijetu. Kako je istaknuto na panelu, open source kod koristi se u mnogim kritičnim sustavima, od aviona do mobilnih telefona, što ga čini ključnim područjem za poboljšanje sigurnosti.

Stručnjaci su također podijelili savjete za buduće natjecatelje, naglašavajući važnost kreativnosti, razmišljanja unaprijed o razvoju tehnologije i fokusiranja na stvarne probleme u sigurnosti softvera.

U svakom slučaju, jasno je da je AI postavljen da igra ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti sigurnosti softvera. S obzirom na potencijalne nagrade i resurse na raspolaganju, budućnost izgleda svijetlo za one koji su spremni prihvatiti izazov!

Kompletan panel pogledajte u videu!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Umjetna inteligencija u borbi protiv ranjivosti softvera - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.