Startup PINE64 predstavio Linux i Android 64-bitno računalo za 105 kn

Startup PINE64 predstavio Linux i Android 64-bitno računalo za 105 kn

Ovo single board računalo može pokretati Linux distribucije, 64-bitni Android 5.1.1 OS i openHAB.

Startup PINE64 Inc. predstavlja malo 64-bitno računalo u formi SBC (Single-board computer) pločice sklopa, koje namjeravaju prodavati za 15 dolara (oko 105 kn). Malo računalo zahvaljujući svojoj open-source hardverskoj platformi u stanju je pokretati najnovije inačice mobilnog Android OS-a, te brojne moderne GNU/Linux distribucije.

"PINE64 je open source hardverska i softverska platforma. Naš cilj je dovesti na tržište najpristupačnije 64-bitno računalno rješenje na svijetu. Koristite PINE64 za izradu svojeg računala, tableta, gaming stroja, medijskog playera, te za sve što vam padne na pamet", navode proizvođači na službenoj web stranici projekta.

PINE64 posjeduje četverojezgreni 64-bitni A53 procesor od 1.2 Ghz, 1 GB DDR3 RAM-a, dvojezgreni Mali 400-MP2 GPU s 4K HDMI izlazom. Od portova i konekcije tu su Gigabitni Ethernet, dva I/O ekspanzijska slota, dva USB 2.0 porta, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 801.11 b/g/n, microSD slot.

Proizvođači su omogućili ovo računalo za rad s brojnim softverima i modulima, te su ga detaljno testirali u radu s Ubuntu Linux i OpenWrt operativnim sustavima, XMBC Media centrom, te s openHAB softverom. To znači da će biti koristan i za izradu projekata interneta stvari (IoT).

Za sada se PINE64 još ne može naručiti, jer prvo treba proći crowdfunding kampanju na Kickstarteru. Kampanja počinje danas.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Startup PINE64 predstavio Linux i Android 64-bitno računalo za 105 kn - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.