Nova Samsung flash memorija spustiti će cijene DDR4 RAM-a

Nova Samsung flash memorija spustiti će cijene DDR4 RAM-a

Samsung, kao jedan od svega nekoliko proizvođača memorije koja završava u RAM keksima, prešao je na 10nm proizvodnju tih čipova.

 

Do sada su se RAM čipovi, barem sa Samsungove strane, proizvodili na 20 nm proizvodnom procesu. Sa razvojem proizvodnje, Samsung je sada prešao na moderniji 10 nm proizvodni proces koji donosi benefite, ali ima i nekoliko nedostataka.

Prva prednost je naravno količina koju mogu proizvesti, jer su čipovi fizički manji te zahtjevaju manje materijala. Samim time, zahvaljujući manjim dimenzijama, lakše ih je stisnuti na RAM pločice te ćemo početi višati sve više pločica sa 32 GB memorije. Sve to rezultira i nižom cijenom RAM pločica za krajnje korisnike.

No, svježi prelazak na novi proizvodni procews za sobom vuče i neke mane. Tako će ogroman udarac dobiti performanse RAM-a koji u sebi imaju ove novije čipove. Daleko od toga da će normalni korisnici osjetiti razliku, no entuzijastima će razlika biti očita.

Prisjetimo se da su konačne brzine koje RAM pločica postiže omjer radnog takta kao i raznih tajminga kojima se upravlja pristup memoriji. Dok trenutne RAM pločice nemaju problema ni sa 5000 MHz, prve pločice sa novim čipovima imaju maksimalnu brzinu nižu od 3000 MHz. Sa druge strane, kod ove brzine od 3000 MHz često možemo vidjeti CL17-17-17, no prvi 10 nm čipovi imaju CL21-21-21 na 3000 MHz.

No, sa druge strane također vidimo i pad cijena od nekih 15% za prve primjerke, što je za prosječnog buildera koji realno neće vidjeti neke razlike u brzinama odlična vijest.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nova Samsung flash memorija spustiti će cijene DDR4 RAM-a - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.