Lansirani novi AMD Threadripper PRO procesori

Lansirani novi AMD Threadripper PRO procesori

AMD Threadripper platforma vrlo je impresivnih performansi, te za one koji mogu iskoristiti što nudi, predstavlja apsolutno najbolju kupnju za obradu podataka.

No, standardni Threadripper procesori sa svim svojim performansama i dalje ciljaju "standardnog" korisnika. Drugim riječima, potencijalni kupci Threadripper procesora ipak žele neke "profesionalne" dodatke fokusirane na sigurnost i garanciju u radu. 

Threadripper Pro serija tako dolazi sa potpuno novim čipsetom kao i socketom za nove "Pro" procesore. Standardni Threadripper koristi sTRX4 socket i TRX40 čipset, dok Pro modeli sWRX8 socket te WRX80 čipset. W oznaka naznačuje da ove procesore AMD namjenjuje specifično Workstation implementaciji.

Glavna razlika koja je naznačena i u samom imenu je ta da Threadripper Pro sustav podrćava čak osam kanala radne memorije, pružajući korisnicima apsolutne brzine kod prijenosa podataka na sustavu gdje se svakom od ukupno osam mogučih RAM keksa može pristupiti simultano.

 

AMD Ryzen Threadripper Pro Workstation CPU Announcement 7

Threadripperi podržavaju do čak 2 TB radne memorije, no trenutno jednostavno nema tako gustih RAM keksi da se dosegne taj maksimum.

Osim radne memorije, novi sustavi podržavaju još više PCIe linija. Ne zaboravimo da se novi AMD sustavi koriste i najnovijim PCIe 4.0 standardom, duplo bržim po liniji od konkurencije. AMD ih na standardnoj Threadripper platformi nudi do 88 sa čipsetom, dok nova Pro platforma može korisnicima ponuditi do 128 PCIe 4.0 linija za nevjerojatno brz prijenos velikih količina podataka.

Kupili najsnažniji ili najslabiji Threadripper Pro procesor, svi vam nude maksimalne performanse radne memorije kao i PCIe linija, tako da i ako je vaša radna stanica fokusirana više na sam prijenos podatak te nisu toliko bitne performanse, AMD ima ovo odlično rješenje.

 

AMD Threadripper Pro official

Sami procesori vrlo su slični standardnim Threadripper verzijama, no postoji nekoliko razlika. Glavna je ta da Pro serija nema opciju overclockanja, već je zaključana na performanse koje su i iskazane tvornički. Drugo, procesor se ne može zasebno kupiti, već se isključivo ugrađuje kod OEM proizvođača, od kojih je Lenovo prvi sa svojim ThinkStation sustavom.

Threadripper procesori vrlo su blizu AMD-ovim serverskim EPYC sustavima, no glavna razlika je u tome što Threadripper Pro platforma ne podržava više od jednog procesora na ploči: limitiran je na jedan procesor po sustavu.

Threadripper PRO procesori preuzimaju slične specifikacije standardnih verzija, što se vidi i u njihovim nazivima, a nudi se širok odabir ovisno o potrebama kupaca. 

 

AMD Ryzen Threadripper Pro Workstation CPU Announcement 8

Početni model je AMD Ryzen Threadripper Pro 3945WX. Ima 12 jezgri sa 24 threada te 70 MB ukupog međuspremnika. Osnovni radni takt iznosi mu 4 GHz, dok je boost 4,3 GHz. Kao i ostali podržava 128 PCIe 4.0 linija te 8-kanalnu radnu memoriju.

Nakon njega dolazi Ryzen Threadripper Pro 3955WX. Broj jezgri raste na 16 fizičkih sa 32 threada, što mu diže ukupan cache na 72 MB. Osnovni radni takt iznosi 3,9 GHz, dok je boost na 4,3 GHz. Također podržava 128 PCIe 4.0 linija te 8-kanalnu radnu memoriju.

Imamo i Ryzen Threadripper Pro 3975WX sa 32 fizičke jezgre i 64 threada. Ukupan cache tu raste na 144 MB, a osnovni radni takt iznosi 3,5 GHz te boost ide do 4,2 GHz. Kao i ostali, podržava 128 PCIe 4.0 linija te 8-kanalnu radnu memoriju.

Na kraju flagship model, Ryzen Threadripper Pro 3995WX. Sa 64 fizičke jezgre i 128 threadova, trenutno je najimpresivniji profesionalni procesor na tržištu. Osnovna brzina iznosi mu 2,7 GHz sa ubrzanjem do 4,2 GHz. Kao i svi ostali, podržava 128 PCIe 4.0 linija te 8-kanalnu radnu memoriju.

 

AMD Ryzen Threadripper Pro Workstation CPU Announcement 9

Svi procesori imaju TDP od 280 W, te zahtjevaju solidna hlađenja za svoj rad iako nedostatak overclockanja znači da nema potrebe za pretjerivanjem, pogotovo s obziromd a se radi o workstation okruženju.

Kako se ne radi o procesorima u slobodnoj prodaji, oni niti nemaju navedenu javnu cijenu, kao ni specifičan datum izlaska, već se samo spominje jesen kao vrijeme izlaska prvih workstationa.

 

AMD Ryzen Threadripper Pro Workstation CPU Announcement 2

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lansirani novi AMD Threadripper PRO procesori - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.