Intel najavio i high-performance mobilne procesore 11. generacije za 2021.

Intel najavio i high-performance mobilne procesore 11. generacije za 2021.

Nakon službenog predstavljanja 11. generacije low-power procesora za laptope, najavljeni su i high-performance "H" verzije, no za njih će se ipak trebati čekati 2021.

Nova Tiger Lake serija mobilnih procesora značajna je jer se Intel prebacuje na njihov novi grafički Xe sustav kroz cijeli niz procesorske ponude. Još za vrijeme izlaska 10. generacije aktivno se pričaklo kako će svi jači procesori i dalje morati biti tiskani na 14 nm.

Dok je to i dalje istina za desktop procesore, izgleda da će novi mobilni "H" procesori viših performansi biti tiskani na Intelovih 10 nm. Intel je tako najavio te procesore za 2021. godinu, zajedno sa još par detalja. 

Naime, dolaze u konfiguraciji do osam fizičkih jezgri sa do 16 threadova. Novost je i značajno povećana količina L3 memorije, do 24 MB (sa dosadašnjih 12 MB). Veći međuspremnik osigurava jezgri pristup kritičnim podacima za svoj rad, te je daleko brži od standardne radne memorije, što na kraju znači manje praznog hoda dok procesor čeka podatke.

Dodatne informacije odvojene od službenog predstavljanja navode i dvije vrste procesora: one snage 35 W, te jače snage do 45 W. Procesori sa 35 W snage imati će do četiri jezgre te jaču integriranu grafičku komponentu sa 96 EU-a. Jači 45 W procesori dolaze u verzijama sa 4, 6 ili 8 jezgri te imaju slabiju integirianu grafičku komponentu sa 32 EU. Ideja je vjerojatno da ovi jači laptopi ionako dolaze sa snažnim odvojenim grafičkim karticama.

Ovi procesori navodno će se direktno boriti sa AMD-ovom serijom 5000 mobilnih procesora (Cezanne-H) koji bi trebali biti bazirani na ZEN 3 arhitekturi.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel najavio i high-performance mobilne procesore 11. generacije za 2021. - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.