Garmin epix - 2.0 out of 5 based on 1 vote
Garmin epix

Garmin epix

Iskoristite mogućnosti do maksimuma

S obzirom na bogatu integraciju sportova u Garminovim satovima, teško je uspoređivati ih s drugim proizvođačima

Garmin je na velika vrata predstavio novi premium sat, epix (druge generacije) koji sa sobom donosi jednu ogromnu novost. Naime, nakon nekoliko uspješnih mid-range modela, sada prvi puta dobivamo premium sat s AMOLED zaslonom u Garminovoj ponudi.

 

snig

Pregled widgeta: Garmin ima atraktivan brzi pregled svih widgeta čije podatke možete proširiti jednostavnim klikom

 

Riječ je o satu koji dolazi s funkcijama Garmin Fenixa 7 tako da ne gubite funkcionalnosti niti mogućnosti, no dobivate zaslon koji ima sve prednosti AMOLED tehnologije, od veće rezolucije, tako da je sav prikaz sadržaja oštriji, do čitljivosti u zahtjevnim uvjetima. Kao i Fenix linija, epix također ima touchscreen kontrole kao i navigaciju s gumbima, pa s te strane postojeći korisnici neće imati problema za naučiti se kontrolirati sat, dok će za nove korisnike sat nuditi jako velik broj opcija koje sami s vremenom morate naučiti.

 

 3

Ovisno o sportu naći ćete već učitane karte, a Garmin ima spremljene skijaške i golf staze uključujući i sljemenski crveni spust

 

Ono što ćete brzo primijetiti je ogromna lista sportova koje sat može pratiti, a mi smo htjeli vidjeti kako izgleda rad na sportu kojeg drugog mainstream sata. Kako to već bude s Garminom, sat ne dolazi samo u jednoj verziji, već na izbor imate dva modela (ne gledajući opcije boja). Prvi, standardni model dolazi s čeličnim kućištem, standardnim staklom i 16 GB interne memorije za pohranu glazbe i drugih podataka.

 

 snig 2

Prava prilika, uhvatili smo sam kraj sezone na Sljemenu za testiranje zanimljivh epix funkcija te potvrdili da se i AMOLED zaslon može koristiti bez problema u svim uvjetima

 

Druga verzija za samo 100 eura više nudi kućište od titanija, safirno staklo sprijeda koje je nešto otpornije na grebanje, dolazi s „pozicioniranjem u više frekvencijskih opsega” i na kraju ima 32 GB interne memorije. Mi na testu imamo crni safirni model s boljim GPS praćenjem te smo ga odlučili provozati na dan skijanja. Sat prati ovakve sportove zahvaljujući većem broju senzora koji, osim same lokacije, prate vaše otkucaje srca, temperaturu, tu su kompas, žiroskop i barometar koji pomažu satu da se locira u prostoru, ali i prati vaše pokrete.

 

Screenshot 20220321 160638 

Novi epix koristi veći broj tehnologija praćenja s višepojasnom tehnologijom za brzo pronalaženje precizne lokacije

 

Barometar je ovdje bitan jer precizno mjeri nadmorsku visinu na kojoj se nalazite, a samim time može pratiti intenzitet spusta kojim smo išli kao i brzinu kojom se krećemo. Nakon što smo se popeli na Sljeme, slijedio je pravi test novog epix sata te možemo potvrditi da se odlično vidi na danjem svjetlu. Sat smo testirali na potpuno standardnim postavkama kakve dobijete kada ga tek postavite, a ima senzor svijetla tako da će optimizirati snagu osvjetljenja zaslona prema uvjetima okoline, a na danjem svijetlu ima maksimalnu snagu koja je dovoljna da smo sat mogli bez problema vani vidjeti. Garminov dizajn sustava koristi se visokim kontrastom na zaslonu, pogotovo kod prikaza bitnih podataka tako da ih je lagano prepoznati i pročitati. Nakon što dođete na lokaciju, ono što ćete cijeniti svakako je plaćanje satom koji podržava beskontaktno plaćanje, pa ne morate stalno vaditi novčanik, već je dovoljno otključati sat i platiti samim približavanjem sata POS uređaju. Plaćanje je zaključano šifrom kako bi se izbjeglo nedozvoljeno plaćanje u slučaju da izgubite sat.

 

 Screenshot 20220321 160646

Brzi pregled: svaka vježba imati će prikazane glavne podatke spremljene u kalendar, a detalji su dostupni na mobitelu

 

Nakon što ste spremni za akciju, na satu odaberite sport, a sustavom se u potpunosti može upravljati bilo touchscreenom, bilo gumbima na stranama sata. Za brzo upravljanje ipak ćete se morati naviknuti na sustav jer ipak imate šest gumbi za upravljanje, no Garmin čak stavlja opis rada gumba oko samog ruba sata. Kada pokrenete vježbanje, generalno će biti prikazane osnovne informacije i metrike oko same vježbe, a kod skijanja možete vidjeti udaljenost, prijeđenu nizbrdicu te brzine kretanja. Sat će vas također obavijestiti koliko će dugo baterija trajati mjereći odabranu vježbu, a skijanje se može pratiti puna 24 sata prije nego se baterija potroši. Dok Fenix serija s transreflektivnim zaslonom sama po sebi dulje traje, nakon što pokrenete mjerenje vježbi, trajanje baterije kod Fenix i epix satova podjednako je, tako da ne žrtvujete bateriju prelaskom na epix seriju satova. Sat standardno prikazuje vrijednosti trenutnog laufa, no možete pogledati ukupne vrijednosti koje ste do tada prešli, kao i vrlo detaljnu mapu skijališta te već prijeđenih puteva koju također možete kontrolirati i postavljati si ciljne lokacije.

 

 Screenshot 20220321 160722

 Detaljne grafikone određenih podataka možete usporediti s drugima kako biste vidjeli korelaciju snimljenih podataka kroz vrijeme

 

Ovdje se najbolje vidi napredak kod implementacije zaslona više rezolucije jer su karte jasnije, kao i sve oznake na njima, a novi touchscreen na premium satovima uvelike olakšava kontrolu nad kartama što je veliki plus nove Fenix, a samim time i epix linije satova. Sat sâm prepoznaje pauze između spustova, te će sâm i ponovno početi mjeriti kada se vi počnete spuštati. Kada ste gotovi, jednostavno zaustavite vježbu, a rezultate možete odmah vidjeti, zajedno s grafovima performansi te naravno zonama otkucaja srca u kojima ste bili za vrijeme rekreacije.Za ozbiljnije praćenje svih sportova, nakon što je sat u blizini mobitela, svi podaci će se sinkronizirati u Garminovu Connect aplikaciju na vašem mobitelu gdje imate pristup još većem broju podataka koje možete pogledavati, grafove koje možete usporediti s drugim mjerilima, a svi podaci se lagano mogu i eksportirati u datoteku lako čitljivu drugim aplikacijama za praćenje sporta, ovisno o tome koju vi koristite. Za kraj napomenimo samo da sat trenutno dolazi u samo jednoj veličini promjera 47 mm te je stoga po nama idealan većim zapešćima s vrlo impozantnim dizajnom.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Garmin epix - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.