Top IPTV i streaming usluge

Top IPTV i streaming usluge

Što i kako gledati na TV-u?

 Za pažnju gledatelja na domaćem tržištu bore se IPTV usluge telekom operatera sa sve raznovrsnijom ponudom streaming servisa. Isprobali smo sve dostupne na našem tržištu i napravili sveobuhvatni pregled onoga što nude.


Sadržaj na linearnoj ili nelinearnim platformama ostao je isti kao i prije, ali se kroz zadnjih petnaestak godina promijenio način konzumacije. Nove generacije, a i one starije, više neće čekati petak u 20 sati za pogledati novu epizodu neke serije. Trend je da su svi programi, serije i filmovi dostupni na par klikova na zahtjev. Serije poput Sopranosa u ranim 2000-im ili Breaking Bad koja se pojavila 2008. godine, jedne su od prvih uz koje se veže pojam binge gledanja, odnosno gledanja cijelih sezona ili velikog broja epizoda u maratonu. Megahitovi poput Game of Thrones, Stranger Things, Better Call Saul i slični zaslužni su zašto su streaming servisi i televizijske serije oduzele primat ekskluzivnosti i visoke produkcije holivudskim filmovima.

A kako se s takvom navalom na zahtjev dostupnog sadržaja bore ponuđači televizijskih paketa? Neke stvari Netflix ili HBO i dalje ne nudi, a to su informativni i sportski program koji se i dalje gleda uživo. Osim toga, TV paketi prilagodili su se dodavanjem sadržaja na zahtjev, bogatom videotekom i aplikacijama za gledanje u pokretu. Manje-više svi nude uslugu snimalice ili gledanja programa sedam dana unatrag, što znači da, slično kao na Netflixu, možete jednim klikom pogledati propuštenu Knjazovu epizodu „Pametan kao vrana, hrabar kao jež“.

Velika konkurencija najčešće je pozitivna stvar i vodi do boljeg izbora za korisnike. U slučaju naše teme, situacija se razlikuje za IPTV televiziju i streaming servise. Kod ponude telekom operatera, oštra konkurencija dovela je do toga da svaki od njih ima iznimnu ponudu kanala, a jedino ozbiljno raslojavanje vidljivo je u ponudi sportskih sadržaja, pri čemu jedan operator ima Arena Sport programe, drugi Sport Klub, a treći dodatno i ekskluzivna prava za svoj jedinstveni Max Sport. Budući da su sportski programi nešto što se gleda uživo i što se ne može piratizirati ili gledati na drugoj platformi, upravo su oni među ključnim polugama za privlačenje korisnika.

 

20230217_1838541.jpg

Pravi ugođaj za test: OLED pametni televizor i zatamnjena soba za sate pregledavanja zanimljivih serija i filmova

 

Man-Cave-Geekovsko-gnijezdo-uzitka.jpg

Sadržaj je bitniji:  Niti najbolji setup za kućno kino neće biti dovoljno dobar ako nemate vrhunsku TV ili streaming uslugu

 

Kako se kod telekom televizijskih ponuda događa rat za sportska TV prava, još se gore raslojavanje dogodilo kod streaming servisa. Od Netflixa, koji je stariji brat ostalim takmacima na tržištu, dobili smo gomilu konkurenata. I dok na papiru to zvuči zanimljivo, zbog tog raslojavanja niti jedan od streaming providera nema više takvu širinu sadržaja. Stoga će ljubitelji Star Wars svemira morati uzeti jednu pretplatu i na to još jednu ako žele posjetiti zemlju Pjesme leda i vatre. Usluge su postale skuplje, a nude manje nego prije.

Nije sve ni u sadržaju

I dok IPTV kojeg nude telekom operatori dolazi sa set-top-boxom i namijenjeni su gledanju na jednom televizoru, uz dodatnu mogućnost streamanja na mobilnim uređajima, streaming servisi ovisno o paketu mogu se gledati na više uređaja. S takvom mogućnosti, mnogi dijele svoje lozinke, pa se nečiji Netflix računi gledaju u šest kućanstava i na brojnim uređajima. Toga je svjestan i Netflix koji kreće u borbu s tom praksom.

I jednoj i drugoj vrsti usluge veliku prijetnju predstavljaju ilegalni IPTV servisi. Oni funkcioniraju kroz aplikaciju na pametnom televizoru ili u browseru, koštaju znatno manje nego standardni TV paketi i nude agregaciju ponude apsolutno svih operatora plus ekskluzivnih filmskih sadržaja. Uz to što nisu u skladu s tržišnim natjecanjem, oni nose i nesigurnost usluge, te ne postoji kvalitetna korisnička podrška ili prava potrošača.

 

P1000062.jpg

Kategorizacija: Gotovo svaki servis pokušava servirati relevantan sadržaj, kao u slučaju HBO Maxa i njihove kategorije najgledanijih filmova i serija

 

P1000048.jpg

Adutom u glavu:  Glavni meni kod Disney + pokazuje najjače sadržaje grupirane u kategorije Disney, Pixar, Marvel i Star Wars

 

Što smo mi gledali?

Protekli mjesec gledali smo puno televizijskih programa, isprobavali usluge na zahtjev, snimalice i aplikacije, a sve to ne bi li na najbolji način predstavili dostupne usluge. Zanimala nas je intuitivnost sučelja, kvaliteta i brojnost sadržaja, mogućnosti prikazivanja u visokoj rezoluciji i HDR sadržaji za streaming providere. Isprobali smo sve sadržaje na kvalitetnom Android TV OLED televizoru, ali smo i za sve koji to imaju gledali sadržaje i na mobilnim aplikacijama.

Jedno je sigurno – nikad nije bilo više sadržaja i pravi je izazov odabrati najbolje. Često će se konačni odabir svesti na omiljenu seriju ili sportski kanal, a za one koji nemaju takve snažne preference, vjerujemo da će naš detaljni vodič itekako dobro poslužiti.

 

P1000057.jpg

Sve smo kupili:  Na sučelju pametnog televizora nije loše vidjeti ikonice top streaming usluga

 

tablica_opcija.png

 

A1 optički Internet i TV paketi

Lako mijenjanje TV paketa i usluga bez ugovorne obveze

- TV ponuda A1 Hrvatska ukupno nudi više od 220 kanala, brojne sadržaje na zahtjev i uključuje HBO MAX pretplatu. Za više od 650 tisuća kućanstava dostupna je uz gigabitni optički Internet.

 

A1.jpg

 

Prilagodljivost i lako mijenjanje usluga među najatraktivnijim su značajkama A1 usluge koja objedinjuje Internet i TV pakete. Budući da A1 ima najveću fiksnu mrežu nove generacije baziranu na optici koja je dostupna za više od 650.000 kućanstava, što je skoro polovica svih kućanstava u Hrvatskoj, sve usluge koje proizlaze iz te vrlo brze bazne ponude ističu se kvalitetom. Ti će brojevi do kraja godine biti još impresivniji jer će se optika provesti do preko 800.000 kućanstava. 

Što donose TV paketi

Sve usluge interneta i televizije u A1 Hrvatska mogu se koristiti bez ugovorne obveze, a puno se pažnje posvetilo jednostavnosti odabira, pa korisnici imaju na izbor tri Osnovna TV paketa: Obiteljski, Filmski i Sportski. Ako se odaberu svi paketi, ukupno ćete imati više od 220 TV kanala, a ponuda A1 televizije donosi sadržaje na zahtjev te HBO MAX pretplatu uz cijenu od 19,91 €. Novi korisnici imaju priliku prvih šest mjeseci za 0,13 € koristiti optički Internet i TV uslugu s jednim osnovnim paketom po izboru.

 

prijatelji-1.jpg

 

Osnovni sportski paket

Jedan od najpopularnijih odabira je sportski paket, preko kojeg ćete od atraktivnih natjecanja moći gledati sve utakmice UEFA Lige prvaka, Europa lige, Konferencijske lige te engleske, španjolske, francuske i talijanske lige. Među brojnim sportovima izdvajamo i košarkašku NBA ligu, te jednu utakmicu kola HNL-a koja se emitira na HRT-u. Osnovni sportski paket uključuje sve Arena Sport dostupne kanale, ali i gaming programe poput GameHub, Arena eSports i Gametoon. Tu su i informativni, dokumentarni, dječji, glazbeni i lifestyle programi.

Filmski i Obiteljski paket

Osnovni filmski paket uključuje premium kanale kao što su HBO, HBO2, HBO3, CINEMAX, CINEMAX 2, CINESTAR PREMIERE 1, 2 i dodatnih 16 vrhunskih filmskih kanala. Korisnicima je dostupan najbolji filmski sadržaj koji uključuje HBO MAX pretplatu za 11,95 € mjesečno, a tu su uključena i dva top sportska kanala Arena Sport 1 i Arena Sport 3. Osim filmskih kanala, paket uključuje i odličan izbor informativnih, dokumentarnih, dječjih, glazbenih i lifestyle te regionalnih kanala.

Ako u kućanstvu imate djecu, Osnovni Obiteljski paket donosi najširi izbor dječjih kanala, ali u njega su uključeni i lifestyle, glazbeni, dokumentarni te regionalni kanali, kao i najbolji informativni. Ukupno ćete dobiti 167 kanala u Obiteljskom paketu. Baš kao i kod Filmskog, u Obiteljski su uključena dva premium sportska kanala Arena Sport 1 i Arena Sport 3.

 

prijatelji-3.jpg

 

Moderni pristup TV-u

Televizijski paketi A1 dolaze uz digitalni prijamnik koji donosi više od TV kanala uživo i ukoliko nemate Smart TV doma, putem A1 TV paketa možete gledati YouTube, YouTube Kids ili Amazon Prime Video. Videoteka ima ogromnu bazu od preko 20.000 naslova koji stižu u bazu ubrzo nakon kino distribucije. U pretplatu su uz HBO MAX uključeni i Pickbox NOW te RTL Play i Nova PLUS streaming servisi, kao i vrlo zanimljiva Video učionica. Za korisnike koji ne prate televiziju uživo, uz navedene streaming opcije nudi se i TV sadržaj dostupan unutar sedam dana, pa ako ste nešto propustili, lako to možete pogledati.

Još jedna prednost A1 TV ponude je i TV u pokretu preko Xplore TV aplikacije, odnosno vaš omiljeni TV sadržaj dostupan je u bilo kojem trenutku na mobitelu, tabletu ili laptopu.

 

modernia1.jpg

 

A1 streaming usluga XPLORE TV:GO

Televizijsku ponudu A1 moguće je dobiti i kao streaming uslugu. XPLORE TV:GO usluga složena je u tri jednostavna paketa, prilagođena preferencijama korisnika.

LIVE TV paket s više od 55 linearnih kanala (uključujući, uz nacionalne kanale, i Arena Sport 1 i 3 te vrhunske filmske, dječje i dokumentarne kanale), BINGE TV paket s najboljim video sadržajem na zahtjev (HBO, PICKBOX, DA VINCI, RTL PLAY) te POWER TV koji je kombinacija LIVE TV i BINGE TV.

Ljubitelji sporta mogu aktivirati dodatni Sportski paket koji uključuje sve Arena Sport kanale. Ponuda uključuje gledanje sadržaja s kanala do sedam dana unazad, a nakon aktivacije dobit ćete prvi mjesec bez naknade i nema ugovorne obveze. XPLORE TV:Go dostupan je na svim mobilnim operativnim sustavima za tablete i pametne telefone, laptopima i računalima kroz web sučelje te kao aplikacija na pametnim TV uređajima LG, Samsung i Hisense proizvođača.

S obzirom da je Internet i TV ponuda samo djelić onoga što nudi A1 Hrvatska, moguće je povezivanje s drugim uslugama. Uz to što je A1 ponuda najkonkurentnija, korisnici povezivanjem mobilnih i fiksnih usluga u MOZAIK pogodnosti štede do 3,98 € po svakoj od njih. Povezivanjem četiri usluge ostvaruju ukupnu uštedu od 15,93 €.

 

lap.jpg

 

MAXtv

 

20230219_152437.jpg

Premium sadržaji:  U MAXtv ponudi dostupni su atraktivni kanali kao Cinestar Premier Plus ili HBO

 

Gledanje u pokretu i snimalica u svim paketima

Jedan od najstarijih brandova IPTV ponude u Hrvatskoj je MAXtv koji dolazi u ponudi Hrvatskog Telekoma. Od specifičnosti vezano za ponudu ističe se mogućnost gledanja istovremeno na televizoru i putem mobilne aplikacije na pametnom telefonu. Za gledanje na više televizora u kućanstvu potrebno je dodatno platiti. Svi paketi MAXtv ponude dolaze uz uključenu snimalicu i MAXtv To Go aplikaciju, pa ako gledate nešto na mobitelu možete lako nastaviti na televizoru.

 

20230219_152318.jpg

EPG: Klasično sučelje s detaljnim informacijama o trenutačnom rasporedu programa na kanalima

 

20230219_152524.jpg

Snimalica za sve: Korisni feature snimanja sadržaja i kasnije gledanje dostupan je u svim paketima

 

Osnovni paket programa uključuje 109 kanala i ima solidan mix sportskih koji uključuju dvije Arene i Max Sport 1, filmskih koji uključuju jedan Cinestar TV, Klasik i sve Fox programe, te solidnu mješavinu dokumentarnih i dječjih programa.

Ako niste zagriženi ljubitelj mnoštva kanala postoji MAXtv Mini Paket koji košta 3,98 eura i nudi 51 najgledaniji program uz Arenasport 1 i Pickbox TV od „jačih“ kanala. Kao i ostali operateri, MAXtv ima ponudu dodatnih paketa. Cinestar Premier košta dodatnih 3,85 eura, prošireni paket u kojemu dobivate dodatnih 34 programa iznosi 6,50 Eura, a HBO Premium s kojim dolazi i HBO Max pretplata košta 7,83 eura.

 

20230219_152353.jpg

Dodatne opcije: Pretplata uz odabrane TV kanale donosi bogatu videoteku, snimalicu, pay-per-view opciju, dodatne aplikacije i širok popis popularnih radio stanica

 

MAX Sport Extra, koji dodaje sve Arenasport programe, i drugi Max Sport kanal košta 14,33 eura, a moguće je odabrati manje dodatne MAX Arena pakete. Hrvatski Telekom otkupio je prava Hrvatske nogometne lige koja je ekskluzivno na Max Sport programima i time se pokušava diferencirati od ostale ponude. Kao dodatne ponude, na osnovni paket moguće je nadokupiti RTL, Talijanski, Njemački i Regionalni paket. Kroz sučelje MAXtv ponude moguće je na zahtjev gledati sadržaje kao što su Pickbox Now i HBO, a tu su i mogućnosti iznajmljivanja filmova iz videoteke.

 

tab.png

 

Iskon TV

Android TV i brojni TV paketići

 

ISKON.jpg

Preporuke:  Prema vašim preferencama u izdvojenim kanalima nalaze se često gledani sadržaji. Lako je dostupna i bogata HBO videoteka ako imate paket koji ju podržava

 

Dugogodišnji igrač na IPTV tržištu oduvijek je svoj imidž gradio na malo opuštenijem pristupu, nazivajući svoje korisnike Iskonovcima. Marketinški pristup ostao je manje-više isti kroz godine, a sama ponuda evoluirala je do danas kada je moguće Iskon TV gledati na klasičnom set-top boxu, ali i kroz aplikaciju na pametnom televizoru. Jedna od opcija koje su nam se svidjele jest gledanje programa na televizoru, pametnom telefonu i dalje na drugom televizoru koji ima aplikaciju, što znači da nećete biti ograničeni samo na jedan uređaj.

Iskon također nudi i zanimljive kombinacije paketa, gdje možete postati korisnik Iskon TV-a za samo 4 eura uz paket Idealni MIX TV sadržaja. Ipak, većini ovaj paket neće biti dovoljan jer, izvan standardnih nacionalnih TV programa dostupnih putem antena, daje tri sportska programa, nešto glazbenih i tri informativna. Dodatnih osam eura košta paket Filmovi i serije koji je za nove korisnike besplatan prvih šest mjeseci. U ovom paketu dostupni su CineStar, KinoTV, Klasik, AMC, TV1000 i M1 kanali te srodni kanali za serije uz dodatnu streaming uslugu Pickbox Now. Istu cijenu, od 7,96 eura, ima Sportski MIX koji ima Sport Premium 1 i Premium 2 programe, odnosno deset Arenasport kanala. UZMI SVE paket košta 21,21 euro i doista nudi sve najbolje sadržaje dostupne na Iskon TV-u, uključujući HBO programe, sve sportske kanale zajedno s MAXSport 1 i 2, te dječje, informativne, dokumentarne i ostale pakete.

 

IMG_20230217_175159765_HDR.jpg

Pregledno sučelje:  donosi lako pretraživanje sadržaja, a popis programa možete gledati i u klasičnom načinu. Digitalni prijamnik donosi i punokrvni Android TV na vaš televizor u slučaju da već nemate pametni televizor

 

Iskon nudi i TV paketiće s cijenom od 40 centi za HRT, RTL, Nova TV ili Informativni paket, preko 1,99 eura za paket filmovi, serije ili dokumentarci do skupljih paketa kao što su HBO Max ili HBO Premium te premium ili MAXSports paketi.

Android TV Box s kojim dolazi Iskon TV ima ugrađeni Chromecast, možete skidati aplikacije i igre s Google Play trgovine, gledati YouTube i povezati se putem Wi-Fi signala. Daljinski ima glasovno pretraživanje i vrlo jednostavan izgled. Iskon TV usluga nudi gledanje na zahtjev. Tu je standardno gledanje svih sadržaja sedam dana unatrag na dostupnim kanalima, a osim toga možete imati HBO Max, Pickbox Now ili Play Premium uslugu. Kao i kod drugih operatora, TV se uzima uz Internet (bez ugovorne obveze) koji je u trenutku pisanja teksta koštao 21,21 euro.

 

tabi.png

 

EON TV

Imaju i 4K programe

 

P1000073.jpg

 

Telemach kao nadogradnju svoje ponude nudi EON TV, IPTV uslugu koju je moguće gledati na gotovo bilo kojem uređaju. Uz set-top box koji nudi punu Android TV funkcionalnost, kvalitetan daljinski, ugrađeni Chromecast i mogućnost skidanja igara i drugih aplikacija s Trgovine Play, EON možete gledati putem aplikacije na pametnom televizoru ili na mobitelu, računalu i tabletu. Kod gledanja preko aplikacije na televizoru, navigacija kroz sučelje nije tako intuitivna i prebacivanje programa traži dodatni korak.

Sama ponuda u najskupljem premium paketu je jako dobra. EON nudi više od 190 kanala, pri čemu je njih 120 u HD kvaliteti, a tu su i Sportklub te Eurosport 4K. Za gledanje 4K kanala trebat ćete optički Internet i upravo uz njega Telemach najčešće promovira EON TV. Početni paket iznosi 6,90 eura i pohvalno je što se cjelokupni sportski paket nalazi unutar toga početnog razreda. Nažalost, za fanove sporta, a pogotovo nogometa, Sportklub kanali od poznatih liga imaju samo Bundesligu. S druge strane, ljubitelji tenisa i američkih sportova kao što su NHL i NFL doći će na svoje.

 

P1000074.jpg

Videoteka: Bogatu ponudu sadržaja na zahtjev EON vuče iz servisa kao što su HBO, Cinestar, Cinemax i Pickbox Now

 

P1000075.jpg

Velik broj kanala: Uzmete li Premium paket, broj kanala je doista ogroman, a kao potencijalnu slabost ističemo sportske kanale

 

P1000076.jpg

Filmski kanali: Neće vam nedostajati filmskih uzbuđenja, jer u najjačoj pretplati su svi dostupni programi

 

Screenshot_20230217_183513_EON_TV.jpg

Aplikacija: EON je dostupan i na mobilnim uređajima, pa programe i sadržaje na zahjev možete gledati u pokretu

 

Početni paket ima 80 kanala i video klub s oko 4000 filmova. EON Full TV druga je stepenica koja nudi više od 180 kanala za cijenu od 12,90 eura, registraciju na do tri uređaja i aktivno gledanje na jednom uređaju. Dodatno su ponuđeni filmski kanali Cinestar, AMC, SciFi, ali tek u Premium paketu koji košta 22,90 eura otključat ćete sve HBO pakete. EON konkurira drugima u ogromnoj količini kanala gdje su dostupni regionalni, informativni i glazbeni te velik broj kanala za djecu. Ono što je očiti minus je izostanak premium sportskih sadržaja koji su najpopularniji kod nas, te visoka cijena premium paketa. Samo sučelje bi se moglo i doraditi, ali dodatne funkcionalnosti koje dolaze sa set-top boxom pohvaljujemo.

 

tabe.png

 

 

HBO Max

Posljednji od nas

 

P1000061.jpg

Filmovi: HBO je jak igrač u području filmova. Od recentnih hitova tu su DC Universe hit Black Adam i Elvis, serijal o Jamesu Bondu i drugi atraktivni filmovi

 

Prije godinu dana HBO je rebrendirao svoju uslugu HBO to GO u HBO Max. Radi se o jednoj od najdugovječnijih streaming usluga koja je izrasla iz kabelskog američkog operatera Home Box Office. Ako koristite premium pakete telekom providera velika je šansa da već imate ovu uslugu, a ona ujedno i ponajviše podiže cijene dostupnih paketa.

Dvije su velike prednosti zbog čega je HBO Max popularan na našem tržištu. Prvi je potpuna lokalizacija sadržaja koja uključuje sinkronizirane animirane filmove te titlove za apsolutno sav sadržaj. Druga prednost je originalni program koji uključuje megahit serije kao što je aktualna The Last of Us ili nešto starije Zmajeva kuća, Igre prijestolja te klasici kao što su Sopranos ili Carstvo poroka. U filmskom dijelu tu je aktualni film Elvis, Black Adam, Batman i mnogi drugi. Kao i svi streaming servisi, HBO je izgubio nešto sadržaja, pa u animiranoj ponudi više nema toliko filmova otkada je pokrenut Disney+. Cijena usluge je 6,99 eura mjesečno, a uzimanjem godišnje pretplate moguće je uštedjeti 34%. Sučelje aplikacije je kvalitetno izvedeno neovisno o tome gledate li na televizoru, mobitelu ili laptopu i zapamtit će gdje ste stali. Moguće je gledati na do pet uređaja odjednom te stvoriti više profila, pri čemu djeca za ulazak u profile odraslih moraju znati šifre.

 

P1000064.jpg

 Za najmlađe: HBO Max je otvaranjem drugih servisa poput Disney + izgubio podosta animiranih sadržaja, ali i dalje ima bogatu knjižnicu u potpunosti lokaliziranih naslova

 

P1000062.jpg

Originali:  Blockbuster serije zaštitni su znak HBO servisa, od davnih Sopranosa, do ogromnog hita Game of Thrones i aktualnih serija Zmajeva Kuća i The Last of Us

 

tabh.png

 

 

Netflix

Pali, ali i dalje kralj?

Netflix je dugo vremena bio neosporni kralj video streaming usluga s ogromnom bazom sadržaja, kvalitetnom uslugom i prihvatljivom cijenom. Sve to počelo se osipati kako su kuće koje proizvode sadržaj, poput Paramounta, Disneya i drugih, same krenule u otvaranje streaming usluga. Netflix je u očitom problemu s osipanjem broja korisnika krenuo u borbu s dijeljenjem lozinki, učestalom pojavom gdje je jedan premium korisnik podijelio svoj račun s više ljudi. Uz to, sada nudi jeftiniju baznu pretplatu koja dolazi uz oglase. Tako osnovna pretplata košta 4,99 eura i nudi gledanje na jednom uređaju. Standardni paket omogućuje gledanje na dva, a premium na četiri podržana uređaja, pri čemu standardni nudi Full HD razlučivost, a tek Premium 4K sadržaje. Cijena za standardni paket iznosi 7,99 eura, a Premium je 9,99. Unatoč mnogobrojnim izgubljenim sadržajima, Netflix i dalje ima jake adute. Wednesday je aktualni hit među serijama, Stranger Things je svevremenski klasik kao i Kuća od papira. Vikinzi, Ti, Živi mrtvaci i Narcos samo su neke od serija koje su oduševile korisnike. Jedna od prednosti je i međunarodna produkcija koja je iznijela fenomenalnu francusku seriju Lupin ili globalni korejski fenomen Igra lignje. Netflix ima jedno od najboljih sučelja i, iako možete beskonačno skrolati kroz gomilu sadržaja, nudi ljestvice najpopularnijih i trendi sadržaja globalno, u Hrvatskoj i preporuke prema kategorijama.

 

P1000065.jpg

 Sučelje: Netflix ima jedan od najintuitivnijih izbornika s brojnim preporukama po popularnosti u zemlji, ukupno i prema vašim preferencama

 

P1000068.jpg

Ima i 4K i HDR: Netflix uz ogromnu količinu sadržaja nudi zavidan broj filmova i serija u UHD rezoluciji i s podrškom za HDR

 

tabn.png

 

 

Prime Video

Pretplata koju možda već imate

Amazon se brzo nakon Netflixa pridružio streaming tržištu, no iako ima bogatu knjižnicu sadržaja nije se uspio nametnuti kao jedan od globalnih streaming igrača. S obzirom da streaming servis dolazi zajedno s pretplatom na Prime usluge koje uključuju povoljnije i brže dostave te Kindle knjige i druge pogodnosti, Amazon se možda i ne mora pretjerano truditi. Kako tvrtka dominira u sektoru online kupovine, sjevernoameričko i zapadnoeuropsko tržište ima velik broj korisnika. Prime Video prisutan je na većini televizijskih pametnih sustava, no u Hrvatskoj nema veliku bazu korisnika, a odnos Amazona prema našem tržištu vidljiv je i po izostanku lokalizacije u vidu titlova. Oni su prisutni na rijetkim novim naslovima. Što se tiče eksluzivnog sadržaja, veliki pomak napravili su kupnjom Top Gear emisije, odnosno voditeljskog trojca koji za njih tradi The Grand Tour. Od poznatijih serija kroz vrijeme Amazon nudi The Expanse i Man in the High Castle, a među novijim izdanjima tu je The Rings of Power, kontroverzan povratak visokog budgeta u svijet Gospodara prstenova, Carnival Row s Orlando Bloomom u glavnoj ulozi, animirana serija Invincible iz pera kreatora The Walking Dead i Harlem, komedija o prijateljicama koje žive u Harlemu. Outer Range i Reacher još su dvije nove obećavajuće serije. Amazon ne briljira u izboru filmova. Ako ionako koristite Amazonove usluge, Prime je odličan dodatak ili ako želite streamati Star Trek nastavak u vidu serije Picard. U drugim slučajevima desetak dolara možda je bolje preusmjeriti na neke servise prilagođenije našem tržištu.

 

Prime_1.jpg

Pregledno sučelje: Sadržaj možete filtrirati po kategorijama ili vrstama. Ako volite Tolkiena, Zvjezdane staze ili dosta originalnih sadržaja, u ponudi Amazon Prime Videa je vrlo dobar izbor

 

Prime_2.jpg

Nije lokalizirano: Iako postoji dosta opcija za odabir titlova i audio jezika, vrlo je malo sadržaja lokalizirano na hrvatski. Također možete birati kvalitetu streama što se očituje u količini podatkovnog prometa

 

tabp.png

 

 

Disney+

Za ljubitelje Star Wars, Marvel i Pixar sadržaja

Disney+ izbio je svojom pojavom jake adute svim ostalim streaming uslugama. Cjelokupna Disney i Pixar produkcija više nije dostupna na servisima kao što je Netflix i drugi. U isto vrijeme, ako volite Star Wars i Marvelove filmove o superjunacima, ne trebate ništa više osim Disney+ pretplate. Kompanija je iscijedila i zadnji atom iz Star Wars sage sa serijalom filmova i odličnih serija kao što je Mandalorian, The Book of Boba Fett i Obi-Wan Kenobi. Wakanda Forever, Ant-Man i cjelokupni serijal Marvelovih filmova možda je i ponajbolji adut Disney+ streaminga. Ono što nije dobro je sučelje koje nije na razini HBO i Netflixa po intuitivnosti, iako boljem snalaženju pridonose tabovi s Disney, Pixar, Marvel i Star Wars sadržajem. Puno veći minus za neke bi korisnike mogao biti potpuni izostanak lokalizacije sadržaja, pa među ponuđenim titlovima i sinkronizacijama zasada nema hrvatskog jezika. Cijena pretplate je 7,99 eura mjesečno i ako uzmete godišnji paket dobit ćete ga za cijenu od 10 mjeseci. Usluga podržava više profila i može se gledati na televizoru, računalu, mobilnim uređajima i novoj generaciji igraćih konzola.

 

P1000046.jpg

Marvel: Disney + središnje je mjesto za ljubitelje filmova o superjunacima, a iza velikih hitova stoji Marvelov svemir

 

P1000054.jpg

Izbornici: Do sadržaja možete preko kategorija u hamburger izborniku, odabirom na neki od studija ili na neku od franšiza u widgetima glavnog ekrana

 

P1000050.jpg

Bogate opcije, ali :  Među audio i opcijama titlova nema još lokalnog sadržaja, no iz Disneya su nam rekli da se na tome radi

 

tabd.png

 

 

Sky Showtime

Maverick, vesterni i brojni legacy sadržaji

Sky Showtime novi je streaming servis koji se agresivno reklamira na našem tržištu. Definitivno najjači hit je remake akcijskog spektakla Top Gun Maverick i The Northman, filmski spektakl na temu Vikinga. Od originalnih serija Sky nudi Tulsa King sa Sylvesterom Stalloneom u naslovnoj ulozi te western serije Yellowstone i 1923 u kojoj naslovne uloge igraju Harrison Ford i Helen Mirren. Jeremy Renner glavni je glumac u uspješnoj seriji Mayor of Kingstown. Servis nudi katalog sadržaja od produkcijskih kuća kao što su DreamWorks, Paramount+, Peacock, Showtime, Sky i Universal. Stoga servis nudi poznate starije franšize poput Povratak u budućnost, Indiana Jones, Mission Impossible, Transformers i serije kao što su Kalifornikacija, Downtown Abbey, Dexter, House ili Parks and Recreations.

Ono što nam se svidjelo kod Sky Showtime servisa je lokalizacija, pri čemu serije i filmovi dolaze s hrvatskim titlovima, a animirani i drugi sadržaji za djecu imaju sinkronizaciju. Nažalost, izbor sadržaja za djecu nije na razini nekih drugih streaming servisa, a ističu se franšize Nickelodeon kanala. Sučelje aplikacije je vrlo dobro, sve se izvodi brzo i bez zastajkivanja. Ono što nedostaje, uz više ekluzivnog sadržaja jesu opcije podešavanja kvalitete streama. U slučaju da imate kvalitetnu internetsku konekciju, stream može ići i do 4K rezolucije, no niti u jednom trenutku nećete moći znati u kojoj kvaliteti gledate osim po vizualnom dojmu. Cijena ovog streaming servisa je 5,99 eura mjesečno.

 

Screenshot_2023-02-20_12.57.39.jpg

Westerni: Uz Tulsa Kinga i Mayor of Kingstown, Sky Showtime nudi nekoliko western serija poput 1923 i Yellowstonea

 

20230220_130042.jpg

Najveći hit: Agresivna promocija u Hrvatskoj išla je za Showtime kroz Top Gun, ali osim velikog kino hita servis ima i nekoliko kvalitetnih originalnih serija

 

tabs.png

 

Ostale streaming usluge

Evo TV

Prešao u okrilje Hrvatskog Telekoma

EVOtv jedna je od dugovječnijih usluga koja se dugo distribuirala kroz poštanske urede. Ona funkcionira na način da se putem digitalnog prijamnika preko DVB-T2 signala dobiva signal, a ponuda paketa slična je MAXtv usluzi. Uz osnovni paket, moguće je odabrati dodatna tri paketa. Odaberete li sve (Film i djeca, regija, dokumentarci i vijesti, zabava i glazba, Cinestar TV i Mix paket) postoji mogućnost gledanja u pola cijene prvih 12 mjeseci. Od premium paketa tu su Sport 1, Sport 2 i HBO i Cinemax koji iznosi 5,96 eura.

 

LISTA.jpg

 

Terrakom

Dvije TV opcije

Terrakom je provider internetske infrastrukture za poslovne korisnike i u svojim paketima nudi opcije analogne kabelske televizije koja za 9,16 eura nudi 40 TV kanala. Moguće je odabrati i DIGI.TV opciju gdje za 13,14 eura mjesečno dobivate 70 digitalnih kanala, dodatne interaktivne usluge i mogućnost dodavanja premium paketa poput HBO-a i Cinemaxa. U osnovnoj ponudi nalazi se zanimljiv mix s čak šest dječjih kanala, dobar izbor glazbenih, dokumentarnih, informativnih i nešto skromnija ponuda sportskih i filmskih kanala.

 

televizija.jpg

 

Moviemix

Gledaj Oskarovce

Pomalo drugačiji koncept od ostalih servisa nudi Moviemix. Glavna pokretačka sadržajna snaga su mu filmovi dobitnici Oskara te pobjednici s filmskih festivala kao što su Sundance ili Berlinale. Na servisu je dostupan korejski dobitnik Oskara, Parasite, zatim The Hurt Locker, The King’s Speech i mnogi drugi. Servis ima sedam dana probnog razdoblja, nakon čega se naplaćuje između 3,98 eura i 7,96 eura, pri čemu najjači paket omogućuje gledanje na četiri uređaja istovremeno.

 

Moviemix.jpg

 

Pickbox Now

Traženje engleskih ubojica

Domaći streaming servis pokušava se konkurentnom cijenom boriti protiv ogromne konkurencije, a na ruku mu ide raslojavanje na tržištu. Cijena mjesečne pretplate je 3,85 eura, a odlučite li se za godišnju morat ćete izdvojiti 39,82 eura. Ako volite kvalitetne britanske kriminalističke serije, poput Poirota, Umorstva u Midsomeru ili Frostovog pristupa ili pak hitove poput Momci s Madisona ili Nashvillea, Pickbox nije loš odabir. Tu možete pronaći i ekskluzivno filmove V.C. Andrews te još niz zanimljivih sadržaja, ali isto tako nema blockbuster naslova u kategoriji filmova niti u kategoriji serija.

 

Pickbox_now.jpg

 

 

Pregled televizora mainstream klase

Mainstream alternative odličnih mogućnosti

Za sve koji si ne mogu priuštiti neki od OLED televizora visoke klase, donosimo pregled nekoliko zanimljivih mainstream modela pristupačnije cijene s našeg tržišta koji su odlična alternativa televizorima više klase.
Riječ je sve redom o aktualnim modelima poznatih proizvođača za 2022. godinu koji se odlikuju vrlo dobrim tehnološkim osobinama, više nego zadovoljavajućom opremljenošću te posjeduju moderne Smart TV platforme.

Samsung QE50Q60BA

ZA: Ovogodišnja cjenovno najpristupačnija serija Samsungovih QLED-a Q60B ima vrlo dobru kvalitetu slike pri prikazu SDR i HDR sadržaja. Tradicionalno Samsung u ovoj klasi televizora nudi odličan kontrast, vjerne boje širokog raspona i vrlo respektabilnu maksimalnu svjetlinu. Svakako je velika prednost ovog televizora i Samsungovo moderno i intuitivno softversko sučelje Tizen s podrškom za veliki broj aplikacija. Ove je godine dodana podrška za Google Duo, a ovaj model podržava i glasovno upravljanje te virtualne pomoćnike poput Bixbyja, Alexe i Googleovog Assistanta. Samsungov procesor Quantum Lite 4K je također jedan od ponajboljih u ovoj klasi televizora, uz kvalitetan upscaling te vrlo dobar prikaz slika u pokretu, uključujući i sportske sadržaje. Zahvaljujući Game modu i podršci za ALLM, gaming performanse su također solidne. Naglasimo konačno kako se modeli Q60B većih dijagonala također mogu pronaći po akcijskim cijenama, tako da možete pronaći i veći televizor po povoljnoj cijeni.

PROTIV: Ključni nedostaci Samsungovog Q60B-a su svakako izostanak pune podrške za HDMI 2.1, kao i izostanak podrške za Dolby Vision.

 

Veličina dijagonale: 50 inča
Rezolucija: Ultra HD 3.860 x 2.160 piksela
Tehnologija prikaza: UHD Neo QLED, Quantum Dot
Podržani HDR standardi: HDR 10 / HDR10+ / HLG / Quantum HDR 2000
Smart TV sučelje: Tizen 6.5

 

sam.jpg

 

LG 55QNED813QA

ZA: Mainstream serija LG-ovih QNED televizora ove nam godine donosi podršku za moderne tehnologije kao što su HDR 10 Pro i HDMI 2.1, a ovaj se televizor odlikuje i jako dobrim gaming mogućnostima zahvaljujući 120-hercnom panelu i podršci za VRR, ALLM i AMD FreeSync Premium. Već uobičajeno za ovu seriju televizora, LG koristi IPS panel s pozadinskim osvjetljenjem Edge LED. NanoCell tehnologija s prisutnim lokalnim zatamnjenjem poboljšava prikaz crne boje i općenito podiže ljestvicu po pitanju kvalitete prikaza. Ukupno gledano, dva HDMI 2.1 priključka pune propusnosti s podrškom za 4K na 120 Hz su veliki plus u ovoj klasi televizora. Nadalje, veliki prodajni adut ovog modela svakako je i LG-ovo webOS sučelje koje podržava brdo aplikacija, jednostavno je za korištenje, te ima veliki broj dodatnih opcija. Za sportske fanove ovaj će televizor također biti zanimljiv odabir, s obzirom na 120 Hz panel i relativno širok vidljivi kut, što ga čini pogodnim za korištenje u većem dnevnom boravku.

PROTIV: IPS tehnologija nažalost ne omogućuje dobar kontrast, što znači kako ovaj televizor nije pretjerano pogodan za prikaz HDR sadržaja, a osim toga, opremljen je nešto starijom verzijom Alpha procesora.

 

Veličina dijagonale: 55 inča
Rezolucija: Ultra HD 3.860 x 2.160 piksela
Tehnologija prikaza: NanoCell IPS LED
Podržani HDR standardi: HDR 10 Pro / HLG
Smart TV sučelje: webOS 22

 

lg.jpg

 

Philips 58PUS8507

ZA: Philipsov mainstream model koji se tradicionalno ističe atraktivnim dizajnom. Cijena mu je više nego povoljna s obzirom na dijagonalu od 58 inča. Opremljen je vrlo dobrim Philipsovim procesorom slike P5 Gen 5, koji omogućuje jako visoku kvalitetu slike. Dakako, velik razlog za kupnju ovog Philipsovog modela je pozadinsko osvjetljenje Ambilight koje omogućuje poseban doživljaj prilikom gledanju televizora. Direct LED tehnologija u kombinaciji s ugrađenim VA panelom zaslužna je za vrlo respektabilnu kvalitetu slike uz odličan kontrast, što se posebno ogleda u vrlo dojmljivom prikazu HDR sadržaja. Istaknimo i vrlo respektabilnu kvalitetu zvuka. Po pitanju Smart TV platforme, Philips se i dalje oslanja na Android 11 koji donosi veliki broj opcija prilagodbe te podržava zavidan broj aplikacija i streaming servisa, kao i virtualne asistente poput Alexe i Google Assistanta. Philips je ovogodišnji model također unaprijedio podrškom za VRR.

PROTIV: Nažalost, Philips i dalje kod svojih mainstream modela ne nudi punu podršku za HDMI 2.1, a maksimalna frekvencija osvježavanja od 60 Hz nije idealna za gaming i prikaz sportskog sadržaja

 

Veličina dijagonale: 58 inča
Rezolucija: Ultra HD 3.860 x 2.160 piksela
Tehnologija prikaza: Direct LED
Podržani HDR standardi: HDR10 / HDR10+ / Dolby Vision / HLG
Smart TV sučelje: Android 11

 

Philips_58PUS8507.jpg

 

Sony KD-50X80K

ZA: Sonyjev mainstream model za 2022. godinu se prije svega ističe atraktivnim dizajnom, procesorom slike X1, podrškom za sve moderne HDR standarde, uključujući HDR10, Dolby Vision i HLG, a svi ovogodišnji Sonyjevi modeli dolaze s najnovijim Google TV-om. Google TV svakako je jak prodajni adut ovog modela, uz veliki broj dostupnih aplikacija i podršku za Chromecast, Google Assistant i AirPlay 2. Kvaliteta slike je više nego dobra, s naglaskom na dobru dinamiku i jako dobar prikaz HDR sadržaja. Tradicionalno za Sony, filmovi i uobičajeni streaming sadržaj visoke kvalitete izgledaju više nego dobro uz kvalitetan upscaling sadržaja manje rezolucije. Sonyjev algoritam MotionFlow XR za interpolaciju i prikaz slika u pokretu na dobrom je glasu već godinama i ovdje će dobro doći. Što se tiče igranja i podrške za najnovije tehnologije, Sonyjev X80K podržava isključivo ALLM, ali ima neke gaming opcije prilagođene posebno PlayStationu 5.

PROTIV: Očekivano za Sony, ovaj je mainstream model nešto skuplji od konkurencije, a pritom ne podržava HDMI 2.1, dok ugrađeni 60 Hz panel nije osobito pogodan za gaming i prikaz sportskog sadržaja.

 

Veličina dijagonale: 55 inča
Rezolucija: Ultra HD 3.860 x 2.160 piksela
Tehnologija prikaza: Direct LED
Podržani HDR standardi: HDR10 / Dolby Vision / HLG
Smart TV sučelje: Google TV

 

sony.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Top IPTV i streaming usluge - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.