Hisense Laser TV projektor za duge filmske večeri

Hisense Laser TV projektor za duge filmske večeri

U VIDI-ju smo već par mjeseci u potrazi za odličnim projektorom koji bi nam mogao ispuniti prostorije zabavom, a Hisense ima novo rješenje i za taj problem.

Nedavno smo u potrazi za velikim dijagonalama testirali nekoliko mini projektora impresivnih mogućnosti za svoje dimenzije. No, brzo smo se zapitali što možemo dobiti s malo većim modelima, jer ipak je dolazak laserskih izvora svjetlosti u mainstream ponudu donio i nove mogućnosti proizvođačima.

Veliki problem kod projektora kupcima je uvijek bilo trajanje žarulje, njena zamjena, ali i glasan sustav hlađenja koji je nužan da sve skupa ne pregori. Dolaskom LED izvora svjetlosti stvari su se uvelike poboljšale, no i LED žarulje s vremenom gube originalnu svjetlinu, iako imaju impresivan životni vijek.

 

Hisense-Laser-projektor-C1-4.jpg

 

Konačno, tu su i laserske tehnologije koje imaju sve prednosti koje kupac može poželjeti, od oštre slike, dugog životnog vijeka, preciznih boja i iznimno visoke svjetline za svoje dimenzije. Povrh svega, hlađenje može biti značajno tiše jer se ovakvi sustavi i manje griju.

Na tržištu imamo Hisense short-throw projektore pod njihovom Laser TV rubrikom koji nude sve navedeno, no specifično su dizajnirani za dijagonale do 120” te se generalno montiraju poput televizora, bez lake mogućnosti za prebacivanje lokacija.

No, CES sajam ove godine ponudio nam je nova rješenja i proizvode koji taman dolaze i na naše tržište, a svakako ih se isplati razmotriti ako uređujete svoj dom. Za oko nam je zapeo Hisense C1 laserski projektor. Riječ je o „klasičnom“ projektoru čija se dijagonala povećava s udaljenošću projektora od zida.

 

Hisense-Laser-projektor-C1-2.jpg

Kao televizor: Projektor na sebi ima brzi VIDAA 6.0 Smart TV sustav tvrtke Hisense sa svim streaming servisima

 

Hisense ističe dijagonale od 65” do čak 300”, što bi svakako udovoljilo i najzahtjevnijim korisnicima, no bitno je imati na umu omjer udaljenosti projektora i dijagonale 1:1,2 što znači da mora biti udaljen od zida između 1,7 metara za 65” dijagonalu i 8 metara za maksimalnu 300” dijagonalu. Drugim riječima, možete ga lako koristiti i za noćno gledanje filmova na strani kuće uz malo pripreme.

Projektor koristi tri lasera, jedan za svaku boju (Trichroma Laser) te sliku dobiva s 0,47” DMD čipom ukupne svjetline do 1.600 ANSI lumena. S obzirom da ga nije potrebno intenzivno hladiti, gotovo je nečujan, a ima integrirana dva zvučnika snage 2x 10 W s JBL potpisom za dobivanje odlične prostornosti i podrškom za Dolby Atmos zvuk, kao i Dolby Vision sliku.

Prednost koja se ističe je pokrivenost BT.2020 spektra boja s impresivnih 110% tako da u potpunosti može iskoristiti filmske formate za vjernu reprodukciju slike.

Vrijeme za probu

Sve to bilo je dovoljno da nabavimo projektor i sami se uvjerimo gledajući nekoliko filmova, odlično opravdanje za provođenje radnih sati. Jednom kada projektor otpakirate, dočekuje vas kocka s dosta perforirane površine da omogući lagan protok zraka bez potrebe da se ventilatori napinju.

Projektor dolazi s nožicama koje možete prilagoditi za dobivanje željenog nagiba, kao i centralnog navoja za montiranje na standardne držače, a mi smo iskoristili tronožac za fotoaparat bez ikakvog problema. Ako se odlučite za montiranje na strop, sustav podržava i sve oblike postavljanja, bilo iza ili ispred platna.

Dolazi s eksternim napajanjem nalik onima od laptopa, a prema specifikacijama troši do 180 W energije. Nakon što smo ga usmjerili, odradili prvo paljenje i daljinskim upravljačem ga spojili na WiFi, sustav nas je tražio da napravimo račun za VIDAA OS, što je sustav za Hisense pametne televizore, gdje nas je dočekao prepoznatljiv layout aplikacija i početnog zaslona.

 

Hisense-Laser-projektor-C1-6.jpg

Treba isprobati: Stručna komisija pomno je proučavala sve aspekte projektora dugo u noć

 

Možemo odmah potvrditi da sadržaj lako možete podijeliti bežično s mobitela, opcija koja se uz USB utor i dva HDMI-ja pokazala kao odličan način da gotovo bilo koji sadržaj lako bacite na „veliko platno“.

VIDAA sustav podržava sve streaming servise koji su i kod nas popularni, a mi smo se odlučili za Disney+ i na njemu pogledali par filmova kako izgledaju u 4K rezoluciji na preko 100” dijagonale, koliko god nam je zid dopuštao.

Projektor na daljinskom upravljaču već ima kratice za popularne streaming servise, no tu su i gumbi za brzo biranje audio filtera (glazba, govor, film), kao i biranje same slike (dinamično, igra, itd.), a odmah smo se odlučili za FILMMAKER način rada koji je standardiziran, optimiziran da prikaže nešto topliju sliku idealnu za gledanje filmova, bez specijalnih softverskih efekata što je velik plus za filmoljupce.

 

Hisense-Laser-projektor-C1-8.jpg

Plug & Play: Kao i kod televizora, lako spojite dodatan ulaz žicom, a tu je i eARC za spajanje s modernim ozvučenjem

 

Projektor nudi i deset razina za brzo podešavanje svjetline prema vlastitim potrebama, no ne očekujte slabu opciju za spavaću sobu, već svojevrsni boost u svjetlini kada želite prikaz veće dijagonale. Korištenje sustava potpuno je jednako kao i na modernim pametnim televizorima te je lako naviknuti se, a s obzirom da žarulja traje preko 25.000 sati, možete ga gledati i umjesto televizora više od desetljeća prije nego istekne životni vijek laseru.

Na kraju večeri je najviše pitanja bilo oko cijene i nabave projektora, više nego o samom filmu što je svakako plus, a kod nas se već može lako nabaviti u većem broju trgovina. Jednostavan je odabir ako planirate imati veliku sobu za multimediju, a podržava i eARC sustav ako se odlučite na dedicirano ozvučenje prostora.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Hisense Laser TV projektor za duge filmske večeri - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.