Uvodnik - Vidi 256 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Uvodnik - Vidi 256

Uvodnik - Vidi 256

To jutro kad ustanete

Prvi ljetni mjesec bio je prepun tehnoloških pojava i novotarija svake vrste, ali ne smijem zaobići temu koja je ipak digla najviše prašine na ulicama naših gradova. Uberizacija nas je nakon više od godinu dana od dolaska, konačno pogodila i najavila promjene koje nikoga neće ostaviti ravnodušnima.

Tomislav 28 5

"Neće otići sami, već u paketu s vozačima Ubera. Otići će jer će ih tehnologija koja dolazi izbrisati"

Probudila je i gotovo trenutno naljutila sve tehnobojazne uspavance koji su se opravdano preplašili da će im dani dolaskom Ubera biti odbrojani, a njihova taksi služba izbrisana s popisa časnih zanimanja.
Baš kao što su jednog jutra dali otkaz zadnjem gradskom užigaču plinskih svjetiljki, jer su na gradskim ulicama moga grada upaljene ulične svjetiljke na struju, tako će doći i dan kada će i ti „omraženi“ uberovci ostati u svom krevetu jer im aplikacija više neće ponuditi niti jednu novu vožnju toga dana. Uberovci?! Oooo da, o njima pričam! Oni će postati tek zanimljiva crtica u mitskim pričama o izumrlim zanimanjima, poput prodavača pijeska za pranje rublja ili prodavača ulja za uljne svjetiljke. Bit će to samo priča o zgodnom trenutku povijesti u kojemu su ljudi, dok su još upravljali automobilima, nudili drugima da ih voze za novac. Zamislite.
To je svakako dobra vijest za naše taksiste jer im je jedina utjeha da neće spektakularno otići s ulica radi uberovaca koji sada krstare ulicama. Neće otići sami, već u paketu s vozačima ubera. Otići će jer će ih tehnologija koja dolazi jednostavno izbrisati. Učiniti će ih suvišnima i prije no što sebi pronađu neko novo zanimanje. Svima, čini mi se, promiču velike i znakovite vijesti da autoindustrija vrlo ozbiljno razvija i objavljuje ambiciozne planove o izbacivanju na tržište novih modela automobila koji će biti samovozeći, a pri tome i električni.
Deset puta manje sudjeluju u nesrećama, pijani ne lome bandere a niti gaze slučajno pješake jer tipkaju po mobitelu dok prilaze zebri. Ekonomičnije je kaže statistika (bar za sada) upravljač „dati u ruke“ umjetnoj inteligenciji samovozećeg automobila negoli čovjeku. Nemojte se iznenaditi kad za par godina na cestama gradova vidite flote samovozećih automobila za djeljenje u posjedu HEP-a ili nekog telekom operatera poput Vipneta ili Tele2. Tehnološki orijentirane korporacije rado će i brzo ući u ove izazove.
Nissan, BMW i General Motors već su u procesu testiranja gotovih funkcionalnih vozila, a GM sa Lyftom, svojim partnerom u projektu, i tech tvrtkom nuTonomy već ovaj mjesec kreće ulicama Bostona krstariti flotom vlastitih samovozećih automobila.
To jutro kad bude donosen zakon na razini EU koji će to regulirati, znat ćete da je svanuo novi važan dan u našim životima, koji će strelovito izmijeniti lica gradova i poslati taksiste ali i mnoga druga zanimanja u povijesne udžbenike i turističke brošure. Ući ćemo u doba umjetne inteligencije i robota.
Eto toliko o „problemu“ Ubera od mene. A sada slušajte što imam reći o broju koji držite u rukama. Ludilooooo :-) Na jednom jutarnjem redakcijskom sastanku odlučili smo složiti supermoćnu, i rekli bismo brutalnu, PC konfiguraciju  kako bi napravili testove u Vidilabu i objavili gomilu brojki o njezinoj urnebesnoj brzini. Ali koga to uopće zanima?? Rekli smo tada, ajmo testirati našu ideju kod pravih profesionalaca koji ne trpe sanjarenja, već im je ideja biti na vrhu sa tehnološkim rješenjima koja im zaista pomažu u poslu.
Naše remek djelo, Vidilab monster PC , obišao je 4 vrlo bitne tech tvrtke, gdje pravi profići točno znaju što im zaista treba. Vidilab monster PC našao se tako u rukama jedine hrvatske tvrtke koja radi za Europsku svemirsku agenciju, zatim u rukama svjetski poznatog animatora na Animafestu, potom na stolu tvrtke koja obrađuje milijune podataka u realnom vremenu te u tvrtki koja je poznata po izradi virtualnih svjetova. Nismo se posramili našeg Vidilab „stvora“ jer do sada na ovim prostorima nikad nitko nije toliko detaljno testirao svoju tehnološku PC umotvorinu kao mi sada. Sada znamo da znamo. Saznajte i zašto opet slavimo 100-ti broj. U rukama vam je 130 stranica čistog užitka, i ako bude prevruće na plaži dok ležite, jednostavno si ga stavite na glavu. Tako nećete ništa pročitati, ali će ljudi bar misliti da ste jako pametni jer na plaži čitate tehnološki časopis. VIDImo se za točno mjesec dan sa supervrućim ljetnim dvobrojem! :-)

Sadržaj časipisa Vidi 256 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.