Uvodnik - Vidi 275

Uvodnik - Vidi 275

Povratak u budućnost

Početkom godine osvanuo je na internetu urnebesno zabavan kratki video u kojem su dva 17-godišnja tinejdžera dobila zadatak da obave običan telefonski poziv klasičnim fiksnim telefonom s kružnim brojčanikom kakvi su do kraja 20-stoljeća bili na stolićima u hodniku u većini domova širom svijeta.

Urednik Tomislav Kotnik

Današnji osmoškolci teže koriste legendarnu Nokiju 3210 negoli najnoviji smartphone

  Dobili su, naime, zadatak da u 4 minute obave običan telefonski poziv pomoću nezgrapnog i glomaznog plastičnog uređaja spojenog žicom u telefonsku priključnicu. Bilo je zabavno gledati kako su ta dva mladića iz sekunde u sekundu „dekodirali“ uređaj pokušavajući shvatiti kako funkcionira, a koji su s lakoćom do prije 15 godina koristili gotovo svi na planetu, pa vjerojatno i osobe s ograničenim mentalnim kapacitetima.
Dizali su slušalicu, ubadali prste u rupe, pokušavali shvatiti čemu služi to okretanje plastičnog diska s rupama ispod kojeg su bili brojevi u krugu, priginjali glavu, slušali neobične zvukove iz slušalice i gledali u uređaj kao da gledaju Enigmu - super sofisticirani uređaj kojim su nacisti dekodirali svoje tajne poruke u svojim ubojitim podmornicama tijekom Drugog svjetskog rata. Frustracija je bila sve veća kako su minute prolazile, uređaj je zvrndao i „napinjao se“ u namjeri da dečkima ispuni želju da uspostave poziv, a u pozadini su se zločesti mentori ove ideje, očito nešto starije generacije, naslađivali mukom mladića što ne uspijevaju u tako jednostavnom zadatku. Pogledajte taj video na našim VIDI portalima pod naslovom Povratak u budućnost.
Video tog pokusa je zapravo super ilustracija onog što nam dolazi uskoro. Mnogi naši roditelji znali su popravljati automobile na način da su im trebali samo dijelovi, a sve ostalo rasklopili su i sklopili sami.
Danas ipak trebamo imati znanja da prčkamo po softveru koji se nalazi u mozgu našeg autića, a za koju godinu, kada na ceste masovno dođu električni i samovozni automobili, nećemo niti smjeti pristupati pogonskim i upravljačkim sklopovima jer će to biti opasno po život ako nećemo biti za to educirani. Novi uređaji će nuditi puno toga što sada ne možemo pojmiti i sami će znati što točno želimo s njima bez potrebe da ih „dekodiramo“. Izgubit ćemo vještinu upravljanja starim uređajima jer će nove generacije ljudi očekivati da uređaji znaju zašto ih trebamo, a ne da im to moramo reći.
Današnji osmoškolci teže koriste legendarnu Nokiu 3210 negoli najnoviji smartphone. Danas očekujemo da uređaji nude apsolutno sve da bi nam život učinili ugodnijim i ljepšim. Uređaji žele biti naša proširena stvarnost u svakom pogledu. Smartphone je postao uređaj kojim upravljamo svojim identitetom te gotovo intimna stvar svakog od nas. Vežemo se uz njega jer znamo koliko stvari nam može riješiti. Igranje, glazba, plaćanje, bilješke, kontakti prijatelja, naručivanje na pregled kod doktora, komunikacija s profesorima, klijentima, sve to danas nosimo u džepu i teško mogu zamisliti kako bi društvo funkcioniralo bez te čarobne pločice u našim džepovima.
Svake godine zato radimo najopsežniji mogući usporedni test Android smartphonea na ovim prostorima jer je to uređaj koji ćete ove godine sigurno kupovati za sebe ili neku blisku osobu. Moćne su to postale pile koje nude razne mogućnosti i teško je naći pravi uređaj u tom izboru za sebe za svega 1500 kn, a kada se uskoro u takve spravice ugradi 5G tehnologija, kročit ćemo u sasvim novo doba komunikacije.
Ovogodišnji CES u Las Vegasu oduševio je svakog tko voli tehnologiju, pa, naravno, i nas kojima nije bilo dovoljno stranica u časopisu da opišemo što sve možemo očekivati od nove generacije 8K televizora koji se srolaju u tuljac kada ih ne trebamo, laptopa koji su ekstremnih performansi u minijaturnim dimenzijama, kućanskih aparata koji znaju naše navike, električnih samovozećih automobila koji prilagođuju vožnju prema količini stresa koju pokazujemo do sasvim novih uređaja koji do sada nisu bili dio naših života.
Sve je to jako uzbudljivo i dio toga ćemo, naravno, testirati u našem VIDIlabu, a do tada uživajte u Igorovom pregledu s CES-a i, naravno, gomili nevjerojatnih tekstova ovog broja. VIDImo se s idućim brojem brže nego inače jer je ispred nas nešto kraća veljača. Uživajte do tada u zimskom ambijentu i našem novom broju.

Sadržaj časipisa Vidi 275 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.