SilentiumPC Navis EVO ARGB 240

SilentiumPC Navis EVO ARGB 240

Odličan omjer cijene i kvalitete

SPC je europski brend koji se bavi s nekoliko PC komponenata, a vodeno hlađenje računalnih procesora koje testiramo rezultat je evolucije već postojećeg proizvoda kojem je, među ostalim, dodana naprednija rasvjeta.

Navis EVO ARGB serija je poboljšanih hladnjaka od SPC-a i dolazi u svim standardnim veličinama, od jednog 120 mm ventilatora do njih tri, sa 240 i 280 modelima u sredini. Poljska kompanija fokusira se na cjenovno prihvatljive proizvode, pa ih možemo smatrati idealnima za naše tržište.

Bitno je da performanse budu konkurentne i lagano dolazimo do odluke za kupnju. Iako je najočitija promjena na hladnjaku dodatak LED lampic,a koje se mogu zasebno kontrolirati stvarajući zanimljive svjetlosne efekte.

Postoji još nekoliko nadogradnji poput novih keramičkih ležajeva za rotor pumpe te ojačanih cijevi s najlonskom presvlakom. Garancija na proizvod digla se s dvije na tri godine što je definitivno pozitivan pomak s obzirom na to da se cijena ne mijenja puno u odnosu na prošlu generaciju.

SilentiumPC Navis EVO 240 5

 

Krenimo od pumpe. Kockastog je dizajna za razliku od većine konkurentskih koje su valjkaste. Na dnu je bakrena pločica koja je s vanjske strane polirana i dolazi u direktan kontakt s procesorom.

Hladnjaci koje SPC nudi u ARGB seriji (osim 120 mm verzije) nude komponente za spajanje na Threadripper procesore, to jest TR4 priključak. Zato je dno pupe većih dimenzija od nekih konkurenata.

Unutarnja strana bakrene pločice ima sitne žljebove u koje je usmjerena voda koja cirkulira kroz sustav kako bi se maksimiziralo prebacivanje topline s bloka na vodu. CPU blok također ima ugrađenu pumpu za vodu čiji rad nije nadglasao ventilatore računala oko nje.

Pumpa brzo cirkulira tekućinu kroz sustav maksimizirajući hlađenje procesora. Na vrhu je logo, kao i nekoliko izreza te prsten oko bloka koji ispod sebe krije RGB rasvjetu. Može se kontrolirati softverom na računalu. Svjetlina nije zasljepljujuća kao kod nekih modela na testu, pa ju možemo nazvati suptilnom.

 

Dizajn određuje mogućnosti postavljanja

Izlaz iz pumpe su dva koljena za cijevi kojima cirkulira tekućina, a mogu se zakretati kako bi bilo lakše usmjeriti cijevi, ali i otvoriti dodatne mogućnosti instalacije samog hladnjaka. Početak cijevi ima montiranu i zavojnicu kako se cijev ne bi presavinula na počecima.

Cijevi su dovoljno duge za instalaciju na krovu kućišta za izbacivanje topline ili na njegovom prednjem dijelu za usisavanje zraka. Kako smo već spomenuli, zaštićene su dodatnom presvlakom od najlona koja štiti od mogućeg oštećenja na oštrim dijelovima kućišta pri instalaciji. Cijevi nas vode do radijatora AiO hladnjaka.

SilentiumPC Navis EVO 240 3

 

Radijator hladnjaka definicija je standardnog radijatora te nema značajnih karakteristika. Dizajniran je kako bi se na njega mogla postaviti dva ventilatora dimenzija 120 mm, a mogu se montirati s bilo koje strane.

Push/pull konfiguracija ostaje realna opcija prilikom montiranja, no bitno je samo pripaziti da imate dovoljno prostora u kućištu. Druga je stvar voditi računa o tome da su svi ventilator okrenuti u istom smjeru.

Montiranje ventilatora da gura zrak u radijator ili da da ga vuče iz njega neće imati značajnog utjecaja na performanse; savjetujemo da ga montirate kako bi vam najviše odgovarao u ugrađivanju.

 

Kada govorimo o dimenzijama, one iznose 120 x 275 x 28 mm pa neće biti nikakvog problema s ugradnjom na gotovo bilo koje kućište novije proizvodnje. Tekućina koja iz CPU bloka nosi toplinsku energiju ulazi na jednu stranu te tom polovicom teče dužinom radijatora po ugrađenim žljebovima.

Zatim se na suprotnoj strani radijatora prebacuje na drugu polovicu i teče natrag prema izlazu iz radijatora. Tako je maksimizirana površina za prenošenje topline na aluminijski radijator koji ima standardno gusta aluminijska krilca za disipaciju topline u zrak koji pak izbacuju ventilatori.

SilentiumPC Navis EVO 240 2

 

Ventilatori prema specifikacijama imaju hidrauličke ležajeve i neće im biti problem raditi u bilo kojem položaju. Imaju specificirani radni vijek od 50 000 sati što je pristojno vrijeme po čijem isteku ne znači da će odmah prestati raditi, no lagano škripanje u radu bi moglo postati jasno zbog trošenja ležaja.

Dizajn se fokusira na statični pritisak zraka kako bi ventilator mogao što efikasnije gurati zrak kroz gustu mrežu aluminijskog radijatora. S maksimalnom brzinom od 2300 okretaja u minuti mogu postati poprilično glasni, no većina zvuka je jednostavno zrak koji guraju.

 

Naravno, bolje je imati ventilatore jače snage koje možete kontrolirati, nego biti limitirani sporijim ventilatorima. Mliječno su bijele boje, a razlog brzo postaje očit. Naime, unutar kućišta motora nalaze se RGB LED-ice koje su usmjerene prema van i atraktivno osvjetljuju ventilator bez oštrog svjetla pa su ugodnije oku.

Rasvjeta se može kontrolirati softverski, ako vaša matična ima izlaz za povezivanje digitalnih LED-ica o čemu se najbolje informirati unaprijed kako ih ne biste krivo spojili jer drugi tip rasvjete koristi viši napon te će oštetiti ove LED-ice.

U slučaju da nemate taj izlaz, SPC u setu nudi maleni kontroler rasvjete s osnovnim efektima, poput “disanja” ili raznih boja.

SilentiumPC Navis EVO 240 6

 

Performanse ovog AiO sustava u rangu su s ostalim 240 mm modelima, no očita je razlika niža cijena koja bi mogla privući veliki broj novih buildera.

Dakako, zato ne nude ogromne garancije, ali vjerujemo kako može izdržati radni vijek gaming PC-a od otprilike 5 godina kada ga je ipak poželjno zamijeniti, ako brzi test ne pokaže da hladi procesor kao prvoga dana.

 

Ventilatore je lagano zamijeniti, ako neće ispravno raditi nakon isteka garancije. SPC reklamira hlađenje od 350W TDP, no to ne znači da u procesor možete poslati 350W snage i očekivati čuda. Gornja granica našeg AMD procesora bila je oko 200W nakon overclocka.

Sjetimo se kako TDP znači jako malo pošto nije riječ o standardu kojega se svi jednako drže.

SilentiumPC Navis EVO 240

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za SilentiumPC Navis EVO ARGB 240

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

SilentiumPC Navis EVO ARGB 240 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.