HP Victus 16-e0036nm

HP Victus 16-e0036nm

16-inčni mainstream gamer

HP-ovi mainstream gaming laptopi pod nazivom Victus dobrodošlo su osvježenje u ponudi ovog proizvođača. Odlikuju se vrlo dobrim omjerom cijene i gaming performansi, pri čemu im je ključna prednost u odnosu na konkurenciju veći 16-inčni ekran.

HP je prošle godine predstavio svoju novu seriju mainstream gaming laptopa pod nazivom Victus. Tržišno gledano Victus je osmišljen kako bi se popunila „rupa“ u ponudi između HP-ovih jeftinijih Pavilion Gaming modela i high-end Omena. Victus je također dobrodošlo dizajnersko osvježenje koje se dobrim dijelom izdvaja od konkurencije i figurira kao nekakav podbrend u HP-ovoj ponudi. Osim osebujnog dizajna Victus donosi i još jednu zanimljivu prednost u odnosu na konkurenciju, a ovdje mislimo na ugrađeni nešto veći ekran dijagonale od 16 inča.

Osebujan dizajn

Veličina dijagonale ekrana dobrim dijelom određuje veličinu i ukupnu masu svakog laptopa. U ovom slučaju Victus je minimalno dulji u odnosu na 15,6-inčne modele, a ukupna masa mu iznosi 2,5 kg. Postoje nešto kompaktniji i mobilniji gaming laptopi, ali s obzirom na veličinu ekrana smatramo da je Victus zadovoljavajuće prenosiv gaming laptop.

Dizajnom je dosta zanimljiv. Kvadratičnog je oblika, a vidi se da je HP što se tiče dizajna dosta toga posudio od high-end Omen modela. S obzirom na to da je ovdje riječ o mainstream modelu Victus je kompletno napravljen od plastike, tamno sive je boje, a gornja površina ima dosta zanimljivu teksturu. Na poklopcu ekrana ističe se sjajni metalni logo u obliku slova V, na još nekoliko mjesta možemo naći naziv Victus. S donje strane nalazimo dosta velike otvore za hlađenje kroz koje se naziru dva ventilatora.

 

HP Victus 16 e0036nm 5

 

Kvaliteta izrade prilično je dobra, u skladu s onime što očekuje od mainstream laptopa. Jedino smo zamijetili kako bi sam ekran mogao biti nešto stabilniji jer se zna dosta zatresti prilikom laganijeg pomicanja uređaja.

Victus je opremljen tipkovnicom s dosta neobičnim rasporedom tipki koja ima bijelo pozadinsko osvjetljenje. Tipkovnica posjeduje numerički dio, no zbog toga su neke tipke dosta kompaktnije. Osjećaj prilikom tipkanja prilično je dobar nakon što se naviknete na oblik i smještaj nekih tipki. Touchpad je prilično velik i funkcionira dosta dobro, premda mu sama površina nije toliko glatka.

 

HP Victus 16 e0036nm 2

 

Svakako je jedna od ključnih prednosti Victus serije gaming laptopa ugrađeni 16-inčni ekran. Temelji se na IPS tehnologiji, može prikazati 100% sRGB spektra boja uz više nego zadovoljavajući kontrast i svjetline od preko 300 nita. Zahvaljujući frekvenciji osvježavanja od 144 Hz i brzini odziva od oko 7 ms gaming performanse više su nego dobre. I kao šećer na kraju, dodatni je plus što podržava i Adaptive sync tehnologiju.

Vrlo dobre performanse

Više nego pristojne gaming performanse kod ovog Victus modela omogućuje kombinacija AMD-ovog procesora Ryzen 5 5600H i Nvidijine grafičke kartice RTX 3050 Ti. Uobičajeno za mainstream gaming laptope, ovaj model dolazi s ukupno 8 GB DDR4 memorije i 512 GB NVMe SSD-om. Što se tiče radne memorije važno je napomenuti kako HP ovdje koristi dva 4 GB modula u dual channel konfiguraciji što je svakako dobra odluka.

 

HP Victus 16 e0036nm 4

Hardverska kombinacija AMD-ovog procesora Ryzen 5 5600H i Nvidijine grafičke kartice RTX 3050 Ti omogućuje dobar omjer cijene i performansi kod ovog gaming laptopa.

 

Posebna aplikacija HP Gaming Hub nudi mogućnost dodatne optimizacije performansi, pokretanja igara, optimizaciju mrežnog prometa, praćenje hardverskih parametara sustava, kao i određenu kontrolu brzine ventilatora (auto ili max). Mi smo ovaj laptop testirali u Performance načinu rada s brzinom ventilatora postavljenom na auto.

 

HP Victus 16 e0036nm 3

Victus je vrlo dobro opremljen gaming laptop koji posjeduje i čitač SD kartica, no nije idealno što je većina priključaka smještena s jedne strane laptopa.

 

Performanse procesora i općenito gaming performanse kod ovog su Victus modela na vrlo zadovoljavajućoj razini. Sve moderne igre moguće je igrati na 1080p uz vrlo visoku razinu 3d detalja. Određeno ograničenje svakako predstavalja 8 GB radne memorije i samo 4 GB videomemorije na grafičkoj kartici. DLSS itekako može pomoći u najzahtjevnijim igrama kako biste ostvarili 60 fps-a ili više.

Što se zagrijavanja i buke tiče, nemamo nekih zamjerki. Na kraju spomenimo kako ovaj model dolazi s predinstaliranim Windows 11 Home što u konačnici utječe na cijenu, ali s druge strane omogućuje vam korištenje uređaja odmah nakon kupnje.

 

HP Victus 16 e0036nm 6

Više informacija

  • Model: Victus 16 e0036nm
  • Ukupna ocjena: 3.73
  • Performanse: 3.32
  • Ekran: 3.00
  • Opremljenost: 3.00
  • Performanse baterije: 3.06
  • Proizvođač: HP
  • Procesor: AMD Ryzen 5 5600H 45 W TDP
  • Memorija: 8 GB (2x 4) DDR4 3200 MHz
  • Grafički sustav: AMD Radeon Graphics / Nvidia GeForce RTX 3050 Ti laptop 4 GB GDDR6 75 W max.
  • Tvrdi disk: Samsung PM981 512 GB SSD NVMe PCIe 3.0 x4
  • Zaslon: 16,1” Full HD IPS 1920x1080 144 Hz Adaptive Sync
  • Mreže: Gb LAN, Wi-Fi 6 (WLAN 802.11a/​b/​g/​n/​ac/​ax, 2x2), Bluetooth 5.2
  • Priključci: 1x HDMI 2.1, 1x USB-C 3.2 Gen 1, 3x USB 3.2 Gen 1
  • OS: Windows 11 Home
  • Dimenzije i masa: 370x 260x 23,5 mm/2,46 kg
  • Dodatno: touchpad, čitač SD kartica, tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem, zvučnici, 720p kamera
  • Plus: dizajn, kvalitetan 16-inčni ekran, vrlo dobre gaming peformanse, čitač SD kartica, trajanje baterije, brz SSD
  • Minus: 8 GB radne memorije, 4 GB video memorije na grafičkoj kartici, izostanak podrške za USB 3.2 Gen 2
  • Ustupitelj i cijena: HP Store, www.hp-store.hr, Cijena: 7,499 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP Victus 16-e0036nm

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP Victus 16-e0036nm - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.