HP 15s-fq5014nm

HP 15s-fq5014nm

Snažan u startu

Ovo je jedini model na testu koji je unutar 500 eura došao s 16 GB RAM memorije i to se odmah vidjelo po performansama impresivnijim od konkurencije

Dvanaesta generacija Intelovih procesora bila je prava mala revolucija u performansama, a danas se procesori mogu naći u ovim relativno povoljnim laptopima kategorije do 500 eura. Donose impresivno i osjetno poboljšanje u odnosu na prošle generacije. Ovaj laptop izvana ima potpuno isti dizajn kao i ostali u kategoriji, uključujući i starije prošlogodišnje modele, pa je teško na prvu reći što od njega očekivati, no performansama nije razočarao.

 

HP-15s-fq5014nm--PRVA-CROP.gif

Moderan Intelov procesor: u startu ima 16 GB radne memorije visoke brzine pa korisnicima nudi odlično iskustvo bez potreba za nadogradnjom

 

Dolazi u srebrnom matiranom plastičnom kućištu izvana, koje ima srebrni brušeni dizajn s unutarnje strane oko tipkovnice. Na full-size tipkovnici je lagano tipkati jer su gumbi veliki, a solidan je i razmak između njih, pa nismo imali puno krivih pritisaka za vrijeme pisanja. Tipkovnica ima laserski ugravirana slova i znakove, pa korištenjem ne bi trebali izblijedjeti, iako nema pozadinsko osvjetljenje. Iznad tipkovnice imamo perforiranu površinu ispod koje se nalaze dva stereo zvučnika, a ispod tipkovnice je touchpad umjerene veličine. Ono što laptop vuče dolje svakako je stara TN tehnologija zaslona. Dok ima FullHD rezoluciju, kvaliteta prikaza je poprilično loša kada ga gledate s neke strane, pogotovo odozgo ili odozdo. Čak i ravno gledanje u sadržaj će imati poprilično loš kontrast, pa neki elementi UI-a mogu biti jednostavno nevidljivi, poput gumba od pop-up prozora dok nešto instalirate ili pregrada u tablicama, stoga jednostavno nećete vidjeti njihove rubove koji su standardno sjenčani. Od ostatka hardvera dobivamo relativno nov Intelov procesor 12. generacije, i3-1215U koji implementira slabije i jače jezgre u jednu cjelinu i nudi novu razinu performansi za Intelove sutave. Uz procesor dobivate i 2x 8 GB DDR4 RAM memorije brzine 3200 MHz tako da je ovo jedini laptop za koji nećete morati računati na upgrade veći broj godina, a ostaje opcija povećavanja memorije na 32 GB, iako smatramo da ovaj sustav neće vidjeti puno benefita. Ovo je i jedini od testiranih HP laptopa koji ima solidnu WiFi karticu te smo izmjerili brzinu od 500 Mb/s download i 300 Mb/s upload što je adekvatno za današnje brzine interneta.

 

Laptop dolazi bez Windowsa (FreeDOS je postavljen), pa savjetujemo da s drugog računala preuzmete instalaciju Windowsa 11 sa službenih Microsoftovih stranica. Kopija je besplatna za preuzimanje i instalaciju, jedino ćete standardno morati napraviti Microsoft račun za laptop, a Windowse možete koristiti bez vremenskog limita i s potpunom funkcionalnošću (osim manjka vizualne prilagodbe), a možete ih kupiti i kasnije ako želite. Svi driveri skidaju se preko Windows update sustava i nismo primijetili razlike u performansama kod instalacije Intelovog grafičkog drivera s Intelovih stranica, pa nije potrebno tražiti drivere po internetu, osim ako naiđete na probleme s radom laptopa. Kao i uvijek, preporučamo instalaciju Visual C++ redistribucijskih paketa, kao i DirectX dok su Windowsi novi kako bi osigurali nesmetan rad u budućnosti.

Od detalja, laptop na rubovima ima ukupno 3 USB 3.2 Gen 1 utora, dva klasična USB-A i jedan USB-C s prosječnim očekivanim brzinama. Tu je i utor čitača SD kartica, no, kao i kod ostalih HP laptopa ove kategorije, nešto je sporiji od očekivanog iako i dalje potpuno funkcionalan. Tu nalazimo i audio 3,5 mm izlaz i HDMI izlaz s desne strane za povezivanje s monitorom, a na vrhu lijeve strane je utor za punjač laptopa koji ima snagu od 45 W i koristi valjkasti utor za punjenje.

 

HP-15s-fq5014nm-BOCNA-CROP.gif

  Punjač: koristi odvojen utor pa vam je USB-C uvijek dostupan za druge uređaje

 

HP-ovi laptopi s Intelovim sustavima imaju osjetno kraće trajanje baterije od AMD verzija, a novi Intelovi procesori vrlo su zahtjevni kada pričamo o energiji s obzirom na to da imaju standardan TDP od oko 15 W. No kako bi dobili visok boost, potrošnja može u “burst modu” doseći i 50 W na vrlo kratke intervale, što naravno dodatno troši bateriju. S druge strane, baterija je na našem testu trajala preko 6 i pol sati što i nije baš tako kratko, iako bismo uvijek nosili punjač sa sobom. Podsjećamo, test baterije odvijao se pomoću PCMark Baterry Testa koji uključuje Modern Office zadatke.

Laptop smo, naravno, otvorili da vidimo kakav hladnjak se koristi te da vidimo ostale detalje i vjerujemo da nitko neće biti iznenađen činjenicom da se koristi potpuno isti dizajn kao i kod modela s AMD sustavom, od rasporeda matične ploče, procesora, hladnjaka, memorije i baterije. Jedina vidljiva razlika odnosi se na kontrolu el. energije oko samog procesora, no standardno možete i dalje mijenjati SSD, zamijeniti RAM pločice, iako dobivate 2x 8 GB sustav već pri kupnji, a i Wireless kartica je zamjenjiva.

 

HP_15s-fq5014nm-1.jpg

  Za razliku od: AMD verzije, ovaj model treba veću bateriju jer ne uspijeva izdržati jedan radni dan od 8 sati s jednim punjenjem

 

HP_15s-fq5014nm-2.jpg

  Punom parom: HP stavlja 3200 MHz radnu memoriju što je i maksimum za ovakav pristup i benefiti se vide na rezultatima testova

 

Ovaj model solidno je zaokružen kao moderan laptop sa svime što vam treba za rad, no TN matrica zaslona mnoge bi mogla razočarati.

 

HP_15s-fq5014nm__SPEC_CROP.PNG

 

USPOREDNI TEST LAPTOPA DO 500 EURA

VATRENI ZA 500 EURA

Nakon nekog vremena odlučili smo se na novi test entry-level laptopa koji sada dolaze s potpuno novim tehnologijama i performansama, no sadrže i nekoliko vječnih tehnologija kojih se nisu uspjeli osloboditi.

Više informacija

  • Model: HP 15s fq5014nm
  • Ukupna ocjena: 3,81
  • Performanse: 4,99
  • Ekran: 1920 x 1080 TN
  • Opremljenost: 4,00
  • Performanse baterije: 2,00
  • Procesor: Intel Core i3 1215U (12 15 W)
  • Memorija: 2x 8 GB DDR4 @ 3200 MHz
  • Grafički sustav: Intel UHD (64 EU)
  • Priključci: 2x USB-A, USB-C, HDMI, audio, SD čitač kartica
  • OS: Nema
  • Baterija: 3981 / 3779
  • Dimenzije i masa: 358,5 x 242 x 17,9 mm, 1,7 kg
  • Ustupitelj i cijena: HP, 499 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP 15s-fq5014nm

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP 15s-fq5014nm - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.