Sony Xperia 10 Plus

Sony Xperia 10 Plus

Div novog formata

Sony nam donosi nove uređaje sa zanimljivim rezolucijama koji će zasigurno podijeliti ljubitelje smartphonea, no jedno je sigurno, a to je veliki i pregledni ekran koji je istovremeno lako držati u rukama.

Nije tajna da Sony muku muči sa svojom mobilnom divizijom s obzirom na to da su i sami najavili kako je spajaju s drugim uređajima svoje korporacije, dok je donedavno bila zasebna. Naravno, planiraju daljnji razvoj i prodaju uređaja, pa se tako pred nama našla nova Xperia 10 Plus, ponuda srednjeg cjenovnog ranga, impresivno velikog ekrana i mnogobrojnih funkcija.

Sony Xperia 1

Sony se teško pomirio s debelim rubovima s gornje i donje strane zaslona, pa dok je brada minimizirana, čelo kao i kod Nokije ostaje postojano. U današnjem svijetu mobilnih uređaja velika se pažnja stavlja na detalje, pa ako proizvođač ne navede dobar razlog zašto nije povukao neki moderni potez, lako bude negativno ocijenjen. Xperia 10 Plus solidnih je fizičkih karakteristika s obzirom na cijenu koja se za nju traži.

Gornje čelo od gotovo centimetra služi za držanje slušalice, selfie kamere i nekoliko senzora koje drugi proizvođači polako guraju više, na sam rub stakla i kućišta uređaja. Ostatak prednje strane prepušten je velikom 6,5” zaslonu s prilično tankim rubovima nalik novijim iPhoneima. Sam zaslon je standardne IPS tehnologije rezolucije 1080 x 2520 piksela i omjera 21:9. Ekran je zaštićen Gorilla Glass 5 staklom koje će pružiti solidnu zaštitu, no savjetujemo kupnju zaštitnog stakla kako bi se očuvao njegov radni vijek bez ogrebotina. Kako se radi o novom uređaju, on dolazi s Android 9.0 Pie operativnim sustavom. Sony voli ubaciti nešto svojih aplikacija, koje se većinom vrte oko kamere uređaja, no dobivate i nekoliko aplikacija poput Amazona koje je, srećom, moguće obrisati. Veliki ekran omogućuje prikaz puno sadržaja te sve čini preglednim, a zakretanjem u landscape način rada “čelo” uređaja dobro dođe za čvrsto držanje bez slučajnog tipkanja po ekranu.

Svi gumbi nalaze se na desnoj strani i ideja je da do njih možete lako doći palcem. Raspored je malo neobičan, pa će vam trebati neko vrijeme da se naviknete gdje je što. Prvo na gornjem dijelu imamo manji gumb za otključavanje i zaključavanje, ispod njega imamo senzor otiska prsta za otključavanje, a ispod senzora su gumbi za kontrolu glasnoće.

Stražnja strana tako ima samo izbočinu za dvije kamere, kao i bljeskalicu. Kamere su standardna širokokutna 12 megapiksela, kao i 2x zoom s 8 megapiksela. Oba senzora imaju PDAF kako bi slike svaki put ispale što oštrije. Kvaliteta kamera poboljšana je u odnosu na prošle modele, pa se samo u situacijama slabijeg osvjetljenja primjećuje snažnije zamućivanje i zrnatost. Kamere također nisu najbrže, no snimit će solidne slike za svoj cjenovni rang. Sonyjeva aplikacija za slikanje također nudi poprilično solidno praćenje objekta pomoću kojega jednostavno kliknete na objekt koji se kreće, pa će ga on aktivno pratiti na ekranu kako biste znali što je cilj fokusa i ekspozicije. To uvelike olakšava slikanje, pa ne morate stalno klikati na ekran kako biste bili sigurni da je upravo vaša meta u fokusu.

Plus verzija Xperije 10 daje vam standardne dvije kamere sa zoom opcijom za veću slobodu slikanja, kao i praćenje subjekta

Sony Xperia 10 Plus 3

Selfie kamera od 8 megapiksela također na suncu daje veoma oštre rezultate, no u zatvorenom očekujte nešto mutnije slike. Noćne fotografije izgubit će puno oštrine, kao i preciznost boja.

Procesor je Snapdragon 636 koji pruža zadovoljavajuće performanse u gamingu i općenitom radu sustava, no tu i tamo primijetit ćete sitno zastajkivanje animacije ako prelazite s flagship uređaja i ako vam je apsolutna brzina važna. Tu su i 4 GB RAM memorije, kao i 64 GB interne pohrane zajedno s 3000 mAh baterijom. Baterija sustav drži dovoljno dugo, no ne dobivate brzi punjač, a maksimalna svjetlina zaslona od preko 600 nitsa ispraznit će je i brže od jednoga dana ako ćete sadržaj gledati na maksimumu.

Više informacija

  • Model: Xperia 10 Plus
  • Ukupna ocjena: 4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Sony
  • Procesor: Snapdragon 636
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Ekran: IPS 1080 x 2520 piksela, 21:9
  • Stražnja kamera: 12 MP širokokutna, 8 MP 2x zoom
  • Prednja kamera: 8 MP širokokutna
  • Baterija: 3000 mAh
  • Dimenzije i masa: 167 x 73 x 8,3 mm, 180 g
  • Plus: Veliki ekran, svjetlina ekrana, praćenje subjekta kamerom
  • Minus: Baterija, čipset, kamera u noćnim uvjetima
  • Ustupitelj i cijena: Sony Mobile, www.sonymobile.com, 3.199,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia 10 Plus

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia 10 Plus - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.