Motorola Edge 30 Pro - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Motorola Edge 30 Pro

Motorola Edge 30 Pro

Najjači hardver u pristupačnijem pakiranju

Zbog politike Samsunga da u EMEA regiji umjesto Snapdragona koristi vlastiti Exynos čipset, nova Motorola Edge 30 Pro jedini je flagship na našem testu koji je došao s novim nabrijanim Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 čipsetom.

Specifikacije na papiru i performanse u stvarnosti trenutačno izdvajaju Motorolu od konkurencije, mada i dalje Apple sa svojim A15 Bionicom odnosi ukupnu pobjedu u sirovoj snazi.

Mali ustupci zbog cijene

Motorola s prednje strane izgleda odlično zbog AMOLED ekrana i njegovih mogućnosti, no primjetan je nešto deblji obrub oko zaslona. Stražnja strana ima presijavajuće matirano staklo, a umjesto aluminijskog okvira koji donosi većina modela u najvišoj klasi, Motorola se odlučila za plastični frame. Osim što ne donosi onaj wow efekt kao ostatak društva, ergonomski je ovo dobra odluka jer se telefon manje kliže u ruci. U paketu s Edge 30 Pro dobivate i silikonsku maskicu, koju smo nakon malo igranja odmah navukli.

S prednje strane se nalazi mali punch-hole u kojem je smještena selfie kamera, dok je stražnji sustav kamera lijepo uklopljen u minimalistički dizajn i stvarno se tercet snimalica malo izdiže iznad tijela pametnog telefona.

 

Edge 30 Pro 2

Mali izrez za prednju kameru prevladavajući je način ugrađivanja kod većine modela.
 

Mortorola Edge 30 Pro ima veliki 6,7-inčni ekran rezolucije 1080 × 2400 piksela i opakim 144-hercnim osvježenjem. Ekran je OLED i ima dobar kontrast i prikaz boja, no voljeli bismo na ovoj dijagonali imati još malo višu rezoluciju. Zaslon je zaštićen Gorilla Glass 3 zaštitom.

 

Edge 30 Pro 1

Iako je sustav kamera vrlo dobar, nismo zadovoljni odlukom o izbacivanju telefoto kamere koju je imao Edge 20.
 

Najjači čipset na testu

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 novi je čipset za najjaču klasu pametnih telefona. Izrađen na 4-nanometarskom proizvodnom procesu, unaprijedio je performanse u odnosu na model 888, a dodatno je poboljšana i grafika. Uz to, specifična arhitektura o kojoj smo pisali u uvodnom članku omogućuje bolje upravljanje energijom, pa telefon donosi dulje trajanje baterije.

Na sintetičkim benchmarcima Snapdragon 8 imao je najbolje rezultate u AnTuTu testu, dok je u Geekbenchu zaostao za Apple A15 Bionic modelom. Nativni Android 12 operativni sustav klizi po velikom ekranu koji ima čak 144-hercni refresh rate, a uz jak procesor tu je još i 12 GB radne memorije. Specifikacije su brutalne, a to se reflektira i u performansama u stvarnoj uporabi. Naš je testni model stigao s 256 GB interne memorije.

Kamere

Najznačajnija razlika u odnosu na prethodni Edge model je izostanak periskopske kamere, što nam je žao ponajviše zbog portretnih fotografija. Sa stražnje strane nalaze se glavna 50-megapikselna kamera s optičkom stabilizacijom, dodatna 50-megapikselna s ultraširokim objektivom i 2-megapikselna za prepoznavanje dubine. Prednja kamera ima visoku rezoluciju od 60 megapiksela. Dok glavna kamera može snimati 8K u 24 sličice u sekundi ili 4K s 30 FPS-a, prednja je sposobna za 4K snimanje videa.

 

dnevna 2

Glavna kamera: nudi solidne performanse, no sve pate od HDR artefakata kod visokog kontrasta.
 

U testiranje smo krenuli sa selfie kamerom. Dok se u noćnim selfie slikama primijeti značajan HDR efekt, lice je vidljivo sa solidnom rezolucijom te ga smatramo boljim od većine za ovaj zahtjevan zadatak. Ako upalite night mode, selfieji su puno vidljiviji, no značajno se poveća i softverska obrada, pa sve izgleda zamuljano, a boje isprane. Po danu, sefiejima nedostaje oštrina na slici te je u portretnom načinu primjetan „halo” efekt, a koža se doima ispeglanom. Glavna kamera nudi vrlo solidne noćne slike u standardnom načinu, no night mode samo povisi mid-tone svjetlinu, pa slika dobiva umjetan izgled s artefaktima koji su izraženiji od konkurencije. Istovremeno su boje precizne te nema ljubičastih nijansi koje muče konkurenciju. Ultraširoka kamera nudi solidne noćne performanse u usporedbi s konkurencijom, no ne preporučujemo night mode ni s ovom kamerom jer boje i artefakti izmiču kontroli. Po danu obje kamere straga imaju vrlo dobre performanse s ujednačenim bojama i toplijim efektom koji će slike ljudi učiniti atraktivnijima i življima.

Brzi punjač

Veliko tijelo telefona u sebi ima veliku 4800-miliampersatnu bateriju koja je dovoljna za dnevni workload. Kao odlični prodajni adut, telefon ima vrlo brzi punjač od 68 W, a snaga bežičnog punjenja doseže 15 W. Zanimljivost Motorole je da USB-C sučelje služi i kao DisplayPort 1.4 izlaz za spajanje na ekran pri čemu se aktivira odličan desktop mod rada.

Ovaj 5G telefon podržava i ostale moderne standarde poput Wi-Fi 6e i Bluetooth 5.2. Telefon ima vrlo dobre stereo zvučnike, dok je čitač otiska prsta implementiran u power tipku. Radi responzivno, ali nam se osobno zbog ergonomskih razloga taj smještaj ne sviđa.

 

Untitled 4


Zaključak

Cijena i nabrijane specifikacije čine Motorolu Edge 30 Pro ozbiljnim best-buy modelom. Ustupci su napravljeni u nešto nižoj rezoluciji ekrana i plastičnom okviru umjesto uporabe metala. Najjači čipset na testu u kombinaciji s nativnim Androidom, brzim punjenjem baterije i AMOLED ekranom aduti su koji će itekako zaintrigirati korisnike Android telefona.

 

OVDJE PROČITAJTE KOMPLETAN USPOREDNI TEST FLAGSHIP PAMETNIH TELEFONA

10 IZAZIVAČA U FLAGSHIP OKTAGONU

Usporedno smo testirali deset trenutačnih flagship modela  najrazvikanijih proizvođača i uz poseban fokus na performanse te mogućnosti kamera odabrali najbolje i najisplativije.

Više informacija

  • Model: Edge 30 Pro
  • Ukupna ocjena: 4.07
  • Performanse (usporedni test): 4.65
  • Ekran (usporedni test): 4.50
  • Kamera (usporedni test): 4.00
  • Baterija (usporedni test): 3.04
  • Proizvođač: Motorola
  • Operativni sustav: Android 12
  • Procesor: Snapdragon 8 Gen 1, Osam jezgri/3,00 GHz
  • Grafički sustav: Adreno 730
  • Pohrana: 256 GB UFS 3.0
  • Memorija: 12 GB RAM
  • Konektor: USB-C, USB 3.1, DisplayPort 1.4
  • Ekran: 1080 x 2400 piksela/ 6,7’’/144 Hz, OLED, HDR10+
  • Stražnja kamera: 50 MP, širokokutna, f/1.8,1.0µm, 1/1.55’’ PDAF, OIS 50, ultraširoka, f/2.2, 0.61µm, 1/2.76’’ 2 MP f/2.4 dubinska
  • Prednja kamera: 60 MP f/2.2, 1/2.8’’, 0.61µm
  • Komunikacija: WiFi 6 / Bluetooth 5.2 / 5G
  • Baterija: 4800 mAh, 68W
  • Dimenzije i masa: 163.1 x 76 x 8.8 mm, 196 g
  • Ustupitelj i cijena: www.motorola.com/hr/, Cijena: 4,999.00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Motorola Edge 30 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Motorola Edge 30 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.