Synology DS1815+ - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Synology DS1815+

Synology DS1815+

”Beskonačno“ prostora na mreži

Potreba za čuvanjem podataka raste sve više. Mobiteli snimaju 4K video. Fotografije su velike. Zamislite situaciju da odjednom ostanete bez svih dokumenata koje godinama čuvate. Ipak, prosječno trajanje tvrdog diska je 5 godina.

Kako vam se ne bi dogodio gubitak podataka treba ih čuvati na minimalno dvije, koliko toliko pouzdane lokacije. DS1815+ jedan je od boljih izbora za takvu namjenu. Njegovih 8 ladica za diskove dovoljne su za dva RAID 5 polja s po 4 diska za svako polje. U RAID 5 polju dozvoljeno je otkazivanje jednog od diskova bez gubitka podataka. Naravno, morate ga zamijeniti ispravnim što prije kako ne bi došlo do potpunog gubitka podataka, no do tada barem imate puni pristup njima. Ovime dobivate NAS (mrežnu pohranu) kojoj je brzina prijenosa podataka ograničena na brzinu vaše mreže koja bi trebala biti gigabitna da ima smisla.

Synology DS1815 4

Konektori: S lijeve i desne strane, crveno, vidimo konektore za DX513 ladice za dodatnih 5 diskova. Plavo gore desno su USB 3.0 priključci, a imamo i 4 Gigabitna mrežna priključka.

Interna brzina kopiranja podataka je 172 MB/s, što ispada duplo tj. 344 MB/s za read+write. Ove brzine ovisit će i o diskovima koje ste ugradili. Preporuka je ne ugraditi WD Green diskove koji su namijenjeni za mali broj radnih sati, no ne treba ići niti u WD Black extreme, jer su Black najbrži i najdugovječniji diskovi (čitaj najskuplji), a njihove brzine su jednostavno owerkill za NAS. Korisniji bi bili u vašem računalu. WD Red diskove preporučuje Western Digital, no ugradite li neke druge isto tako ne bi trebalo biti problema.

DSM

DSM 6: Ima dovoljno alata, što multimedijskih, što serverskih te će zadovoljiti potrebe raznovrsnih zahjevnijih i manje zahtjevnih korisnika

DS1815+ ima 4 LAN priključka te ih možete iskoristiti za povećanje dostupnosti NAS-a na mreži. Zatreba li vam još ladica za diskove, kroz ukupno dva eSata sučelja ga možete proširiti s dva DX513 proširenja od kojih svako prima po pet diskova. Tu su i četiri USB 3.0 porta na koje možete spojiti dodatni prostor, printer ili WI-Fi te TV dongle (listu kompatibilnih potražite na Synology web stranicama).

DSM tj. DiskStation Manager softver, koji DS1815+ drži na okupu, trenutno je dostupan u verziji 6. U stanju je pokretati čitavo čudo aplikacija kroz njegov Package Centar za instalaciju aplikacija. Synology preporuča instalaciju raznih Multimedia Server aplikacija koje će vaše fotografije te audio i video datoteke moći isporučiti na računalo kroz internet preglednik ili na smartphone, kroz Synologyjeve aplikacije namijenjen za streaming sadržaja. Tu je popularni Plex Media Server, no i aplikacija za snimanje videa s IP nadzornih kamera. Neke će oduševiti torrent klijent, a druge mogućnost sinkronizacije s DropBoxom, Google Driveom ili Amazonom te još nekim servisima. Programeri će uživati u Pythonu, Rubyju, Javi ili pak Docker virtualizacijskom layeru u kojem možete pokrenuti Ubuntu CLI i još mnogo toga. Iako to nitko ne preporuča zbog sigurnosnih razloga, uz malo truda može proraditi i desktop verzija Ubuntua.

synology lqxt

LXQT: je Linux Desktop, koji dolazi s osnovnim korisničkim sučeljem te će vam omogućiti surfanje internetom i može odraditi manje Linux zadatke. Sve kroz sučelje internet preglednika

Neka maksimalna ograničenja koja Synology navodi su: 2048 korisnika, 512 dijeljenih foldera i aktivnih konekcija, 40 IP kamera, 20 VPN konekcija... Poželite li DS1815+ pogurnuti do maksimuma trebat će vam pločica s dodatnih 4 GB DDR3 Non-ECC 204 pinskog RAM-a koju možete ugraditi.
Sve u svemu, ovo je odličan komad hardvera koji bi se trebao pronaći u svakom uredu ili možda u nekoj manjoj varijanti i u svakom domu. Strahujete li od gubitka podataka na desktop računalima, dobro bi bilo raditi backup sistemskih particija vaših Windows strojeva.

Demo sučelja isprobajte na webu https://www.synology.com/en-global/dsm/live_demo

RAID 5

RAID 5
Za rad su potrebna minimalno tri diska. Četiri diska se uparuju u RAID 5 polje kako bi podatci bili raspodijeljeni na njih, a duplikat podataka s jednog diska nalazi se na preostala tri diska u polju. Tako je moguće doći do tih podataka kada jedan od četiri diska otkaže u potpunosti. RAID 5 polje koristi se većinom za podatke koje češće treba čitati nego pisati po diskovima jer je čitanje brže od zapisivanja. Imate li potrebu za većim brzinama zapisivanja bolje je odabrati RAID 1+0 kombinaciju polja. Neki to zovu RAID 10 koji ujedno zahtijeva i manje sistemskih resursa. Također su potrebna četiri diska za rad, a u odnosu na RAID 5, RAID 10 će imati manje mjesta za pohranu.

Više informacija

  • Model: DS1815+
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Cijena: 4
  • Kvaliteta: 5
  • Proizvođač: Synology
  • Procesor: Intel Atom C2538 Quad Core 2,4 GHz
  • Memorija: 2 GB DDR3
  • Sučelje: 8x HotSwap
  • USB: 4 USB 3.0 porta
  • Ostalo: 2 eSATA porta
  • RAID: Synology Hybrid RAID, Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10
  • Dimenzije/masa: 157 mm x 340 mm x 233 mm, 5,29 kg
  • Plus: Performanse, mogućnosti
  • Minus: Nekima ovo nije dovoljno pa će tražiti server s Xenon procesorom ili više
  • Ustupitelj i cijena: Links (www.links.hr), 7.428,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Synology DS1815+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Synology DS1815+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.