AOC AG276QZD

AOC AG276QZD

Sreća je OLED

Ovo je možda prvi OLED monitor kojeg bismo opisali pristupačnim, pogotovo stoga što koristi isti panel kao dosta skuplja konkurencija.

LED monitori dugo su bili poprilično neuhvatljivi, pogotovo zato jer već dosta vremena imamo OLED tablete, televizore, a pogotovo mobitele. No, način na koji koristimo monitore značajno je drugačiji te se kosi s optimalnim radom OLED panela, što njegovu implementaciju čini izazovnom. Prije svega, OLED paneli koriste drugačiji raspored matrice piksela od standardnih IPS monitora, primarno zato jer se subpikseli (pojedinačne boje) „troše“ različitom brzinom te nude različitu snagu svjetline. Zato su i različitih veličina za dobivanje dužeg radnog vijeka, kao i bolje maksimalne svjetline. Minus je uvijek bila reprodukcija sadržaja jakog kontrasta, primjerice, crnog teksta na bijeloj pozadini, kao što je to na računalima. Rubovi ovakvog sadržaja često se raspadaju u boje subpiksela, što je primjetno kod svakodnevnog korištenja monitora. No, za sve druge aplikacije, OLED monitori i dalje su najbolje rješenje na tržištu. Drugi detalj je sama činjenica da se OLED paneli troše te ih je potrebno održavati. Tako će ovaj AOC monitor svaka četiri sata izbaciti obavijest da se mora osvježiti, što uključuje kratko isključivanje monitora. Uvijek možete odbiti tu obavijest, no potpuno zanemarivanje te obavijesti povećava rizik da vam se statične slike visoke zasićenosti bojom „zapeku“ na zaslon. Onda je potrebno odraditi dulji proces obrade panela da se efekt izbriše. Ovo su sve detalji s kojima će korisnici OLED panela morati živjeti, isto kao što i korisnici televizora već godinama žive.

No, zato dobivate najbolji mogući monitor kupnjom OLED panela. Nudi nevjerojatnu brzinu, koja osim same brzine osvježavanja ima i nevjerojatno vrijeme prijelaza boja, tako da ghosting ostaje priča u prošlosti. Nudi vam 0,03 ms za GtG prijelaz, što je nemoguće postići bilo kojom drugom tehnologijom. Boje su također velika prednost OLED monitora, a na ovom primjerku sRGB je zapravo spuštanje kvalitete jer može pokriti veliku većinu AdobeRGB i DCI-P3 standarda. Opcije monitora mogu i zasititi boje klasičnog sRGB sadržaja kako bi izgledao atraktivnije, detalj koji imajte na umu ako trebate realističan prikaz sadržaja, za što morate odabrati tu opciju unutar menija. OSD opcije zaslona su vrlo raznolike, a osim zasićenja boja možete birati i toplinu prikaza, kontrast i ostale opcije poput dodavanja ciljnika u sredinu za bolje ciljanje u FPS igrama. Ne zaboravimo i da monitor ima RGB traku straga koju također možete prilagoditi svojim željama.

 

AOC_Agon_AG276QZD-7-2.jpg

OLED panel: Ima nevjerojatan prikaz detalja i boja, no pomoću OSD-a možete postaviti i razne gaming opcije, poput podizanja crnih nijansi u sive kako bi tamne scene bile jasnije, što je ključan detalj u kompetitivnim igrama

 

Spomenimo sam asimetričan dizajn monitora, koji počinje od stalka te je primjetan i sa stražnje strane monitora. AOC ovaj stalak promovira kao dizajniran kako bi dao što više prostora mišu, dok tipkovnicu također možete držati pod kutom za vrijeme igranja. Pravilan je jedino panel koji ima prepoznatljivo tanak dizajn, no AOC je na njega stavio i matiranu površinu kako bi se umanjile refleksije okoline.

Sam zaslon ima QHD rezoluciju od 2.560 x 1.440 piksela te brzinu osvježavanja do 240 Hz. Za dobivanje pune brzine morate ga spojiti preko DisplayPorta, dok HDMI podržava do 144 Hz. Dijagonala zaslona iznosi 27 inča što je idealan omjer veličine i rezolucije u ovom paketu. Monitor mogu lako pogoniti i mid-range grafičke kartice, dok o igri i kvaliteti ovisi broj sličica u sekundi koji će kartica moći pogurati. Adaptivan G-Sync i FreeSync osiguravaju da se izbjegne „rezanje” sadržaja. Monitor podržava i HDR prikaz, pa igre s njegovom podrškom izgledaju daleko bolje nego na „klasičnim“ monitorima. Imajte na umu da OLED monitori imaju adaptivnu svjetlinu na temelju prikazanog sadržaja, pa mu maksimalna svjetlina varira ovisno o postotku osvjetljenog zaslona.

 

KOJI MONITOR ODABRATI ZA GAMING, A KOJI ZA POSAO?

UVIJEK INČ VIŠE

Izbor hardvera danas je veći nego ikada, no monitori uglavnom uzimaju sekundarnu poziciju kada budžetiramo novi PC, pa je optimalan odabir uvijek poželjan.

Više informacija

  • Model: AG276QZD
  • Proizvođač: AOC
  • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 16:09
  • Snaga osvjetljenja: 300 nits
  • Osvježenje: 240 Hz
  • Vrijeme odziva: 0.03 ms
  • Dijagonala: 27”
  • Kontrast: Beskonačan
  • Rezolucija: 2560 x 1440
  • Priključci: 2x HDMI 2.0, 2x DisplayPort 1.4, 3,5 mm audio, 2x USB-A 3.2 Gen 1
  • Dimenzije: 807 x 601 x 250 mm
  • Masa: 11,65 kg s postoljem
  • Ustupitelj i cijena: IQ Centar 1099 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AOC AG276QZD

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AOC AG276QZD - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.