Canon EOS 7D Mark II - 4.5 out of 5 based on 2 votes
oblik Nije značajno promijenjen u odnosu na prethodnika, a tijelo je dodatno zabrtvljeno i još otpornije

Canon EOS 7D Mark II

Need For Speed

Najbolji Canonov APS-C DSLR napokon je stigao…

Pet godina je prošlo od predstavljanja Canonovog EOS-a 7D, fotoaparata koji je profesionalcima i entuzijastima donio napredne foto i video mogućnosti, a sada je pred nama dugo iščekivani 7D Mark II. Koliko se toga promijenilo u pet godina? Mnogo toga. Za početak, fokus se polako prebacio s APS-C formata na fotoaparate s Full Frame senzorom. Cijena im je sad pristupačnija nego ikada, no manji format senzora i dalje ima prednosti. Od nešto manjih dimenzija samog aparata, stabilnijeg sustava ogledala i zatvarača preko kompaktnijih objektiva pa sve do većeg telefoto dosega za sve one koji s velike udaljenosti hvataju svoje subjekte. Canon EOS 7D Mark II donosi sve to, uostalom kao i njegov prethodnik, no definitivno možemo potvrditi kako je na svakom području doživio, ako ne inovaciju, a onda barem značajno unaprjeđenje.

Canon Eos 7D Mark II 4

Kad bi bar Oštar 3-inčni ekran na žalost nije zakretan što bi cijenili videografi
 

Za početak - brojke

Brzina je zasigurno jedna od glavnih osobina koja će svakom foto-entuzijastu pasti na pamet. I dok je "jedinica" imala nevjerojatna dva DIGIC IV procesora, "dvojka" sad ima ugrađena dva DIGIC 6 procesora kako bi mogao progutati svih 10 kadrova koje može snimiti u sekundi. Nakon što ih uhvati, 7D Mark II sliku može spremiti na CF ili SD karticu jer sada su tu dva slota za memorijske kartice. No, ono što je vrlo važno, prije nego što sliku spremi na karticu, kadar će fokusirati pomoću 65 fokusnih točaka od kojih su sve križnog tipa - da, to je više i od EOS 1D X. Tijelo izrađeno od magnezija otporno je na vremenske utjecaje i dodatno zabrtvljeno u odnosu na prethodnika. Kontrole će biti poznate svima koji su koristili neki od Canonovih DSLR-ova više klase - kvaliteta izrade je izvrsna, a grip je velik i ulijeva povjerenje.

Canon Eos 7D Mark II 10

Još dugotrajniji 7D Mark II s okidačem koji je specificiran na 200.000 okidanja

 

Srce 7D Mark II je novi 20-megapikselni senzor s Dual Pixel tehnologijom koja omogućava da autofokus bude funkcionalan i u Live View modu. Zapravo, vrlo je sličan onome ugrađenom u 70D, no moramo priznati kako se 7D Mk II još bolje nosi s visokim ISO vrijednostima od 70D, vjerojatno zahvaljujući Dual DIGIC 6 procesorima.

Optičko tražilo je veliko, oštro i pregledno (za jedan APS-C fotoaparat), a u njemu je moguće prikazivati svu silu informacija od moda snimanja, preko umjetnog horizonta do ostalih informacija - na žalost, sve oznake su crne boje pa su u mračnom ambijentu gotovo nevidljive.

7D Mark II na svom terenu

Poznati drifter Josip Žagar Zax u Oryx centru za sigurnu vožnju u Mičevcu bio je zec kojeg smo pokušali uloviti s novim 7D Mark II. I, kako se pokazalo, odabir jedne zone na defaultnim postavkama, bilo je sasvim dovoljno da Zaxa pratimo dok je kružio i driftao oko nas - jedini problem je nastao kad se buffer morao isprazniti što je trajalo i desetak sekundi jer smo sve snimali u RAW formatu. Što se tiče snimanja videa, odabirom režima rada tracking + face detection bez problema smo postavili fokusnu točku na automobil i pustili da ga 7D Mk II prati - šteta što nema touchscreen jer tada bi odabir fokusnih točaka u Live View modu bio daleko jednostavniji.

U pogledu šuma na višim ISO vrijednostima, Mk II je sasvim u skladu s konkurencijom što znači da se šum značajnije počinje uplitati u sliku na ISO 3200 dok se upotrebljive slike mogu dobiti i na ISO 6400, pa čak i više ukoliko ih nećete jako uvećavati. Dinamički raspon i mogućnosti korekcije pri postprocesiranju u RAW-u, kad jako "pogriješite", nisu osobine koje krase Canonove senzore pa tako ni ovaj ugrađen u 7D Mark II - no, tu govorimo o ekstremnim korekcijama osvjetljenja i za nekoliko stopa.

Canon Eos 7D Mark II 41

U pokretu Josip Žagar Zax pokušava nam pobjeći, ali 7D Mk II sa 65 autofokusnih točaka prati ga bez problema


A video?

Canon Eos 7D Mark II 27

Video fokus tracking Joystick se može koristiti za odabir objekta koji želite pratiti


Video mogućnosti proširene su dodatnim režimom snimanja u Full HD 60p rezoluciji, no tada, na žalost, nije moguće korištenje odličnog konstantnog autofokusa. Tu su i dodatni video formati poput ALL-I kodeka koji omogućuje spremanje svakog kadra kao key-framea što dovodi do bolje ukupne kvalitete videa, većih fajlova i lakšeg procesiranja kad ga ubacite u softver za montažu. Videografi su i dalje zakinuti za focus peaking (grafički prikaz dijelova kadra koji su u fokusu), zakretni ekran i touch screen. No, zato je tu izvrsni autofokus za vrijeme snimanja videa koji je do sada viđen samo na 70D - iako će pravi videografi na to odmahnuti rukom i dalje se oslanjati na ručno fokusiranje. Teba napomenuti kako ta funkcija izvrsno radi s testiranim kit objektivom 18-135 STM, no ukoliko na novi 7D stavite neki od objektiva koji nije STM (step motor - za sada ih Canon ima samo nekoliko u ponudi), em će fokusiranje biti manje glatko, em će biti čujno.

Izbornici su ekstenzivni, a pogotovo oni vezani uz postavke autofokusa pa će tako kombinacija 65 autofokusnih točaka i silnih postavki nekima zasigurno biti previše - no, na sreću na defaultnim postavkama sve je radilo bez greške. Iako nije ugrađen Wi-Fi, unutar njegovog magnezijskog tijela pronašlo se mjesta za GPS koji se može koristiti za geotagiranje fotografija.

U neku ruku mogli bismo reći kako se ovdje radi o 1D X-u s APS-C senzorom, što znači da ovo nije fotoaparat za svakoga, a najviše će ga cijeniti profići koji žele alat koji jednostavno radi, a ne zanimaju ih toliko tehnološke avanture - već smo navikli da je Canon vrlo konzervativan u tom pogledu - profići ga vole, geekovi ga mrze.

Canon je sa 7D Mark II predstavio jedinstveni borbeni komplet s do sada neviđenom razinom autofokusne profinjenosti i brzine - svi oni koji posjeduju "jedinicu" bez sumnje će u "dvojci" pronaći oružje vrijedno nadogradnje. No, hoće li i ova inačica uspjeti preživjeti pet godina do sljedećeg uskrsnuća?

Više informacija

 • Model: Canon EOS 7D Mark II
 • Ukupna ocjena: 4,5
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 4
 • Opremljenost: 4
 • Proizvođač: Canon
 • Senzor: CMOS 20,2 megapiksela, APS-C 22,4 x 15 mm
 • Objektiv: EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
 • Ekran: 3 inča, 1.040.000 piksela
 • Maks. brzina zatvarača: 1/8000 s
 • Maks. brzina okidanja: 10 fps
 • ISO raspon: 100 - 16.000 (51.200 prošireno)
 • Video: Full HD 60p
 • Trajanje baterije (CIPA): 670 snimaka
 • Dimenzije i masa: 149 x 112 x 78 mm, 910 g
 • Ostalo: Ugrađena bljeskalica, GPS, priključak za slušalice, dual card slot, USB 3.0
 • Plus: Izvrsna ergonomija, brzina, autofokus i mogućnosti podešavanja. Autofokus u video modu
 • Minus: Nema Wi-Fi, nema zakretni ekran, nema touch screen, nema focus peaking
 • Ustupitelj i cijena: Canon Hrvatska, www.canon.hr, cijena: 12.815,50 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// VIDI X radionice

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Canon EOS 7D Mark II

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Canon EOS 7D Mark II - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.