Mail od samoga sebe

Mail od samoga sebe

Pozdrav,


dobio sam mail od samoga sebe, a siguran sam da si ga nisam ja poslao. Kako je to moguće? Je li mi provaljen mail i što mi je činiti da se zaštitim?

U mailu piše da mi je blokiran nekakav pristup za koji nisam ni znao da ga imam. 

Zlatko 

Pozdrav Zlatko,

tako izgleda tipični spam mail. Prvo vam kažu da ćete nešto izgubiti ukoliko ne kliknete na priloženi link ili da imate nekakav dug na bankovnom računu, a smišljaju i druge smicalice - ne biste li kliknuli. Ono što morate znati je da možete dobiti mail od samoga sebe ili od nekog drugog, a da je zapravo poslan s trećeg izvora. 

Gmail ima zgodnu opciju dostupnu na tri točkice desno (padajući izbornik) pored naslova maila u kojem možete kliknuti "Prikaži izvornik" te vam tu piše od kuda je došao mail pod poljem "Received:" kojih ima nekoliko te ovdje možete prepoznati i ime računala s kojeg je poslan mail. Tu će pisati "Zlatko-PC" ukoliko se vaše računalo tako registrira na meži te se teoretski može ući u trag računalu s kojega je mail poslan. No najbitnije je slijediti pravilo da ne klikate po linkovima u mailu, nego umjesto toga ručno odite na traženo mjesto. Npr. dobili ste mail u kojemu piše da ste dužni banci nešto. Nemojte klikati na link kako biste otišli na bankine stranice, nego sami upišite web adresu banke u internet preglednik te provjerite je li zaista tamo nešto pošlo pa zlu, iako znamo da banke ne šalju takve obavijesti mailom nego pismeno (čast izuzecima), pa je teško povjerovati da biste tako nešto dobili mailom.  No, recimo, PayPal može slati mailom razne obavijesti, pa nemojte nikada kliknuti na link u mailu, nego lijepo odite ručno na stranice PayPala te tamo u porukama provjerite ima li kakvih obavijesti.

Sumnjive poruke uvijek provjerite telefonski ili na drugi način tako da drugim putem stupite u kontakt s pošiljateljem. Pritom ne mislimo da nazovete broj koji ste dobili u sumnjivom mailu. Nadamo se da je to jasno! Možda i taj telefon pripada onome tko vas želi "preveslati". Poželjno je na svim accountima na kojima se može (Gmail, PayPal, Steam...) uključiti duplu autentifikaciju mobilnim telefonom.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.