Raspberry Pi - Pomoć molim

Raspberry Pi - Pomoć molim

Lijep pozdrav redakciji, 

zanima me što se konkretno može napraviti s računalom Raspberry Pi i isplati li se kupiti ga? 

Anita 

Raspberry Pi je, dakako, slabije „računalo” od prosječnog desktop računala i na njemu se mogu pokretati aplikacije ograničene na Linux i neke OS-ove specijalno napravljene baš za Raspberry Pi. No to vas ne bi trebalo spriječiti da ga nabavite. 

Ima ih u nekoliko inačica, a najnovija je i najjača inačica Raspberry Pi 3 B+. Izvorno je bio predviđen za to da se na njemu pokreće Raspbian Pi OS, koji je baziran na Debian Linuxu.

open keyboard top new pi top

Zgodno je što NOOBS Raspbian Pi OS dolazi s predinstaliranom verzijom softvera Wolfram Language & Mathematica, koji su besplatni za nekomercijalnu upotrebu. Ako niste čuli za Wolfram Language, za više informacija posjetite http://www.wolfram.com i http://www.wolframalpha.com. Riječ je o inovativnom i zgodnom načinu korištenja matematičkih operacija. 

Budući da posjeduje GPIO 40-pinski konektor, te matematičke operacije možete dovesti na potpuno novu razinu uz korištenje vanjskih senzora i aktuatora.

Pored toga, na njemu možete pokretati igre kao što su Quake III, Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast, Duke Nukem 3D, DOOM i druge.

oa 300x225

Želite li zaigrati druge retro arkade iz davnih vremena, dostupni su emulatori za pokretanje gotovo svih igara s već pomalo zaboravljenih konzola te računala Atari, Amiga, CPC Schnider i sličnih.

Može poslužiti i kao multimedijalni centar i od vašeg Full HD televizora napraviti pametni TV.

Možemo tako nabrajati dalje, no vjerojatno vam je sada nešto jasnije da, iako slabiji od  prosječnog desktop računala,  može poslužiti za puno stvari. Ukoliko vam je cijenom pristupačan, nabavite ga.

Želite li saznati više o uređaju, pogledajte videoprilog koji smo stavili na DVD uz ovaj broj časopisa.

U slučaju da ga nabavite i iskoristite za neki projektić, slobodno nam pošaljite slike i kratak opis kako bismo mogli i drugima pomoći te odgovoriti na pitanje - što sve Raspberry može. 


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.