Koji laptop odabrati - 2.0 out of 5 based on 2 votes
Koji laptop odabrati

Koji laptop odabrati

Pozdrav,

Željela bih si kupiti novi laptop! Imam nešto ušteđevine i nadam se da će mi i roditelji pridodati ako mi bude falilo malo. Treba mi laptop koji će me služiti dugo godina.

Ovaj koji sada imam je star 11 godina i već mu je problem puštati i video s YouTubea. Ne bih htjela kupiti nešto što je preskupo. Moji prijatelj mi se žali kako mu je laptop koji je kupio u Intersparu prije godinu dana već prespor, a platio ga je 2000 kn. Ja sam svoj prije 11 godina platila više, kažu roditelji. Možete li mi pomoći pri odabiru? Htjela bih da mi laptop izdrži par godina. Na laptopu najviše surfam internetom i gledam filmove. Najmanje pišem zadaće na starome jer je star i spor, a za to bi mi najviše trebao poslužiti novi laptop kojeg ću si kupiti.


Lijepi pozdrav,

Korina


Poštovana Korina,


Kod laptopa treba uzeti nekoliko stvari u obzir. Prva stvar koju treba gledati je rezolucija ekrana i dijagonala ekrana. Ne treba pretjerivati pa je 4K rezolucija stvarno previše na laptopima, ni isto tako ne bi trebalo uzeti laptop manje rezolucije od 1920 x 1080 (FullHD). 17“ laptopi će zauzeti stvarno pun prostora na stolu, a da ne spominjemo kako su teži od manjih 15“ laptopa. Tako treba znati da li će se on svaki dan nositi, recimo, na faks. Tad je bolje odabrati manji laptop. Neki imaju 14“ dijagonalu i FullHD rezoluciju što će one sa slabijim vidom tjerati da se saginju prema ekranu i time će si otežati rad od po nekoliko sati na tom laptopu. Ako laptop ima rezoluciju od 1366 x 768 piksela, odmah ga zaobiđite u širokom luku jer neke aplikacije više niti ne rade na tako malenim rezolucijama. Dakle, FullHD se mora uzeti kao minimum. Bitno je znati kako TFT ekrani imaju jako loš kut gledanja pa bi trebalo potražiti i IPS oznaku ekrana, ako ne i bolje i skuplje OLED monitore, no oni su doista rijetki.


RAM memoriju ćemo gledati da ne bude manje od 8 GB RAM-a. Windowsima 10 za rad treba barem 4 GB, pa za dodatnu aplikaciju poput Chromea ili drugih treba barem još nešto malo. Dakle 8 kao minimum i nikako ne bi trebali razmatrati išta ispod toga. Bilo je već polemike oko tog rama. Neki kažu kako Windowsi za rad minimalno trebaju 2 GB RAMA, jer tako piše na Microsoftovim stranicama. Mi nismo uspjeli pokrenuti Windowse 10 (ove današnje s instaliranim updateima) na računalu s tako malo RAM-a. No, uspjeli smo ih instalirati na takav stroj. Ovo vam navodima kako biste shvatili da je riječ na papiru jedno, a praksa drugo.


Nema li laptop dediciranu grafičku karticu, od spomenutih 8 GB RAM-a, do 2 GB može rezervirati integrirana grafička kartica koja se nalazi na procesoru te time laptop s 8 GM pada na 6 GB RAM-a. Onaj sa 6 GB pada na 4 GB iskoristivog RAM-a za Windowse. Dakle, držite se minimalno 8 GB u svakom slučaju.


Sada bi na red došao procesor. Intel procesori imaju oznake i3, i5, i7 i i9. i3 je najslabiji, a i9 najjači. U nastavku slijede neke brojke poput 7300, 8100, 9100, 9300, 10200. Tisućice u tom broju govore i generaciji procesora. Svaka generacija uvodi nove stvari u te procesore. Najnovija generacija je ona koja počinje s 10000. Dakle generacija 8000 je dvije godine stara, 7000 je 3 godine stara. Ovi brojevi 100, 200, 300 označavaju jakost procesora unutar jedne skupine. Npr. unutar i5 skupine. Može se desiti da je najjači i3 procesor jači od najslabijeg i5 procesora. Za takve procijene nam trebaju testovi koje stalno objavljujemo u našem VIDI časopisu i na vidilab.com portalu.


Bitno je znati kako postoje i slabiji procesori od i# oznake Celeron ili N uz neke brojeve. Takve bismo isto izbjegli te bismo težili recimo Intel i5 10000 procesorima, čisto zato što su jači od i3, a jeftiniji od i7 ili i9.
Što se AMD Ryzen procesora tiče postoje Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 i Ryzen 9 procesori. Oni tako mogu imati Vega 5, Vega 6, Vega 7, Vega 8 ili jaču tj. veći broj oznake za grafiku.


Predlažemo da kod njih gledate procesore s Vega 8 grafikom ili jači. Isto tako bi trebao biti barem Ryzen 5 procesor. Kod njih drugi broj 2000, 3000, 4000 govori o generaciji procesora pa je tako 4000 trenutno najnovija generacija te je bolja od manjih oznaka generacije.


Ostaje nam grafička kartica. Vama ne treba za navedene stvari. Trebat će onima koji se žele igrati na laptopu, a to je onda već malo komplicira stvari. Naime laptopi koji imaju grafičku karticu se više griju pa treba obratiti pozornost i na područje njegovog zagrijavanja koje nikako ne bi smjelo biti u području na kojem držite ruke pri tipkanju. Baterija će im također kraće trajati i bit će bučniji kada ventilatore upale punom snagom kako bi snizili temperaturu laptopa.
Obratite pažnju i na trajanje baterije u našim testovima baterija na laptopima. Deklarirane vrijednosti trajanja baterije također možete uzeti u obzir, no najčešće je trajanje baterije kraće od deklariranog vremena. Preporučljivo je laptop ne imati priključen na punjač konstantno nego prema potrebi kada mu je baterija prazna ili kada vam treba nešto više snage za obaviti, na primjer, zahtjevniji zadatak u Photoshopu jer laptopi kada su na bateriji ne koriste punu snagu procesora kako bi produžili trajanje baterije.


Većina laptopa nema DVD i najvjerojatnije vam neće trebati, no neki nemaju niti LAN priključak nego ste ovisni o Wi-Fi vezi. Takav nedostatak može se ispraviti kupnjom USB mrežne kartice, no tada gubite jedan USB port na laptopu. S toga je bitno odlučiti da li ćete na laptop spajati miš i tipkovnicu te neke druge stvari te da li odabrani model ima dovoljan broj USB portova.


Kućište laptopa je isto bitno. Naime plastična kućišta se znaju savijati dok metalna imaju ulogu i hlađenja i manje se savijaju. To savijanje posebno je bitno za monitor laptopa koji kada ga otvaramo primajući ga za rub ekrana jednom rukom zna trpjeti štetu u vidu pucanja kablova unutar njega te kroz godine ranije zna otkazati poslušnost.


Sada naoružani ovim informacijama morate krenuti u potragu po dućanima i odabir prihvatljivog modela za budžet koji imate na raspolaganju. Možda najbolje mjesto za početak potrage je na linku
https://vidilab.com/hardver/mobil/laptop


gdje ćete među ostalima pronaći i vrlo moćan laptop kao Desktop replacement i idealan low-budget laptop koji stane u svaku torbu!

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.