Tiho računalo - 5.0 out of 5 based on 1 vote
VIDILab gluha soba  U kojoj smo zvukomjerom precizno izmjerili buku koju konfiguracija proizvodi

Tiho računalo

Glazba za uši - Silent PC Build

Nečujno, hladno i jako računalo san je svakog tko se smatra pravim PC entuzijastom. Pogledajte kako smo upravo te tri stvari uspješno objedinili u VIDILabovom silent PC buildu.

Iz iskustva možemo konstatirati kako većina korisnika rijetko razmišlja o tome hoće li novo računalo biti glasno ili ne, pogotovo ako su ograničeni malim budžetom od 2 do 4 tisuće kuna. Malo toga se zapravo i s time može napraviti i to je svakako razumljivo, no mi se u VIDILabu katkad volimo pozabaviti i s iznadprosječnim situacijama pa tako dodajemo svojih začina u priču i jednostavnu tematiku poput sklapanja tihog računala dovodimo na višu razinu.

Skup sport

Kao što ćete vjerojatno i sami primijetiti u nastavku teksta, slaganje tihog računala u pravilu nije za one plićeg džepa. Većina komponenata koje čine računalo tihim u prosjeku su dosta skuplje od klasičnoga odabira. Primjerice, jedno pasivno napajanje (napajanje bez ventilatora) visoke efikasnosti od recimo 500 W je i dvostruko skuplje od jednog vulgaris 500 W modela. To je samo jedna od stavki koja već u startu može probiti bilo čiji budžet, a kamoli tek da krenemo nabrajati ostatak komponenata poput high-end ventilatora gdje jedan može koštati u rangu od 100 do 200 kuna. Izborom hladnjaka za procesore također se cijenom može otići (pre)daleko - iako možete kupiti velike pasivne modele hladnjaka (koji su ujedno skupi i nedobavljivi na našem tržištu) dobrim dijelom pokazali su se lošiji i nezgrapniji čak i od prosječnih hladnjaka u kombinaciji s gotovo nečujnim ventilatorom. Upravo takav scenarij smo i mi imali s našom konfiguracijom, a o izboru naših komponenti ćemo malo kasnije.

Izbor kućišta pola je posla

Kada govorimo o slaganju tihog i jakog računala najvažnija stavka je svakako kućište. Ono je ujedno i jedna od najskupljih komponenti kada je u pitanju pokušaj da se "zaustavi" buka koja ide prema van i koja se proizvodi u njemu. Kućišta s dobrom zvučnom izolacijom, pogotovo ona koja su dostupna na našem tržištu, mogu se nabrojati na prste jedne ruke, a jedan od najpoznatijih modela je svakako Fractal Design Define R4 odnosno njegov nasljednik - R5. Poanta takvog kućišta nije samo u dobroj zvučnoj izolaciji već ujedno i dobrim predispozicijama za protok zraka kroz njega, budući da u pravilu takva zvučno izolirana kućišta znaju imati probleme s istim. Nerijetko se zbog toga i temperature komponenata unutar kućišta podižu iznad neželjenih brojki što, kao neželjenu uzročno-posljedičnu vezu, povećava brzinu vrtnje ventilatora. Sve u svemu, kao što ćete vidjeti u nastavku, da bi dobili idealan omjer glasnoće i hladnog rada komponenata morat ćete biti spremni i na neke kompromise.

Odabir komponenti

Tiho računalo 18

silent pc build
Kako ne bi sve ostalo samo na riječima i teoriji, odlučili smo se pozabaviti vlastitim primjerom slaganja tihog i vrlo jakog računala. Kao podlogu imamo najaktualniju Intelovu Haswell refresh procesorsku platformu u kombinaciji s Core i7 4790K i matičnom pločom Z97, točnije Asusovim Z97-E modelom matične ploče koju posebno volimo zbog Asusove treće generacije Fan Xperta koji u sklopu hardversko-softverske podrške daje odlične mogućnosti detaljne kontrole svakog ventilatora u kućištu. Iako Gigabyte, MSI i ASRock imaju svoje verzije istoga, Asus se i dalje pokazao nepokolebljivim pobjednikom na tom području. Ukoliko se oslanjate na velik broj ventilatora, svakako provjerite broj fan header konekcija na ploči; uobičajeno je da ih ploča ima od četiri do šest, jer ćete u protivnom morati potegnuti za alternativom poput fan splittera. Za hladnjak procesora odabrali smo Prolimatechov dual-tower design hladnjaka pod nazivom Basic 81. Uklonili smo njegov priloženi ventilator i stavili dva komada nečujnih Noctuinih NF-F12 ventilatora u push-pull konfiguraciji. Budući da u trenutku nabavke komponenti na našem tržištu nije bilo niti jednog pasivnog modela napajanja na izbor, odlučili smo se odabrati „the next best thing“, novi Seasonicov S12II Gold model od 620 W koji je u svom S12II Bronze modelu poznat po izuzetno tihom ventilatoru koji se čuje tek ako direktno prislonite uho na njega.

 

Seasonic

Pasivna napajanja Iako mogu pridonijeti tišini u radu, ovakva napajanja gotovo su dvostruko skuplja

 

Iako smo u teoriji mogli odabrati model s polupasivnim načinom rada ventilatora gdje se on uopće ne pali dok god napajanje nije pod opterećenjem, takvi su modeli uglavnom visoke snage, ali i cijene. Naša grafička uzdanica svela se na MSI-jev GTX 970 Gaming model koji ima pasivan način rada ventilatora u stanju mirovanja zahvaljujući efikasnoj Maxwell platformi. Ovakav način rada je „must have“ u sklopu tihe konfiguracije, a iako Asus sa svojim STRIX modelom također ima 0 dB ventilatore do određene temperature, pod opterećenjem se MSI-jev model pokazao tišim. Za noise-free okolinu klasičan HDD jednostavno ne može biti opcija jer on će pored ostatka komponenti vrlo lako postati najglasnija i najiritantnija komponenta u računalu (zbog vibracija). Upravo zbog toga naš se odabir po pitanju spremišta sveo na Samsungov 850 Evo SSD od 250 GB.

tiho računalo 3 5

Zvučno izolirana kućišta Njihove bočne stranice dolaze s predinstaliranom pjenom


Izgleda glasno, zapravo tiho

 

Tiho računalo 2 3

Velik broj ventilatora Unatoč tome, računalo je i dalje bilo vrlo tiho zahvaljujući optimizaciji brzine vrtnje ventilatora obzirom na temperaturu

 

Pogledom u gotovu unutrašnjost kućišta čisto zbog broja ventilatora u njemu vjerojatno biste zaključili da je ovo računalo vrlo glasno. Pored standardnog broja ventilatora poput onih na grafičkoj, napajanju i hladnjaku procesora, za kućište smo odabrali dodatnih šest Cooler Masterovih 120 mm Jetflo modela ventilatora.

glasno pc

Ova serija pokazala se izuzetno tihom, a da pritom omogućuje i pristojan protok zraka. Vjerojatno se pitate kako je moguće da pored 11 ventilatora cijela konfiguracija bude nečujna? Ključ se nalazi u optimizaciji brzine vrtnje ventilatora gdje se ponovno vraćamo na odabir matične ploče i priloženi softver koji dolazi namijenjen upravo tome, Fan Xpert 3 u slučaju Asusa te uporabom aplikacija poput Speed Fana. Uz pomoć njih možete kontrolirati svaki aspekt brzine vrtnje bilo kojeg ventilatora spojenog na matičnu ploču, a najčešći primjer je onaj gdje se ovisno o temperaturi procesora ili grafičke kartice, ventilatori ubrzavaju ili kompletno gase. Mi smo za primjer imali sve ventilatore kompletno ugašene, čak i one na hladnjaku procesora kada je računalo bilo u stanju mirovanju dok su se pod opterećenjem iznad 60°C jezgri procesora isti upalili i okretali brzinom od 400 – 600 okretaja u minuti, što je i dalje konfiguraciju činilo nečujnom. Istu stvar uz pomoć MSI Afterburnera možete postići i s grafičkom karticom; iako ovaj model ima dosta dobro predefiniranu regulaciju brzine vrtnje ventilatora, uvijek možete dodatno optimizirati brzinu ventilatora pod opterećenjem grafičke kartice jer je ona u većini slučajeva na nepotrebno visokoj razini. Na kraju svega, jedino što u našem slučaju zapravo nismo mogli kontrolirati jest ventilator napajanja, iako je i to čak moguće ako odaberete neke od skupljih, digitalno kontroliranih napajanja poput Corsairovih HXi i AXi modela.

FanXpert
Asus Fan Xpert 3 Kombinacija hardvera i softvera. Uz nekoliko klikova postavljate custom curve svih ventilatora u kućišta 


Protok zraka kao važna stavka

Da bi cijela stvar funkcionirala kako spada, pogotovo kada su temperature komponenata u pitanju, potrebno se malo pozabaviti načinom, odnosno orijentacijom instalacije dodatnih ventilatora u kućišta. Zahvaljujući izuzetnoj fleksibilnosti Fractalovog Define R5 kućišta moguće su svakakve varijacije na temu po pitanju instalacije ventilatora, a jedna od najpoznatijih i najučinkovitijih je metoda negativnog tlaka zraka.
Zahvaljujući filtrima za prašinu na donjoj i prednjoj strani kućišta, ovakav raspored ventilatora je kao stvoren za naš slučaj. S prednje i donje strane okrenuli smo ventilatore (ukupno tri) na način da utjeraju hladan zrak koji prirodno dolazi odozdo, dok se topli zrak istjeruje s također ukupno tri prema van orijentirana ventilatora oko hladnjaka procesora. Sami ventilatori hladnjaka također su orijentirani da primaju hladni zrak koji im se dostavlja od sprijeda i tjera topli van uz pomoć ispušnog stražnjeg ventilatora.

Protok

Princip slaganja ventilatora po negativnom tlaku zraka Sprječava dovod prašine (ukoliko kućište posjeduje filtre na ulazima) te adekvatno hladi unutrašnjost i njene komponente

 

Ventilator tik do napajanja zapravo pomaže grafičkoj kartici pri hlađenju. Iako slaganje ventilatora po primjeru negativnog tlaka zraka rezultira bržim skupljanjem prašine u kućište, obzirom na filtre, ovakva je konfiguracija idealna iz razloga što ćete dugoročno izbjeći naslage prašine unutar kućišta te na najbolji mogući način optimizirati dotok i protok zraka u kućište.

Tiho računalo 2 5

Pedantna instalacija Svaka komponenta je na svojem mjestu


Vibracije - glavni neprijatelj

Iako smo eliminirali jednog od glavnih uzročnika vibracija u kućištu - disk, one vrlo lako mogu proizaći iz ventilatora. Naime, ovisno o brzini okretanja i paljenju /gašenju motora ventilatora, mogu se proizvesti frekvencije čije se rezoniranje može prenijeti i na kućište. Ovo se najčešće događa ukoliko smanjite brzinu okretaja ventilatora na 10-20% njegove maksimalne brzine (ovo ponekad može uzrokovati i coil whine), dok neki od modela ventilatora znaju sami po sebi vibrirati, neovisno o brzini.

Noctua

Antivibracijski ulošci Jednostavno rješenje za borbu protiv dodatne buke

 

U takvim slučajevima najbolje pomažu gumeni distanceri koji mogu u potpunosti eliminirati vibracije, a upravo s takvim i predinstaliranim dolaze i na Cooler Masterovim Jetflo modelima te Nocutinim NF-F12 ventilatorima kao baš ostatak njihovog portfelja. Ukoliko niste odabrali ventilatore s predinstaliranim distancerima, najjednostavnije vam je s eBaya kupiti gumene uloške za po par dolara i riješiti se ovog potencijalnog akustičnog problema.


Moderni uzročnici buke

Vjerojatno je najveći "moderni" uzročnik buke posljednjih nekoliko godina svakako coil whine ili u prijevodu po našem "cviljenje" zavojnica. Iako su neki od vas vjerojatno to iskusili i kod napajanja, sigurno nije bilo toliko izraženo koliko danas zna biti na grafičkim karticama, pogotovo pod opterećenjem. Da, dobro ste pročitali, grafičkim karticama. Nema te serije i modela, pogotovo kod high-enda, unatrag godinu-dvije, bilo AMD-ova ili nVidija, a da nije zacvilio na način koje bode u uši. Dok ste zavojnice napajanja mogli zaliti vrućim ljepilom, kod grafičkih kartica baš i nema pomoći osim onih prije kupnje. Jedino što vam preostaje je da dobro istražite po Internetu/forumima iskustva korisnika ovisno o različitim modelima grafičkih kartica pa prema tome orijentirate svoju kupnju.

Coil

Glavni uzročnik coil whinea Kvalitetnija naponska regulacija i njene komponente mogu spriječiti ovaj problem


Uradi sam - zvučna izolacija postojećeg kućišta

Većina vas je vjerojatno zapela s onim što već imate po pitanju komponenti, pogotovo kućišta. Budžet vam je malen, a želje velike. Ne očajavate, ima nade i za vas. Pored našeg primjera silent PC builda složili smo i jedno računalo uobičajenog korisnika kada su u pitanju ventilatori, hladnjaci i tvrdi diskovi. Upotrijebili smo Zalmanovo sasvim prosječno Z1 kućište od oko 250 kuna i odlučili mu postaviti zvučnu izolaciju kako bismo sami uvidjeli koliko cijela stvar zapravo ima smisla. Za otprilike 100 kuna dobit ćete pola metra kvadratna zvučne izolacijske pjene debljine 12 mm koja je idealna za ovakav projekt. Površinski je dovoljno velika da pokrije obje stranice kućišta, a da vam pritom još ostane sa strane ukoliko mislite izolirati još pokoju površinu. Kao i uvijek, mjerite triput, režite jedanput, da ne bi kasnije lupali glavom u zid. Ostavite dovoljno mjesta na stranici kućišta, odnosno nemojte pokrivati sve pjenom, jer nećete moći zatvoriti stranicu.

tiho računalo 3 2

Izolacijska akustična pjena Jednostavno rješenje za smanjenje buke


Mjerenja

Kako bi i znanstveno ustanovili metodu "utišavanja" našeg DIY izolacije kućište, uz pomoć mjerača buke na udaljenosti od 20 cm u našoj privatnoj "gluhoj sobi" u sklopu VIDILaba izmjerili smo glasnoću konfiguracije pod punim opterećenjem (CPU-a i GPU-a) prije i poslije izolacije. Tako smo izmjerili 45,5 dB (A) bez pjene i 43,9 dB(A) s pjenom. Iako je ova razlika akustički jedva zamjetna "golom" uhu, ona je svakako zamjetna kada sve oko vas utihne. Uz dodatnu optimizaciju brzine okretanja ventilatora, investiciju u bolji hladnjak i ventilator, ova brojka brzo može pasti ispod 40 dB (A), a čisto za usporedbu, naša silent build konfiguracija proizvodila je svega 34,8 dB(A), što na prvu ruku možda i izgleda puno, no imajte na umu da je mjereno s vrlo male udaljenosti.

RotoSub

Uklanjanje buke tehnologijom za slušalice Noctua je domišljato upotrijebila postojeći “noise canceling” princip i na svojim ventilatorima


Noise-canceling tehnologija

Oko mehaničke buke koju ventilatori proizvode nema puno filozofije u smislu da su se proizvođači posebno trudili utišati njihov rad jer buka koju proizvodi sam protok zraka gotovo je neizbježna. Da, tehnologija oko elektromotora polako napreduje zadnjih nekoliko godina i njihova glasnoća svela se gotovo na minimum, no Noctua pokušava dodatno riješiti taj problem drugačijim pristupom koji je zapravo prisutan u jednoj drugoj industriji. Riječ je o aktivnoj noise-canceling tehnologiji čija je osnovna borba protiv buke dodavanjem još (fazno obrnute) buke. Dobro, ne možda na ovako trivijalan način, ali poanta je da se originalni zvuk buke poništi s invertiranim frekvencijskim signalom koji se umjetno stvara i odašilje te se poklapa s izvorom pa ga tako i poništava. Ovu tehnologiju Noctua naziva RotoSub ANC, a iako u praksi funkcionira odlično, implementacija je malo nespretna, ali i skupa po pitanju krajnjeg korisnika. Zbog toga i dan danas, tri godine nakon inicijalnog predstavljanja tehnologije, još uvijek nismo doživjeli komercijalni model ovog proizvoda, no poznavajući Noctuu i austrijsku pedantnost, nije ni čudo što im toliko treba obzirom da je riječ o vrlo delikatnom scenariju.

 tiho računalo 3 4

 Pripazite na razmak Ostavite dovoljno prostora na stranici kućišta da se komotno može zatvoriti i da ne smeta ostatku komponenti
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Tiho računalo - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.