Plug & Play: Čak i nakon što ga spojite sa sidrištem, mobitel možete koristiti neovisno o tome što imate otvoreno na ekranu. Primjerice, možete odgovoriti na poziv

Windows-To-Go

Windowsi s mobitela na velikom ekranu - je li ovo budućnost PC-ja?

S aplikacijom Continuum i dodatkom Display Dock, Windows 10 mobitel se brzo i lako pretvara u uredsko računalo. Ali po kojoj cijeni?

Proročanstva o propasti PC-ja, temeljena na prodaji gotovih rješenja (a ne komponenata!), postala su novogodišnja tradicija brojnih analitičkih kuća i mainstream medija, koji ih slijepo prenose. Stvarnost je ipak malo drugačija. Ni velike ni male firme, a bogami ni korisnici, ne rješavaju se računala baziranih na desktop OS-ovima (Windows, Mac, Linux). Unatoč medijskoj propagandi i ogromnom kvalitativnom pomaku mobilnih platformi od prvog iPhonea naovamo, tableti i pametni telefoni su tek djelomično, no nikako ne u potpunosti, zamijenili desktop i prijenosna računala. Stalna dostupnost i povezivost u kombinaciji s malom masom i dimenzijama učinila su naše mobitele i tablete uređajima preko kojih prvenstveno ostajemo u toku s drugima preko maila, društvenih mreža te raznoraznih aplikacija za međusobnu komunikaciju. No, koliko god mobilni uređaji bili ekonomični, na drugi način znaju biti prilično ograničavajući.

3 1

Jedno sidrište: dva mobitela na punjenju. Lumia mobitel se puni preko USB-C kabela spojenog na sidrište, a s druge strane običnim USB kabelom možete spojiti drugi WP ili Android mobitel

 

Mobilne uređaje rijetko tko na svakodnevnoj bazi koristi za uređivanje tablica i prezentacija, kompletiranje RSS feeda s tisuću nepročitanih novosti ili montiranje filmova. Za takve stvari „normalno“ računalo predstavlja daleko bolji izbor. Ne pišemo ovo zato što smo zadrti pripadnici PC Master rase. I mi bismo željeli 3-u-1 računalo koje nam pritom kuha kavu, ali činjenica je da su proizvođači mobilnog i PC hardvera i softvera više vremena potrošili na svađanje oko toga „tko će prvi izumrijeti“, nego što su se fokusirali na stvaranje sveobuhvatnog, univerzalnog iskustva koje se jednako dobro vrti i izgleda na svim mogućim uređajima.

Prije nego što je Microsoft iznio svoje ambiciozne planove za Windows 10 na svim uređajima, pamtimo pokušaj Canonicala, firme iza popularne Ubuntu Linux distribucije, da na Indiegogou crowdfunda Ubuntu Edge pametni telefon. Ubuntu Edge trebao je doći s Android i Ubuntu mobilnim OS-om, a spajanjem putem HDMI kabla na monitor omogućio bi nam pristup i punokrvnom Ubuntu OS-u. Nažalost, Canonical je uspio skupiti „tek“ 12 milijuna dolara od traženih 32, pa je obećavajuće planove odgodio sve do ovogodišnjeg Mobile World Congressa, gdje bi trebao predstaviti svoj prvi tablet, koji bi trebao imati mogućnost prebacivanja u potpuni desktop mod rada. Microsoft ipak ima malo više novaca za eksperimentiranje i testiranje tržišta pa nam je uz univerzalne aplikacije (koje dijele sličan dizajn i jednake funkcije na svim platformama), među prvima ponudio mogućnost prebacivanja s mobilne platforme na veliki ekran.

 

Windows Continuum via Display Dock

O Windows Continuumu već smo pisali u pretprošlom broju (br. 238), u sklopu recenzije Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM modela. Kolega Ivan Luzar je sliku s mobitela, pomoću Miracast tehnologije, replicirao na ekranu, a s Bluetoothom je spojio miš i tipkovnicu. Nažalost, to se nije pokazalo kao učinkovita kombinacija, lag je bio prevelik za ugodan rad. Umjesto tipkovnice i miša povezanih Bluetoothom, služio se površinom ekrana mobitela i virtualnom tipkovnicom za pisanje što je znatno ubrzalo rad.

7

Postavke: je puno lakše namještati nego na malom ekranu jer jednostavno imate više prostora za pretraživanje. Ono što nam se kod njih ne sviđa je lošija lokalizacija. Odjeljak “O programu” sadrži informacije o telefonu i pruža mogućnost resetiranja uređaja, što nikad ne bismo pogodili prema nazivu

 

S Display Dockom, tj. sidrištem, nismo imali takvih problema. Miš i tipkovnica, spojeni na dva od njegova tri USB utora radili su precizno, nismo se imali potrebe prebacivati na korisnički inferiorniji ekran/touchpad, odnosno virtualnu tipkovnicu iako smo ovog puta dobili slabiji mobitel na test, sidrište dolazi s utorom za HDMI i DisplayPort kabele, USB-C kablom za napajanje te USB-C kablom s DisplayPort tehnologijom za spajanje mobitela na uređaj.

Za osnovni rad dovoljno, za nešto više potrebno je nabaviti USB dongle/kabel/čitač kartica s dodatnim utorima koje trebate (USB, M2, microSD). Na sidrište smo spojili Canyonov All in One čitač kartica te USB kabel s Dellovog U2312HM monitora, a on je uredno prepoznao medije/uređaje spojene na njih. Točnije, USB stickove i vanjski HDD bez eksternog napajanja.

6 1

Centar za notifikacije: poput ovog voljeli bismo vidjeti i na desktop OS-u

 

Windows Continuum nije Windows 10

Moramo vam odmah reći na početku. Očekujete li od Continuuma potpuno Windows 10 iskustvo razočarat ćete se. Continuum je mobilni Windows 10 na velikom ekranu, i to je to. Usprkos sličnom izgledu i Start izborniku, nema iste funkcionalnosti kao desktop Windows 10 i ne, ne možete instalirati tipične PC programe na njemu. Nedostajat će vam stvari poput dijeljenja ekrana na pola ili na četvrtine kako biste u njih istovremeno smjestili prikaz dva, odnosno četiri programa, ali i sitnice poput Ctrl+F, CTRL+T i drugih prečaca, koje ne podržava Edge preglednik. Sustav podržava maksimalno osam otvorenih aplikacija. Uz to, ponudom ste limitirani na Windows Store, koja je prilično oskudna u usporedbi s AppStoreom i Google Playom, a treba napomenuti i da neke popularne aplikacije poput Twittera i Facebook Messengera nisu podržane za pregled na velikom ekranu.

5a

Univerzalne aplikacije: programi koji izgledaju i funkcioniraju jednako na mobilnom i desktop OS-u, su kategorija oko koje se dosad jedino potrudio Microsoft

 

S druge strane, pozitivno smo iznenađeni koliko je dobro jedan mobilni sustav prilagođen radu na velikom ekranu. S lijeve strane nalazi se Start izbornik s prečacima do svih važnijih aplikacija koje imate na Start ekranu mobitela, a s jednom tipkom možete doći i do pregleda svih aplikacija. Donja traka prikazuje još gumb za povratak na prethodni ekran, tražilicu, pregled svih otvorenih aplikacija odjednom te otvorene aplikacije zasebno, tako da se u bilo kojem trenutku možete prebaciti s Worda na glazbeni player, na isti način kao i na Windowsima. S desne strane nalazi se „zavjesa“ s mobitela, koja prikazuje sve novosti i notifikacije te omogućava podešavanje postavki. Ovdje je, za razliku od mobilnog sučelja, ekran za postavke puno pregledniji nego na malom ekranu, tj. nećete trošiti epohe skrolajući po njima da biste nešto promijenili. Sve u svemu, jako smo zadovoljni načinom na koji se sustav skalira.

4

Windows 10 Mobile: Nemojte da vas početni ekran zavara. Ovi Windowsi ispod haube skrivaju jednostavno sučelje s mnogo manje opcija nego u punoj verziji

 

Još jedna ključna stvar s kojom smo bili izrazito zadovoljni je Plug&Play princip funkcioniranja. Kad mobitel uključite u sidrište, spojite napajanje, ekran, periferiju i sve što vam treba, rad s mobitela direktno nastavljate na velikom ekranu. Ako ste, primjerice, imali sedam otvorenih tabova u Edgeu, isti će se broj otvoriti na ekranu pri paljenju aplikacije. Ako vas na „zavjesi“ čeka 35 notifikacija, čekat će vas i na „zavjesi“ s desne strane. Ako ste slučajno odspojili mobitel ili napajanje u trenutku slanja važnog maila ili završavanja poslovnog izvješća, rad možete završiti na mobitelu (koji se u međuvremenu punio na sidrištu), odnosno ponovno ga spojiti s uređajem i završiti posao na ekranu. Ovo je najbolji prijelaz sa stolnog na mobilni način rada (i obratno!) dosad.

 

Lumia 950 Vs. HP Stream

Već smo prethodno naveli neke razlike u sučelju i funkcionalnostima između mobilnih i desktop Windowsa 10. No što je s brzinom rada? Opravdava li ova kombinacija mobitela (od 4300 kuna) i docka (799 kuna) svoju visoku cijenu? Sve ovisi o kategorijama u kojima je želimo uspoređivati. Sa stolnim računalima izlišno ju je uspoređivati. Za 5000 kuna možete dobiti odličan, ali nimalo prijenosan komad hardvera. S druge strane, u usporedbi s jednako prijenosnim mini računalima poput Raspberry Pija 2, uvjerljivo odnosi pobjedu. Omogućava ugodni multitasking s pet i više aplikacija, no ono što je još bitnije, bez problema se nosi sa zahtjevnim zadacima unutar preglednika. RPi2 i slična mini računala muku muče samo s otvaranjem Gmaila, a Lumia 950 sa sidrištem bez problema omogućava surfanje s već otvorenim Gmail, Facebook, Twitter i YouTube karticama. Nije se srušila ni s 20 otvorenih kartica. Na YouTubeu se također mogu streamati videi u 1080p kvaliteti na Full HD ekranu. Da, košta 20 puta više od malih računala (uključujući monitor i periferiju), ali zato pruža iskustvo s mnogo manje kompromisa. Što je sa laptopima? Može li u dvoboju pobijediti laptop nižeg ranga? Suočili smo ga s HP Stream 13 modelom da povjerimo.

9 1

Windows mobitel VS. Windows Chromebook: Ukupno gledajući, ljepše nam je bilo koristiti top Windows mobitel sa sidrištem nego laptop iz niže cjenovne klase

 

HP Stream 13 je, po specifikacijama, slabiji uređaj od Lumije 950. Dolazi s dvojezgrenim Intel Celeron N3050 procesorom, koji radi na 1,6 GHz (maksimalno do 2,16 GHz) te 2 GB RAM-a. Lumia 950 može se pohvaliti šesterojezgrenim Qualcomm Snapdragonom 808, koji radi na 1,8 GHz, te 3 GB RAM-a. Čak nije ni najjači model Microsoftove „admiralske flote“. Lumia 950 XL dolazi s osmerojezgrenim Snapdragonom koji radi na 2,0 GHz i s 3 GB RAM-a. Usprkos tome, jedino laptop može povući “prave” Windowse 10 zbog x86 procesorske arhitekture (mobiteli uglavnom dolaze s ARM-ovim instrukcijskim setom) pa već u startu ima ogroman plus što se tiče raznih opcija. Ipak, kojekakve mogućnosti ne čine ukupno pozitivno iskustvo korištenja. Ima nešto i u brzini rada.

Razlika na papiru između mobitela i laptopa osjetila se na performansama. Prvo smo testirali vrijeme za otvaranje zasebnih aplikacija: Edgea, Worda i Fotografija. Usidrenoj Lumiji 950 trebalo je 2,2 sekunde za Edge te 2,8 sekundi za Word i Fotografije. Nasuprot tome, HP Stream 13 otvorio je preglednik za 3,1 sekundu, Word za 4,2, a Fotografije za 3,4 sekunde. Prilikom normalnog, svakodnevnog korištenja, primijetili smo da se HP-ov „Chromebook“ na Windowsima nikako ne slaže s Edge preglednikom. Uz VIDI.hr i Facebook, bio nam je veliki problem otvoriti treći tab bez rušenja. Nevjerojatno, ali istinito, Internet Explorer se pokazao puno bržim i stabilnijim na HP Streamu pa smo ga iznimno nastavili koristiti umjesto Edgea.

Microsoft Lumia 950dock 1

Bolji od low end laptopa: Iako ne može pokretati računalne aplikacije, Lumia s Continuumom je briljirala u dosta uobičajenih radnji

 

I u normalnom, svakodnevnom korištenju, Lumia 950 pokazala se ugodnijim društvom. HP Stream nema ograničenja u pogledu broja otvorenih aplikacija, no nakon što smo otvorili 8,9 programa, sustav je počeo dosta štekati. Slično se ponašao pri otvorenih deset kartica u IE pregledniku (Gmail, FB, Twitter, Feedly i još pet izvora vijesti) pa možemo reći da ga je ovdje Lumia 950 s 20-ak otvorenih kartica nadjačala. Lumia 950 također ima neke mušice. Treba joj sekunda za prebacivanje s aplikacije na aplikaciju, kartice na karticu. Isto tako, ponekad zatvori aplikaciju ili karticu u pregledniku bez objašnjenja, ali joj za ponovno pokretanje istih treba sekunda, dvije. Nasuprot tome, HP Streamu pod opterećenjem treba nekoliko sekundi da otvori novu aplikaciju ili se prebaci sa kartice na karticu. Naravno, ako se prethodno ne smrzne. Jedino polje gdje je HP Stream bio malo bolji je reprodukcija videa. Očekivano, podržava više formata i kodeka nego mobilni Windowsi, a i brže se prebacio u Fullscreen mod prilikom reprodukcije 1080p videa na YT-u. Razlika između reprodukcije medija s lokalnog medija nije bilo.

U usporedbi s laptopom nižeg cjenovnog ranga, dvojba počinje biti ozbiljna. Naravno, za one koji stalno moraju nositi računalo sa sobom, situacija je čista. Kao što tableti nisu zamijenili prijenosnike, neće ih ni ova kombinacija. HP Stream i njemu slična klasa će svakako naći svoju publiku među onima koji traže nisku cijenu, portabilnost i izdržljivu bateriju. Međutim, mnogi korisnici misle, ali zapravo ne trebaju laptop za tu svrhu. Mnogi misle da je kupnja laptopa dobra investicija zato jer ga mogu nositi svugdje, na posao, faks ili godišnji odmor, no u stvarnosti provode većinu vremena radeći od doma, tegleći laptop van u hitnim slučajevima, gdje rade nešto što se bez problema danas može obaviti na mobitelu/phabletu/tabletu. Primjerice, provjeravanje maila, zapisivanje bilješki, surfanje internetom ili upisivanje sastanaka u kalendar. Takvi korisnici bi svakako trebali obratiti pozornost na ovu kombinaciju koja, na drugi pogled, pruža dobru, možda čak i bolju vrijednost za novac.

8

Docking party: Na USB hub možete spajati dongleove s više USB nastavaka ili čitač memorijskih kartica te time proširiti funkcionalnost svog mobilnog PC-ja. Svašta smo spojili na USB dockove, a bili smo ugodno iznenađeni i količinom uređaja koja je radila. Xbox 360 kontroler te iPhone 6 (spojili smo ga isključivo s namjerom punjenja) bile su rijetke crne ovce koje nam nisu radile

 

Recimo da uz laptop ionako posjedujete ili mislite posjedovati pametni mobitel. Pametni mobitel prosječnih karakteristika košta oko 2000 kuna, a slabiji laptop 3500, što je u rangu od 6000 kuna za koje možete dobiti flagship mobitel (4300), sidrište (799), solidan monitor (750) i jeftinu, ali dovoljno kvalitetnu periferiju (120).

Jedina mana ove kombinacije je njen mobilni OS. Premalo aplikacija u trgovini u odnosu na konkurenciju, izostanak pregršt opcija na koje smo se navikli na punokrvnom OS-u te mali broj univerzalnih programa na kraju bi mogli presuditi ovom obećavajućem konceptu, koji svakako može naći svoju publiku. Konkurencija će već povući svoj potez, a nadamo se da će im se i drugi pridružiti.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Windows-To-Go - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.