Piši, obradi, uploadaj: Na konferenciji s Lenovo V130

Piši, obradi, uploadaj: Na konferenciji s Lenovo V130

Terenski rad zahtijeva pouzdan alat, posao se mora odraditi i po mogućnosti biti prvi. Provjerili smo kako će nam na zahtjevnom konferencijskom zadatku poslužiti entry level poslovni laptop iz Lenova.

Vjerojatno najpoznatiji predstavnik poslovnih prijenosnika uopće je ThinkPad, koji sa svojom reputacijom posljedično vuče nešto višu cijenu. Raspon poslovnih laptopa je ipak dosta širi i postoje pristupačnija rješenja. No, mogu li ona zadovoljiti sve preduvjete dobrog radnog računala? Hoće li nas baterija iznevjeriti nakon nekoliko sati na konferenciji? Ima li dovoljno resursa za multitasking u vidu pisanja i slanja teksta, obrade fotografija u Photoshopu i uploada videa na naš YouTube kanal?

Lenovo

Mogućnosti našeg poslovnjaka

Nekoliko je ključnih stvari koje gledamo kada odabiremo laptop za rad na konferenciji. Pouzdanost je ključna karakteristika, a sastoji se od više komponenti. Autonomija baterije možda je i najvažnija potkategorija jer iako sa sobom u torbi nosimo punjač, ipak je u redu očekivati trajanje baterije jedan aktivni radni dan od nekoliko sati na terenu. Laptop, u našem slučaju Lenovo V130-15IGM, mora imati dovoljno snage za brz i responzivan rad u više aplikacija. Konačno, važna je ergonomija te da prijenosnik nije težak i nezgrapan.

Umjesto domjenka: Dok je trajalo poslijekonferencijsko druženje, u foajeu konferencijske dvorane dovršavali smo tekst za objavu

Lenovo 3

Na papiru Lenovo ima sve navedene karakteristike ugrađene u svoju Entry poslovnu seriju, a tome treba nadodati i sigurnosne postavke ugrađene uz predinstalirani operativni sustav Windows 10. Njegova baterija ima kapacitet 30 W sati koji će vam biti dovoljan za šest sati rada na jednom punjenju, naravno i dulje ako nije cijelo vrijeme u pogonu.

Hardverske karakteristike su za cjenovni rang od oko 3500 kuna jako dobre. Za brz i responzivan sustav tu je kombinacija 8 GB-a radne memorije i SSD-a od 256 GB. Procesor je vrlo štedljivi Intel Pentium N5000 s četiri fizičke jezgre koje rade na 1,1 GHz, ali i uz boost do 2,7 GHz. U praksi smo odradili sve zadatke bez problema.

Sučelja: Lenovo V130 opremljen je s dva USB 3.0 utora, HDMI izlazom, Ethranetom, čitačem kartica, utorom za slušalice/mikrofon, ali i DVD/RW optičkim čitačem medija

Lenovo 4

Napad na konferenciju

S Lenovo V130 u torbi krenuli smo na konferenciju jedne od najvećih hrvatskih ICT kompanija Ericssona Nikola Tesla. Tijekom višesatnog trajanja događaja na V130 smo zapisivali bilješke, transkribirali smo dvije izjave i u foajeu konferencije dovršili tekst te ga poslali u redakciju. Lenovo V130 ima chicklet tipkovnicu punog layouta s numeričkim dijelom, a mali prigovor ide nešto smanjenim tipkama za smjer. Cijela konstrukcija laptopa izrađena je od plastike koja je prošarana na poklopcu, a uz solidan dojam izrade, na konferenciji nam je pomogla činjenica da prijenosnik s 15,6 inčnim ekranom HD rezolucije ima samo 1,8 kg mase. S pisanjem teksta nije bilo problema, sama tipkovnica ima plitki hod tipki i nema pretjeranog uvijanja pod pritiskom. Touchpad je velik i pouzdan, izveden u jednom komadu bez dedicirane, odnosno vidljive lijeve i desne tipke.

Upload videa i slika: Preko čitača kartica prenijeli smo materijale na laptop i nakon kratke obrade poslali fotke u redakciju, a video uploadali na redakcijski YouTube kanal

Lenovo 5

Nakon teksta došlo je vrijeme i za fotografije. Izvadili smo RAW i JPEG fotografije s brze memorijske SD kartice Sony Alpha 7 III fotoaparata, napravili inicijalni odabir te nekoliko fotki s par osnovnih funkcija obradili u Photoshopu te poslali ekipi u redakciju.

Snimili smo i par kratkih videa za kasniju bolju interpretaciju konferencije te ih s laptopa uploadali na naš redakcijski YouTube kanal. Sve zadatke obavili smo bez problema i iako ima puno skupljih i kvalitetnijih poslovnih laptopa, definitivno se za radne zadatke bez problema može preporučiti entry V130 serija Lenovo poslovnih prijenosnih računala.

Za kolaboraciju: V130 serija ekran može otvoriti do 180°, što je čini idealnom za zajednički rad

Lenovo 1

Ostale mogućnosti

Za poslovne laptope važne su još neke stavke koje mi u našem konkretnom slučaj nismo trebali. Za sigurnost se uz standardni Kensington lock brine Trusted Platform Module 2.0. Korak dalje napravljen je i u zaštiti privatnosti, uređaj ima mehaničko prekrivalo za web kameru, pa možete biti sigurni da vas nitko neće špijunirati u nekom crnom scenariju hakiranja laptopa. Od predinstalirane zaštite ima McAfee LiveSafe probnu verziju softvera, a svoje podatke možete brzo prenijeti uz Lenovo Welcome aplikaciju kroz čije sučelje registracijom možete ostvariti i 30 GB dodatnog Dropbox prostora. Od sučelja, Lenovo V130 opremljen je dvama USB 3.0 portovima, HDMI izlazom, utorom za slušalice/mikrofon, čitačem kartica i DVD/RW optičkim čitačem diskova. Iako oni polako izumiru, kod poslovnog laptopa nije loše imati ovu opciju.

Specifikacije:

Model: Lenovo V130-15IGM
Procesor: Intel Pentium N5000
RAM: 8 GB
Pohrana: 256 GB SSD
Zaslon: 15,6’’ 1366 x 768, TN
Grafička kartica: Intel UHD graphics 605
Cijena: 3.799,00 kn
Ustupio: Mikronis, www.mikronis.hr

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Piši, obradi, uploadaj: Na konferenciji s Lenovo V130 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.