Intel VS AMD: Moćni strojevi do 5.555 kuna - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Intel VS AMD: Moćni strojevi do 5.555 kuna

Intel VS AMD: Moćni strojevi do 5.555 kuna

Direktan okršaj dva diva

Kako se konkurentnost Intelovih i AMD-ovih komponenti zaoštrava, tako su i proizvodi postali sve bolji, a konačni pobjednici su naravno sami kupci koji za svoje novce sada mogu dobiti bolje performanse nego ikada.

Ryzen je na tržište došao u svojem trećem izdanju s vrlo impresivnim procesorima čije su specifikacije sve bolje. Istina, imaju još puno prostora gdje se trebaju poboljšati, no prosječni korisnik ima ozbiljnu dilemu kada je u pitanju odabir procesora.

Ni Intel ne spava. Iako imaju ogromnih problema s proizvodnjom, glavni je taj što ne mogu proizvesti toliko procesora koliko ih ljudi žele, što je u neku ruku i te kako dobar problem za svaku kompaniju. Serija 9000 Intelovih procesora ne zamara se toliko mid-range ponudom, već donosi novosti u višim cjenovnim rangovima gdje i7 procesori sada imaju samo fizičke jezgre, no njih je sada osam.

 

Time rješavaju problem RansomWare softvera koji ih je mučio, istovremeno povećavajući performanse kako bi se bolje suprotstavili AMD-ovoj navali.

Tehnologije i arhitektura poprilično se razlikuju između ova dva proizvođača, a sve se svodi na konačan rezultat u performansama. Naša ideja bila je složiti što snažniji PC po cijeni od 5555 kuna sa AMD i Intel komponentama, dok je ostatak hardvera jednak.

Stalno se govori kako je Intel bolji u nekim zadacima, dok AMD pobjeđuje u drugima, pa ćemo sami isprobati o čemu je riječ. Imajmo na umu da je u trenutku pisanja Ryzen 5 3600 bio ujedno i najslabiji ZEN2 procesor od AMD-a te smo ga suprotstavili Intelovu procesoru i5-9500 slične cijene.

 

Oba imaju TDP od 65W (o tome više kasnije), a premda se AMD tehnički može overclockati, s obzirom na korištene matične ploče, to nije preporučeno. Stoga su procesori testirani na standardnim postavkama.

Naravno, oba builda su i tematski obojana kako ne bi bilo zabune, iako optimizacija komponenti rezultira manjkom RGB rasvjete koja je često nešto skuplja te, nismo ni mi mogli vjerovati, ne doprinosi performansama samog računala.

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel VS AMD: Moćni strojevi do 5.555 kuna - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.